Gainer nebo protein? Vyberte si vhodný doplněk k tréninku

Gainer nebo protein? Vyberte si vhodný doplněk k tréninku

Doplňky výživy jsou zdrojem bílkovin, energie a vitamínů pro aktivní lidi. Mezi ty, které pomáhají budovat svalovou hmotu, patří gainer a protein.Přečtěte si o jejich složení a o tom, pro koho jsou vhodným doplňkem k tréninkové stravě.


Gainer pro růst svalů a hmotnosti

Oba suplementy obsahují kvalitní zdroje bílkovin, které vyživují a regenerují buňky po cvičení. Gainer je složen z bílkovin, sacharidů a nižšího množství tuků. Kvůli většímu množství sacharidů ho ocení lidé, kteří mají rychlý metabolismus a potřebují přibrat.

 Gainer je také určen pro profesionální sportovce, kteří chtějí mít mohutnější svaly a potřebují se intenzivněji regenerovat. V jedné porci můžetepřijmout až 1000 kalorií, přičemž ve formě proteinu byste přijali pouze 100 - 150 kalorií.


Rychlé cukry v kombinaci s bílkovinami

Jelikož sportem se přirozeně odbourává glykogen ze svalů, je třeba doplňovat sacharidy. Gainer tvoří z velké části složitější sacharid maltodextrin, který vzniká spojením několika molekul glukózy. Sacharidy pomáhají lépe zabudovat bílkoviny do tkání.

Užívání gaineru a stejně tak i proteinu se odvíjí od vašich přijatých a spálených kalorií. Určitě je však dobré užívat jich co nejdříve po tréninku.


Bílkovinná bomba s minimem kalorií

Proteiny jsou pro všechny, kteří chtějí budovat svalovou hmotu. Snadno nimi utišíte hlad při svačině nebo se zasytíte po tréninku, protože jsouzdrojem bílkovin. Zmiňovaným rozdílem oproti gaineru je jejich menší množství kalorií.

Protein rozpustíte ve vodě. Jak a kdy jej užívat samozřejmě závisí na druhu doplňku a vaší fyzické zátěži, a proto vždy čtěte pokyny výrobce.Můžete si z něj udělat proteinový šejk s džusem nebo mlékem. Některé proteiny se hůře rozpouštějí. Pokud vám záleží na dobré rozpustnosti anižší pěnivosti, vyzkoušejte instantní syrovátkový koncentrát.


Podle postavy

Ti, kteří jen velmi těžko přibírají, mají podle známé Sheldonovy metody typ postavy Ektomorf. Ektomorf si po tréninku musí dopřát více kvalitní stravy a energie (tedy gainer), aby jeho tělo netrpělo a mohl, i když pomalu, nabírat svalovou hmotu. Proteiny se nejvíce osvědčí lidem -endomorfům, kteří si musí hlídat příjem tuků a cukrů.

Podle metody amerického psychologa Sheldona umíme na základě typu postavy zjistit nejen svůj jídelníček, ale také schopnosti a vlastnosti.Pravdou však je, že váš typ postavy může být někde mezi dvěma typy. Strava se určuje na základě toho, ke kterému inklinujete více.


Ať už gainer nebo protein, dopřejte tělu čistou kvalitní výživu

Naše proteiny a gainery značky Natural Nutrition neobsahují žádná přidaná éčka, umělá sladidla ani barviva. Jsou čistým zdrojem výživy, zakterou vám vaše tělo poděkuje. Vyrábíme si je sami, a proto je i jejich cena o něco nižší.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…