Bezový sirup, ocet i čaj: Jaké jsou výjimečné účinky černého bezu?

Bezový sirup, ocet i čaj: Jaké jsou výjimečné účinky černého bezu?

Černý bez je jeden z nejrozšířenějších keřů střední Evropy, a v České republice představuje jeden z těch početnějších druhů. Již staletí jsou známé jeho blahodárné účinky na lidské tělo a rovněž obsahuje i spoustu vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. V jaké formě je jeho užívání nejprospěšnější?

 

Černý bez je dva až osm metrů vysoký keř se silným rozvětvením, s listy rostoucími na dlouhých stopkách, zapáchajícími bílými až žlutobílými květy a plody v podobě černých šťavnatých peckovic, které obsahují velké množství černo fialové šťávy.1 Představuje jeden z nejpočetnějších druhů keřů střední Evropy, včetně České republiky. Kromě toho na něj můžete narazit i v regionu Malé Asie, Kavkazu, v západní Sibiři a severní Africe. Jeho výhodou je robustnost a nenáročnost - bez je odolný vůči mrazu, daří se mu v polostínu, na lesních mýtinách i okrajích silnic, rumištích i pasekách.

 

Už před mnoha staletími existoval v pohanských kulturách mýtus o keři života a smrti, který představoval právě bez černý. Připisovaly se mu vlastnosti, které přispívaly k předcházení neštěstí a nemocí - keř a květy měly vázat negativní síly, nemoci a neštěstí. Keltové se klaněli rozvinutým květům a hladili kůru, protože věřili, že pokud by došlo k jeho poškození, všechno zlo by se tak uvolnilo do okolí. Bez se ani nevysazoval - věřilo se, že bohové ho zasadí tam, kde je to zrovna potřeba. Samozřejmostí byl objev léčivých vlastností bezu - používal se při bolestech zubů, na popáleniny, při kousnutí zvěří či k zastavení krvácení z nosu. V našich končinách se sbírají a suší na jaře květy, na podzim listy a plody. Co tedy dělá bez tak výjimečný? 

  • VYSOKÝ OBSAH VITAMÍNU C - 100 gramů bezu obsahuje 52 miligramů vitamínu C, což představuje 57% jeho doporučené denní dávky
  • HODNĚ VLÁKNINY - 100 gramů bezu obsahuje 10 gramů vlákniny, tedy přibližně třetinu doporučené denní dávky
  • ANTIOXIDANTY - kvercetin, kaempferol, isorhamnetin a antokyany; látky chránící buňky před nežádoucím působením volných radikálů2
  • OCHRANA PŘED NEŽÁDOUCÍMI ÚČINKY UV ZÁŘENÍ - sice pouze na úrovni faktoru SPF 10, ale přece3
  • POSILUJE IMUNITU

 

LISTY

Obsahují pryskyřici, glykosidy (sambunigrin a sambucin) a značné množství vápníku. Používají se ve formě zábalů - při zmírnění projevů revmatismu či bolestech kloubů. Čaj z listů má detoxikační účinek.

 

KVĚTY

Obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C. Ze všech částí rostliny mají pro běžného laika nejširší spektrum použití. Dlouhodobě jsou známé pozitivní účinky při zmírnění projevů onemocnění dýchacích cest - stimuluje pocení, čímž podporuje snižování tělesné teploty, uvolňuje hleny, usnadňuje vykašlávání a dýchání.6 Květy mají také detoxikační účinek. Pozitivní vlastnosti květů ocení i hypertonici, neboť přispívají ke snižování hodnot krevního tlaku a příznivě působí na činnost srdce a cév.7 Neslazený čaj z květů je také skvělým pomocníkem při trávicích potížích. Může se používat také v péči o citlivou pleť.

 

PLODY

Obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a vitamíny B-komplexu. Šťáva lisovaná z plodů má intenzivní tmavě červenou barvu, a proto se používala k barvení látek. V čerstvém stavu mají projímavý účinek a sušené naopak příznivě působí proti průjmu. Kromě toho podporuje metabolismus a je tak velkým pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti.

 

Na závěr přikládáme nejpopulárnější recepty s bezem:

  • ČAJ - 2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min louhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo slazený, nejlépe medem
  • OCET - 1 kilogram sušených květů zalijeme 1 litrem octa a necháme louhovat po dobu 8 dní na teplém místě, následně přecedíme buď přes plátno, nebo kávový filtr
  • MARMELÁDA - trsy s bobulemi osprchujeme studenou vodou ve velkém sítku, následně vaříme ve velkém hrnci po dobu 10 minut bez přidávání vody (bobule varem popraskají a pustí velké množství šťávy) a na každý litr šťávy přidáme 300 gramů krystalů. Krátce povaříme, naložíme do lahví, které na hodinu otočíme dnem vzhůru. Dobrou chuť!

 

ZDROJE

  1. Ulbricht C, Basch E, Cheung L, et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014;11(1):80-120.
  2. Małgorzata D, Aleksandra P, Monika T, Ireneusz K. A New Black Elderberry Dye Enriched in Antioxidants Designed for Healthy Sweets Production. Antioxidants (Basel). 2019;8(8):257.
  3. Jarzycka A, Lewińska A, Gancarz R, Wilk KA. Assessment of extracts of Helichrysum arenarium, Crataegus monogyna, Sambucus nigra in photoprotective UVA and UVB; photostability in cosmetic emulsions. J Photochem Photobiol B. 2013;128:50-57.
  4. Salvador ÂC, Król E, Lemos VC, et al. Effect of Elderberry (Sambucus nigra L.) Extract Supplementation in STZ-Induced Diabetic Rats Fed with a High-Fat Diet. Int J Mol Sci. 2016;18(1):13.
  5. Mahmoudi M, Ebrahimzadeh MA, Dooshan A, Arimi A, Ghasemi N, Fathiazad F. Antidepressant activities of Sambucus ebulus and Sambucus nigra. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014;18(22):3350-3353.
  6. Porter RS, Bode RF. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytother Res. 2017;31(4):533-554.
  7. Vlachojannis JE, Cameron M, Chrubasik S. A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytother Res. 2010;24(1):1-8.
Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…