Bezlepková dieta
Bezlepková dieta je způsob stravování, při kterém se nekonzumují potraviny s obsahem lepku (glutenu). Je podstatou managementu osob trpících celiakií, alergií na lepek nebo jiných lepkových intolerancí. Problémy způsobují zejména obilniny a výrobky z nich, především pšenice a oves, vzácně i žito a ječmen. V poslední době se stává populární i mezi osobami, které si tento druh stravování zvolili jako způsob svého zdravého životního stylu.
Bezlepková dieta může pomoci při hubnutí - toto stravování vás podpoří v konzumaci většího množství čerstvého ovoce a zeleniny, vzhledem k nutnosti pozorného zkoumání složení jednotlivých výrobků vás naučí vybírat ty nejvhodnější. V neposlední řadě omezíte konzumaci velkého množství pečiva a koláčů. Jedním dechem však musíme dodat, že tato dieta je prioritně určena osobám s intolerancí lepku. V případě, že do této skupiny nepatříte, o tomto poměrně radikálním způsobu stravování se poraďte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.
POVOLENÉ POTRAVINY
- RÝŽE - rýžová kaše, mouka, těstoviny
- BRAMBORY - bramborový škrob, solamyl
- KUKUŘICE - kukuřičný škrob, gustin
- AMARANT - mouka, těstoviny, instantní kaše, kroupy
- POHANKA a PROSO
- LUŠTĚNINY - fazole, sója, hrách, mungo
- ŠUNKY
- MASO
- OŘECHY a SEMÍNKA
- OVOCE a ZELENINA
POTRAVINY, KTERÝM JE VHODNÉ SE VYVAROVAT
● TĚM, JEJICHŽ ZÁKLADEM JE MOUKA - pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, sušenky, obilné kaše
● TĚM, VE KTERÝCH JE MOUKA JAKO PŘÍDAVEK - zahuštěné omáčky a polévky, výrobky z brambor, uzeniny, cukrovinky
NA CO BYCHOM NEMĚLI ZAPOMENOUT?
Každá specifická dieta vystavuje člověka riziku nedostatku některých živin. V případě bezlepkové diety jde zejména o absenci důležitých vitamínů a minerálů, které je nutné suplementovat prostřednictvím výživových doplňků:
- vitamín B6
- vitamín B12
- kyselina listová
- vitamín D
- thiamin
- riboflavin
- niacin
- vápník
- železo