BCAA
BCAA (Branched Chain Amino Acid) jsou esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které si naše tělo nedokáže samo vyprodukovat. Jedná se o leucin, isoleucin a valin, které se v jednotlivých výživových doplňcích vyskytují v různých poměrech, nejčastěji 2:1:1, 4:1:1 nebo 8:1:1. Vzhledem k tomu, že podporují regeneraci svalové hmoty, řadí se k nejefektivnějším doplňkům výživy.
PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ BCAA:
- přispívají ke zvýšené syntéze bílkovin
- pomáhají při tvorbě a regeneraci svalové hmoty
- účastní se na procesech, které oddalují pocit únavy
O BCAA OBECNĚ
BCAA hrají důležitou roli v několika klíčových procesech:
- syntéze bílkovin - tato funkce přímo vyplývá z podstaty jejich příslušnosti k aminokyselinám. Ty představují základní stavební kámen všech bílkovin. Navíc má každá aminokyselina v příslušné bílkovině své konkrétní místo a konkrétní uspořádání aminokyselin v té bílkovině, která dělá bílkovinu bílkovinou. Syntéza bílkovin je rozhodujícím faktorem při anabolických, resp. anti-katabolických procesech, které se podílejí jak na tvorbě svalové hmoty, tak i na prevenci proti rozpadu svalových vláken. Syntéza bílkovin má za následek zvýšení tvorby inzulínu, který umožňuje vstup glukózy do buněk (jako jejich hlavní energetický zdroj), a tím jim dodává potřebnou energii. Navíc se BCAA využívají i při dodatečné tvorbě dalších dvou důležitých aminokyselin - alaninu a glutaminu
- tvorbě energie - aminokyseliny můžeme rozdělit na glukogenní, ketogenní nebo kombinaci obou z nich. Glukogenní aminokyseliny mohou být použity v procesu zvaném glukoneogeneze, kterým lidský organismus dokáže získat dodatečné sacharidové energetické zdroje přeměnou z bílkovin. Další možností je získat lipidový prekurzor acetyl-CoA (acetylkoenzym A), který jako zdroj energie znají všichni příznivci ketogenní diety a od kterého získala i svůj název. Leucin je ketogenní, valin glukogenní a isoleucin gluko-ketogenní aminokyselinou. Přestože leucin nemůže být použit při produkci sacharidů, nic to nemění na skutečnosti, že je to právě leucin, který z této trojice představuje největší energetický zdroj a poskytuje svalovým buňkám významnou energetickou substanci - adenosintrifosfát (ATP). ATP využívají svalové buňky při kontrakci svalů a intenzivní cvičení jeho zásoby velmi rychle vyčerpává. Proto má dodatečná suplementace BCAA za následek zvýšení výdrže a oddálení pocitů únavy při intenzivní fyzické aktivitě
- regulaci hladin leptinu - leptin je hormon, který odpovídá za regulaci metabolických procesů, tělesné hmotnosti a apetitu. Jeho vylučování je úzce spjato s množstvím tělesného tuku. Platí nepřímá úměrnost - čím menší množství tělesného tuku člověk má, tím jsou hladiny leptinu vyšší. Jde o jakýsi ochranný mechanismus našeho těla, které tímto usiluje o to, aby hladina jednoho ze tří makronutrientů dosahovala optimální hodnoty. Leucin má schopnost stimulovat tvorbu leptinu
- svalová regenerace - výzkumy potvrdily, že BCAA zmírňují katabolismus bílkovin v průběhu tréninku a snižují hladinu enzymu kreatinkináza, který je markerem poškození svalů. Navíc vede pokles BCAA ke zvýšení hladin tryptofanu, který se následně mění na serotonin - mozkovou látku, o které se předpokládá, že přispívá ke zvýšeným pocitům únavy během cvičení
PŘIROZENÉ ZDROJE BCAA
- maso
- syrovátkový a sójový protein
- ryby (zejména tuňák a losos)
- vejce
- mléko a mléčné výrobky
DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ
Doporučená denní dávka pro leucin představuje celkově 2-10 gramů, pro isoleucin 48-72 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti [ 7]. To v konečném součtu znamená 20 gramů BCAA s výrazným poměrem leucinu a isoleucinu denně. Doporučuje se užívat 5 až 10 gramů BCAA 30-60 minut před tréninkem a stejné množství opakovaně i po tréninku. Na trhu je dostupných několik verzí BCAA, které se liší vzájemným poměrem jednotlivých BCAA (2:1:1, 4:1:1, 8:1:1, 10:1:1. V závislosti na skladbě vašeho jídelníčku, intenzitě tréninku a osobním komfortu si můžete vybrat tu, která bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám. V této chvíli nejsou známy žádné vedlejší účinky vyplývající z jejich užívání. BCAA vám akorát mohou vyvolat pocit sytosti a plného žaludku.