Aminokyseliny

Představují základní stavební kámen všech bílkovin. Každá aminokyselina má v příslušné bílkovině své konkrétní místo a konkrétní uspořádání aminokyselin v té bílkovině, která dělá bílkovinu bílkovinou. Syntéza bílkovin je rozhodujícím faktorem při anabolických, resp. anti-katabolických procesech, které se podílejí jak na tvorbě svalové hmoty, tak i na prevenci proti rozpadu svalových vláken. Syntéza bílkovin má za následek zvýšení tvorby inzulínu, který umožňuje vstup glukózy do buněk (jako jejich hlavního energetického zdroje), a tím jim dodává potřebnou energii. Ke komplexním aminokyselinám řadíme doplňky výživy ve formě prášku, tablet či kapslí, které působí synergicky a vzájemně se doplňují.

Aminokyseliny jsou z chemického hlediska organické sloučeniny navzájem spojené tzv. peptidovou vazbou, pomocí které vytvářejí větší organizované struktury - peptidy (2 až 100 aminokyselin) a proteiny (100 a více aminokyselin). V přírodě bylo objeveno více než 700 různých druhů, které se rozdělují na:

  • ty, které se nacházejí ve všech živých organismech:
    • volné
    • vázané
      • v peptidech
        • v proteinech (21 proteinogenních aminokyselin
  • ty, které se nacházejí pouze v některých organismech:
    • volné
    • vázané v peptidech
    • nejsou složkami bílkovin

 

Proteinogenní aminokyseliny se v bílkovinách vyskytují jako L-alfa-aminokyseliny (výjimkou je glycin), což je dáno chemickým uspořádáním, které je nezbytné pro jejich funkci. Konkrétní druhy aminokyselin, jejich posloupnost a prostorová struktura následně dávají proteinům jejich biologické vlastnosti. Podle významu ve výživě člověka aminokyseliny dělíme na:

  • esenciální (lidský organismus si je není schopen sám vytvořit a musí je přijmout potravou):
    • valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, lysin, methionin, tryptofan, threonin
  • semiesenciální (esenciální při nepřítomnosti prekurzorů nebo nezralosti enzymatických systémů):
    • arginin, histidin
  • neesenciální:
    • glycin, alanin, serin, cystein, asparagin, glutamin, selenocystein, tyrosin, prolin, kyselina asparagová, kyselina glutamová

 

PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ AMINOKYSELIN:

  • syntéza bílkovin - tato funkce přímo vyplývá z podstaty jejich struktury, viz. výše
  • tvorba energie - aminokyseliny mohou být použity v procesu zvaném glukoneogeneze, kterým lidský organismus dokáže získat dodatečné sacharidové energetické zdroje přeměnou z bílkovin a vytvořením významné energetické substance v podobě adenosintrifosfátu (ATP). ATP využívají svalové buňky při kontrakci svalů a intenzivní cvičení jeho zásoby velmi rychle vyčerpává. Proto má dostatečná suplementace (nejen) komplexních aminokyselin za následek zvýšení výdrže a oddálení pocitů únavy při intenzivní fyzické aktivitě
  • svalová regenerace - výzkumy potvrdily, že komplexní aminokyseliny zmírňují katabolismus bílkovin v průběhu tréninku a snižují hladinu enzymu kreatinkináza, který je markerem poškození svalů. Navíc vede jejich pokles ke zvýšení hladin tryptofanu, který se následně mění na serotonin - mozkovou látku, o které se předpokládá, že přispívá ke zvýšeným pocitům únavy během cvičení
  • podpora mozkové činnosti


Lidské tělo potřebuje aminokyseliny jako součást potravy z několika důvodů, například kvůli obnově buněk, ale také proto, abychom v co nejlepší míře využili bílkoviny obsažené ve stravě. Pokud jich ve vaší stravě nemáte dostatek, vaše tělo nebude schopno vytěžit maximum živin z přijatých bílkovin a kalorie v nich obsažené se budou ukládat v těle jako tuk.
 
Při suplementaci je proto nezbytné, aby naše strava obsahovala aminokyseliny ve správném poměru. V opačném případě dochází k jevu s názvem ,,Limiting protein utilisation" (limitní využití bílkovin), což způsobí, že přijaté proteiny nebudou tělem plnohodnotně využity. Naopak, rovnováha v příjmu aminokyselin zlepší využití bílkovin v těle a jejich nutriční hodnoty budou maximálně využity. Zvýšený příjem aminokyselin také sportovcům prodlužuje jejich výkon a zlepší jejich regeneraci.

Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: