Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem tím, že se naváží na volné radikály a neutralizují jejich aktivitu. Zatímco některé z nich si tělo dokáže vyrobit samo, jiné musíme přijímat stravou. Jejich produkce s přibývajícím věkem postupně klesá. Jsou dostupné v přírodní i syntetické podobě.
ÚČINKY ANTIOXIDANTŮ
- posilují imunitní systém
- zpomalují buněčné stárnutí
- snižují riziko vzniku buněčných mutací
- pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla
- prodlužují trvanlivost potravin
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je mezinárodně akceptovaná stupnice pro měření antioxidační kapacity potravin a výživových doplňků. Čím je tato hodnota vyšší, tím je antioxidant účinnější. Odborníci doporučují, aby se denní hodnota ORAC pohybovala v minimálním rozmezí 3000 až 5000 bodů. Pokud je někdo chronický pacient, případně holduje cigaretám či alkoholu, měl by si dopřát alespoň dvojnásobek tohoto skóre. Z tohoto pohledu jsou nejsilnějšími antioxidanty:
- acai
- šípky
- hořká čokoláda
- borůvky
- ostružiny
- goji
- vlašské ořechy
- maliny
Mezi další účinné antioxidanty patří:
- vitamíny - A, B, C, E
- minerály - zinek, selen
- ovoce a zelenina
- luštěniny (zejména fazole)
- lněná semínka
- černý čaj a káva
- medicinální houby
- spirulina
Výživové doplňky s obsahem antioxidantů jsou vhodné zejména pro ty, kteří se příkladně nestarají o vyvážený přísun potřebných makro a mikroživin, pro ty, kteří často konzumují zpracované potraviny, hodně kouří, užívají léky nebo žijí ve znečištěném prostředí a jsou tak přímo vystavováni toxinům. Primárním úkolem antioxidantů je jejich neutralizace.