Fitness výživa podle Schwarzeneggera: 5 zásad, kterými se řídí

Fitness výživa podle Schwarzeneggera: 5 zásad, kterými se řídí

Nejznámější kulturista všech dob, akční filmový hrdina a guvernér. To jsou jen tři z mnoha oblastí působení oblíbeného Arnieho. Jaké zásady při stravování prosazuje tento velikán po desítkách letech zkušeností s kulturistikou a fitness?


1.Protein je základ

Profesionální kulturista nesmí podcenit denní příjem bílkovin. I po dobu aktivních účastí na světových soutěžích se Arnold zajímal o podíl bílkovin v každém jeho jídle. Jeho dieta se nezakládala na tom, na co má chuť, ale na tom, zda splnil denní předepsaný příjem bílkovin.  

Steaky, kuře, ryby a vejce tvořily hlavní podíl ingrediencí v jeho stravě. V té době v nich našel kompletní zdroje bílkovin se všemi nezbytnými esenciálními aminokyselinami. Není překvapivé, že tyto potraviny tvoří dodnes základ vyvážené stravy všech kulturistů. (Arnold říká, že na efektivní budování svalstva potřebujete 2 gramy bílkovin na kilogram tělesné váhy denně.)


2.Nepodceňujte tuky

Omezování množství tuků v potravě přišlo společně s nárůstem počtu obézních lidí. Nízkotučné produkty byly masivně propagovány v médiích a lidé často nevěděli, že jsou plné cukru. Přílišné množství tuku může být nebezpečné, ale jeho vyloučení je pro kulturistu nepřijatelné. 

Zdravé tuky potřebujete pro tvorbu testosteronu, obnovu svalů, ale i pro správné spalování tuků. Nepropadněte nízkotučnému trendu jen proto, že byl tuk před desítkami let nesprávně označen jako nezdravý.


3.Neustále se vzdělávejte

Množství kulturistů se neustále zaměřuje pouze na zlepšení techniky cviků, ale prohlubování znalostí o výživě je minimálně stejně důležité. Mnoho z nich pak stagnuje a nedokáže nabrat požadovanou hmotu. 

Úspěšný kulturista je pouze ten, který studuje a aktivně vyhledává nové poznatky v oblasti výživy. Je potřeba umět vybírat mezi relevantními zdroji a dezinformačními články, ale často se správné řešení objeví přímo při testování na vlastním těle. Stát se dobrým kulturistou znamená investovat čas i peníze do vzdělání v oblasti výživy, klidně i na vysokoškolské úrovni.


4.Vybírejte si jen to nejkvalitnější jídlo

Některé cviky jsou prostě lepší než ostatní. Stejné pravidlo platí i v kuchyni. Některá jídla jsou lepší, rychleji se vstřebávají, obsahují kvalitnější zdroje živin, rychleji budují svalovou hmotu, jsou z lepšího chovu nebo bio farmy,... Ztrácíte hodiny týdně v posilovně proto, abyste svalům dodali nezdravé potraviny?  


5.Sledujte si příjem živin

Snídaně, obědy, večeře, doplňky výživy, váha přijatých živin, potréninkové jídlo, velikost porcí. To jsou všechno věci, které musí mít kulturista v malíčku pro úspěšné budování velkých svalů. Neváhejte a založte si deník, zápisník, kalendář nebo tabulky, do kterých si

můžete zapisovat váš denní příjem a sledovat tak, co vašemu tělu prospívá a při čem zase stagnuje.



Zdroj: https://www.bodybuilding.com/fun/13-arnold-schwarzenegger-approved-nutrition-tips.html