Jsou sacharidy v jídle při hubnutí nevhodné?

Jsou sacharidy v jídle při hubnutí nevhodné?

Začali jste hubnout a ze všech stran se na vás valí pouze to, abyste nejedli sacharidy, protože se z nich nejvíce tloustne? Ano, nízkosacharidová strava vás zbaví nadbytečných tukových polštářků. Nicméně, nemusíte jim dát úplné sbohem. Přečtěte si o jejich dobrých a negativních účincích.


Pozitivní a negativní vliv 

Nepochybně, sacharidy jsou nezbytnou energií pro náš organismus. Když se dostanou do krve, inzulín je ve formě glukózy zabuduje do buněk. Více sacharidů potřebují doplňovat zejména sportovci. Pokud však jíte hodně sacharidové stravy, stane se to, že tělo musí přebytečnou glukózu uložit jako tuk.

Sacharidy nejsou stejné. Podle jejich glykemického indexu, tedy rychlosti, jak se dostanou do krve, se dělí na nízko-glykemické, středně-glykemické a vysoce-glykemické. Nejlepší jsou ty nízko a středně glykemické, které se tráví pomaleji.

Kromě toho se sacharidy dělí podle obsahu vlákniny a vody na vysoce koncentrované, které obsahují málo vody, ale rychle dodají energii (typický je chléb, těstoviny, rýže, brambory). Druhým typem jsou nízce koncentrované, které se vstřebají pomalu a jsou tvořeny z velké části vodou. Patří sem zelenina a ovoce.

Kolik sacharidů v jídle si mohu dovolit?

Otázka je nejen kolik, ale i jaké. Naše tělo nefunguje tak, že zpracuje jednu potravinu a nedívá se na žádné jiné, které jste předtím snědli.Zohledňuje kombinace potravin, jejich poměr a množství.

Rychlé vysoce koncentrované sacharidy dodají energii po sportovním výkonu. Při hubnutí byste je měli však minimalizovat. Je důležité kombinovat je se zdravými tuky (olivový olej, ořechy) nebo bílkovinami (sýry). Věděli jste například, že špaldový chléb patří mezi vysoce koncentrované sacharidy? Pokud si ho však dáte s máslem, olivovým olejem či sýrem, zpomalíte jeho vstřebávání do těla, což je žádoucí. Nízce koncentrovaných si můžete dovolit více. Zelenina by měla tvořit více než 50% každého jídla.

To, kolik sacharidů byste měli přijmout, nelze zobecnit. Záleží to na vašem celkovém zdravotním stavu, hmotnosti a cíli, který úpravou stravy sledujete. Při dietní stravě se poraďte s odborníkem.


Tipy na recepty

Na internetu najdete velké množství receptů, které lze použít při nízkosachraidové stravě. Inspirujte se například tímto komplexním stravovacím plánem.

Hubněte s cílem, pomalu a vytrvale. Pravidelně se motivujte. Nezapomeňte však při tom na běžný život a radosti :-)


Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…