Antioxidant glutathion a jeho nejlepší zdroje z potravy

Antioxidant glutathion a jeho nejlepší zdroje z potravy

Co je glutathion?

Glutathion je tripeptid, který se skládá ze tří aminokyselin – cysteinu, glycinu a glutamátu. Naše tělo si jej dokáže vytvořit samo, přičemž se nachází v každé buňce. Jedná se o silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením, které způsobily volné radikály a jiné škodlivé látky.

Také hraje důležitou roli v detoxikačních procesech tím, že se váže na toxiny a pomáhá je vylučovat z těla. Glutathion se podílí také na mnoha biologických procesech včetně syntézy a opravy DNA, syntézy bílkovin a funkce imunitního systému. Jeho hladinu můžete zvýšit prostřednictvím stravy, například prostřednictvím potravin obsahujících síru, jako je česnek a cibule.

Níže se o doplňování glutathionu prostřednictvím stravy dozvíte více.

Nejlepší zdroje glutathionu z potravy

Glutathion se skládá z aminokyselin obsahujících síru, takže konzumace potravin s vysokým obsahem síry může pomoci podpořit jeho produkci v těle. Mezi kvalitní zdroje patří česnek, cibule, vejce či křížovitá zelenina jako brokolice, květák a zelí.

Dále sem patří potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, který pomáhá recyklovat glutathion v těle, což pomáhá udržovat jeho vysokou hladinu. Doporučujeme konzumovat potraviny jako kiwi, papája, paprika, ananas, citrusové plody či bobulovité ovoce. Důležitým minerálem pro tvorbu glutathionu v těle je i selen, proto se doporučuje konzumovat potraviny s jeho vysokým obsahem – brazilské ořechy, tuňák, vejce a sardinky.

Mezi další potraviny a bylinky podporující tvorbu glutathionu patří i ostropestřec mariánský, lněná semínka či libové bílkoviny jako jsou ryby a kuřecí maso. Důležité je však poznamenat, že ačkoli konzumace těchto potravin může pomoci podpořit produkci glutathionu v těle, nejúčinnějším způsobem zvýšení jeho hladiny může být užívání doplňku výživy nebo jiná léčba doporučená lékařem či specialistou.

Jaké jsou benefity užívání glutathionu

Snižuje poškození buněk při onemocnění jater

Odumírání buněk v játrech může být zhoršeno nedostatkem antioxidantů včetně glutathionu – to může vést k tukovému onemocnění jater u těch, kteří užívají alkohol, avšak iu těch, kteří jej neužívají. Bylo prokázáno, že glutathion zlepšuje hladiny bílkovin, enzymů a bilirubinu v krvi jedinců s alkoholickým a nealkoholickým chronickým tukovým onemocněním jater.

V jedné studii byl glutathion nejúčinnější, když se lidem s tukovým onemocněním jater podával intravenózně, ve vysokých dávkách. U účastníků studie se také prokázalo snížení malondialdehydu, markeru poškození buněk v játrech. Další studie zjistila, že perorálně podávaný glutathion měl pozitivní účinky na lidi s nealkoholovou tukovou chorobou jater po proaktivní změně životního stylu.

Důležité je poznamenat, že v této studii byl glutathion podáván ve formě doplňku stravy v dávce 300 miligramů denně po dobu čtyř měsíců.

Může pomoci v boji proti autoimunitním onemocněním

Chronický zánět způsobený autoimunitními onemocněními může zvyšovat oxidační stres. Ten může zapříčinit onemocnění jako revmatoidní artritida, celiakie a lupus. Podle jedné studie glutathion pomáhá snižovat oxidační stres buď stimulací, nebo snížením imunologické reakce organismu. Autoimunitní onemocnění napadají mitochondrie ve specifických buňkách, přičemž glutathion tyto buňky chrání eliminací volných radikálů.

Zmírnění příznaků Parkinsonovy choroby

Mezi charakteristické znaky onemocnění jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba patří progresivní poškození mozkové tkáně s vyšší úrovní oxidačního stresu a zánětu.

V současnosti na toto onemocnění neexistuje léčba, avšak jedna starší studie zdokumentovala pozitivní účinky intravenózního glutathionu na příznaky jako je třes a ztuhlost. Přestože je potřebný další výzkum, naznačuje to, že glutathion může pomoci zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života lidí s tímto onemocněním.

Může snížit vliv nekontrolované cukrovky

Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je spojena se sníženým množstvím glutathionu. Studie zjistila, že doplnění jídelníčku cysteinem a glycinem zvýšilo hladinu glutathionu. Také snížila oxidační stres a poškození u lidí s nekontrolovanou cukrovkou, a to i přes vysokou hladinu cukru v krvi. Účastníci studie dostávali 0,81 milimolu na kilogram tělesné váhy (mmol/kg) cysteinu a 1,33 mmol/kg glycinu denně po dobu dvou týdnů.

Zlepšení citlivosti na inzulín

Inzulínová rezistence může mít za následek vznik diabetu 2. typu. Produkce inzulínu způsobuje, že tělo přesouvá glukózu (cukr) z krve do buněk, které ji využívají k energii. Malý výzkum z roku 2018 naznačuje, že lidé s inzulínovou rezistencí mají tendenci mít nižší hladinu glutathionu, zejména pokud se u nich vyskytly komplikace jako je neuropatie nebo retinopatie. K podobným závěrům dospěla i studie z roku 2013.

Jak správně dávkovat glutathion

Správná dávka glutathionu může záviset na několika faktorech, včetně vašeho věku, pohlaví nebo anamnézy. Faktem však zůstává, že neexistuje univerzální dávka, která by fungovala na každého. Ve studiích se podávané dávky glutathionu pohybovaly od 250 do 1 000 miligramů denně. V jedné studii bylo zjištěno, že pro zvýšení hladiny glutathionu je zapotřebí minimálně 500 miligramů denně po dobu nejméně dvou týdnů.

V některých případech zdravotničtí pracovníci podávají glutathion intravenózně. Při některých onemocněních se může glutathion i inhalovat a podávat prostřednictvím rozprašovače. V každém případě však bude vhodné, pokud užívání a správnou dávku glutathionu prokonzultujete nejprve se svým lékařem či jiným specialistou.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7569285/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28789631/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/ 

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)62019-3/fulltext 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…