Leucin - MAGICKÁ aminokyselina, kterou lidé často přehlížejí?

Leucin - MAGICKÁ aminokyselina, kterou lidé často přehlížejí?

L-Leucin je jeden z nejpodceňovanějších doplňků dneška, díky popularitě jiných podstatně méně účinných doplňků. Stojí L-Leucin za koupi? Co může tento doplněk cvičenci přinést?


L-Leucin je esenciální aminokyselina - což znamená, že si ji Vaše tělo nedokáže vyrobit samo - musíte ji tedy dodávat ve formě stravy bohaté na bílkoviny nebo ve formě doplňků stravy. L-Leucin najdete také jako základní složku doplňku BCAA, kde má většinou největší zastoupení. Ve stravě se Leucin nachází zejména v mase, vejcích, sóje, mléčných výrobcích a dalších bílkovinných pokrmech. Doplněk stravy BCAA se skládá ze tří aminokyselin - Leucin / Isoleucin / Valin - přičemž právě Leucin má největší potenciál jako aktivátor proteinu známého jako mTOR (aktivátor proteosyntézy).


Leucin a nabírání svalové hmoty

- Leucin má daleko silnější stimulační efekt na proteosyntézu NEŽ JAKÁKOLIV JINÁ aminokyselina. Je vědecky prokázáno, že proteosyntéza v těle začíná reagovat již na velmi malou dávku Leucinu (2-3g). Tato dávka slouží jako "zápalná šňůra", která spustí syntézu bílkovin a dovolí tělu využít většinu ze stravy přijatých bílkovin.

Leucin a rozpad svalové hmoty

- Leucin může zpomalit rozpad svalové hmoty způsobený vyšším věkem jedince, stresem nebo kalorickým deficitem. (Leucin v těle z jisté části metabolizuje na látku HMB, která se často užívá právě na ochranu svalstva před jeho degradací).

Leucin a hubnutí

- studie, které sledovaly sportovce v dietě bohaté na bílkoviny (speciálně suplementované právě Leucinem) a chudé na sacharidy, naznačují, že právě tato dieta může být efektivní a bezpečný způsob hubnutí. Jelikož se Leucin podílí na budování svalové hmoty, zvyšuje se tak i bazální metabolismus jedince, tedy čím více svalů jedinec má - tím snadněji se zbaví přebytečného tuku.

Jedinečnost L-Leucinu

Leucin je jako jediná z běžně dostupných aminokyselin "ketogenní" - což znamená, že při kalorickém přebytku ji tělo nekonvertuje pomocí glukoneogeneze na glukózu, ale konvertuje ji na KETONY.

Leucin a energie při tréninku

- Leucin slouží jako exkluzivní palivo pro svaly. Díky tomu, že tento doplněk je KETOGENNÍ - nemusíte mít obavu z přibírání tuků jako u mnoha jiných tréninkových nápojů.

Jak užívat L-Leucin?

1.- PŘED TRÉNINKEM - 2g Leucinu 30 minut před tréninkem posílí anabolický stimul tréninku.
2.- BĚHEM TRÉNINKU - 5g Leucinu si můžete rozdělat ve vodě a popíjet během celého tréninku jako pohonnou hmotu pro Váš trénink - zabráníte tím svalovému rozpadu zapříčiněnému těžkým tréninkem. Leucin Vám také může pomoci předejít potréninkové "křeči".
3.-PO TRÉNINKU - 5g Leucinu v potréninkovém nápoji v kombinaci se sacharidy a proteinovým práškem může rapidně podpořit proteosyntézu. Jednoduše můžete výsledek stejného tréninku posunout o úroveň dál, jen díky přidání Leucinu. 
4.- PŘED SPÁNKEM - 5g Leucinu Vám může pomoci k lepší hormonální tvorbě a urychlit regeneraci během spánku. 
5.- PŘI JÍDLE (jen během nízkosacharidových diet) - 1,2 - 2,5g Leucinu Vám může pomoci ochránit svalovou hmotu před její degradací a dodá vám energii, které máte kvůli dietě nedostatek.


LEUCIN NAJDETE V NAŠÍ NABÍDCE ZDE



Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…