Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem tím, že se naváží na volné radikály a neutralizují jejich aktivitu. Zatímco některé z nich si tělo dokáže vyrobit samo, jiné musíme přijímat stravou. Jejich produkce s přibývajícím věkem postupně klesá. Jsou dostupné v přírodní i syntetické podobě.

ÚČINKY ANTIOXIDANTŮ

  • posilují imunitní systém
  • zpomalují buněčné stárnutí
  • snižují riziko vzniku buněčných mutací
  • pomáhají odstraňovat škodlivé látky z těla
  • prodlužují trvanlivost potravin

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je mezinárodně akceptovaná stupnice pro měření antioxidační kapacity potravin a výživových doplňků. Čím je tato hodnota vyšší, tím je antioxidant účinnější. Odborníci doporučují, aby se denní hodnota ORAC pohybovala v minimálním rozmezí 3000 až 5000 bodů. Pokud je někdo chronický pacient, případně holduje cigaretám či alkoholu, měl by si dopřát alespoň dvojnásobek tohoto skóre. Z tohoto pohledu jsou nejsilnějšími antioxidanty:

  • acai
  • šípky
  • hořká čokoláda
  • borůvky
  • ostružiny
  • goji
  • vlašské ořechy
  • maliny

Mezi další účinné antioxidanty patří:

  • vitamíny - A, B, C, E
  • minerály - zinek, selen
  • ovoce a zelenina
  • luštěniny (zejména fazole)
  • lněná semínka
  • černý čaj a káva
  • medicinální houby
  • spirulina

Výživové doplňky s obsahem antioxidantů jsou vhodné zejména pro ty, kteří se příkladně nestarají o vyvážený přísun potřebných makro a mikroživin, pro ty, kteří často konzumují zpracované potraviny, hodně kouří, užívají léky nebo žijí ve znečištěném prostředí a jsou tak přímo vystavováni toxinům. Primárním úkolem antioxidantů je jejich neutralizace.

Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: