Produkty slazené Stevií

Stévie cukrová (Stevia rebaudiana) je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina, která pochází původně z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky, v rámci svého rodu pokrývá přibližně 150 druhů bylin a keřů. Cení se nejen pro pozitivní účinky na lidské zdraví, ale především pro vysokou sladivost, o které věděli už Indiáni. Stévie se používá zejména jako náhrada cukru, ale ve vyšších koncentracích může nabývat i hořčejší příchuť. Postupem času se rozšířila do celého světa a účinné látky (steviol-glykosidy) v ní obsažené, především glykosidy rebaudiosid a steviosid, se od třicátých let minulého století začaly cíleně izolovat a využívat v potravinářském průmyslu.

Steviosid tvoří přibližně 10 procent obsahu glykosidů stévie. Má hořkou chuť a ve srovnání s běžně používaným řepným cukrem (sacharóza) je několikanásobně sladší. Jeho výhodou je stabilita při tepelném zpracování. Rebaudiosid nemá na rozdíl od steviosidu hořkou chuť, a přestože se ho v listech stévie nachází pouze 2 až 4 procenta, je 250 až 450krát sladší než sacharóza. Obě zmiňované látky se v těle přeměňují na cukrový alkohol steviol a v této podobě jsou z těla vylučovány močí. V konečném důsledku tak v těle nezůstávají žádné kalorie.

 

POZITIVNÍ ÚČINKY STÉVIE

  • PŘISPÍVÁ K REGULACI KREVNÍHO CUKRU - stévie je vhodným sladidlem pro diabetiky, jelikož se v těle nerozkládá na menší části ani neabsorbuje. Zároveň jako stabilizátor glukózy podporuje i zdravou funkci slinivky, zvyšuje citlivost lidského těla na inzulín, a tím přispívá ke snižování hladiny krevního cukru
  • UDRŽUJE NORMÁLNÍ STAV KŮŽE A VLASŮ - stévie obsahuje mnoho antibakteriálních, antimykotických a protizánětlivých látek, které umožňují tělu vyrovnat se s nepříjemnými vyrážkami na obličeji či vlasovými lupy. Navíc vysoký obsah kyseliny retinové brání rozpadu kolagenu a elastinu, čímž zpomaluje tvorbu vrásek. Kromě toho stévie snižuje tvorbu kožního mazu, v důsledku čehož se zvyšuje životnost kožních buněk
  • PODPORUJE ZDRAVÉ TRÁVENÍ - steviol-glykosidy mají zklidňující účinky na trávicí trakt. Zatímco teplý nápoj slazený stévií má pozitivní vliv zejména na sliznici žaludku, čímž podporuje jeho normální činnost, studený nápoj oddaluje pocit nepříjemného pálení žáhy. V obou případech tím nepřímo přispívají k nižšímu výskytu trávicích problémů

 

DOSTUPNÉ FORMY

  • sušené lístky - bohatý zdroj antioxidantů, na druhé straně ale méně sladké a bez podrobně prozkoumaných účinků na lidské zdraví; proměnlivá chuť sušených lístků může být v některých případech spojena až se specifickou pachutí
  • extrakt - podle evropských norem koncentrát s minimálně 95% obsahem steviol-glykosidů, ze kterých alespoň 75% připadá na rebaudiosid a steviosid; pro optimální oslazení jakéhokoliv pokrmu či nápoje postačí pouze několik kapek extraktu
Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: