Arašídové máslo: Recepty a tipy na chutné snacky

Arašídové máslo: Recepty a tipy na chutné snacky

Arašídové máslo je celosvětově oblíbenou pochoutkou, která ti kromě skvělé chuti nabízí také několik zdravotní benefity. Také existuje řada dalších výhod, proč byste měli arašídové máslo zařadit do svého jídelníčku. V tomto článku se podíváme na některé z nich a ukážeme si také chutné recepty a tipy na zdravé snacky plné skvělých nutričních hodnot.

Co je to arašídové máslo?

Arašídové máslo je relativně nezpracovaná potravina – jde jen o arašídy, často pražené, které se melou, dokud se nezmění na pastu. Nejčastěji se konzumuje na toastech či sendvičích, ale používá se také jako přísada. Existuje spousta různých druhů arašídového másla, avšak většina lidí upřednostňuje buď hladké, nebo křupavé.

Přesto mnohé komerční značky přidávají do svých produktů pomocné látky. Ty mohou obsahovat různé přidané složky jako cukr, rostlinné oleje či transmastné kyseliny. Proto je třeba být při jeho konzumaci opatrný, protože užívání příliš velkého množství přidaného cukru a transmastných kyselin se pojí s různými zdravotními obtížemi, jako jsou například srdeční onemocnění.

Namísto kupování zpracovaných potravin s více přidanými složkami si raději vyberte arašídové máslo, které obsahuje pouze arašídy a případně trochu soli.

Tipy, jak arašídové máslo využít při vaření a pečení

Arašídové máslo je univerzální ingredience, kterou lze použít v různých slaných i sladkých receptech. Proto vám uvádíme několik možností, jak jej můžete využít při vaření či pečení.

Výhodou je, že arašídové máslo si můžete namazat na palačinky nebo vafle. Je méně sladké než sirup a obsahuje mnohem více bílkovin. Navíc máslo nevytéká ani nekape, takže si můžete vzít jídlo kdekoli s sebou. Arašídové máslo také můžete použít jako náhradu klasického másla. Postačí, když do většiny jídel nebo dezertů přidáte směs arašídového másla a oleje v poměru 50/50. To jídlu dodá silný zásah jeho lahodné chuti.

Pokud máte rádi popcorn, vyzkoušejte si na něj nakapat arašídové máslo. Zahřejte arašídové máslo s máslem klasickým, nalijte na popcorn a přidejte trochu soli. Pokud si to chcete osladit, vyměňte sůl za skořici. Z arašídového másla si můžete připravit také chutnou omáčku. Stačí ho smíchat se sójovou omáčkou, medem a trochou vody. Omáčka se hodí k zelenině, nudlím a masovým jídlům.

Z arašídového másla si můžete vyzkoušet udělat kuličky. Máslo z arašídů smícháte s ovesnými vločkami, medem a kousky čokolády – tím vytvoříte skvělou pochoutku, kterou můžete skladovat v chladničce či v mrazničce. Možná vás to překvapí, ale z arašídového másla si můžete snadno vytvořit i granolové tyčinky. To nejenže tyčinkám dodává výraznou chuť, ale může také pomoci prášku z ovesných vloček, semínkům a ořechům přilnout více k sobě.

V neposlední řadě můžete arašídové máslo přidat do vašeho smoothie. Zkombinovat jej lze s banánem a čokoládou, ale také se může použít v ovocném smoothie jako dobrý zdroj tuků a bílkovin. Chcete-li získat další bílkoviny, přidejte odměrku oblíbeného proteinového prášku.

Jednoduché recepty z arašídového másla, které zvládne každý

Power Balls

Obrovskou výhodou těchto arašídových kuliček je, že je není třeba péct. Příprava je jednoduchá a netrvá více než 10 minut. Obsahují bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, které vás zasytí a dodají energii po celý den. Na tento recept budete potřebovat 5 ingrediencí: arašídové máslo, ovesné vločky, lněná semínka, med a kousky čokolády. Množství každé ingredience je jen na vás.

Pro začátek stačí smíchat všech 5 ingrediencí dohromady ve středně velké misce. Pořádně je zamíchejte, aby se dostatečně spojily a vytvořily hmotu. Následně je dejte na 15-30 minut do chladničky, aby se snáze rozválily. Po uplynutí času je rozdělte na 12 kuliček, Skladovat je lze v chladničce až jeden týden.

Lívance

Tento recept na lívance s arašídovým máslem je skutečně rychlý a jednoduchý, přičemž obsahuje jen několik ingrediencí, které jistě budete mít doma. K přípravě budete potřebovat:

  • arašídové máslo
  • vajíčko
  • celozrnná a pšeničná mouka
  • skořice
  • prášek do pečiva
  • světlý hnědý cukr – v každém případě můžete použít jakýkoli cukr
  • kokosový olej – také můžete použít jakýkoli olej


Všechny ingredience kromě oleje smíchejte dohromady, přičemž rozehřátou pánev polijte troškou oleje. Klíčem úspěchu je nízká teplota a pomalé tempo. Může to trvat déle, než si myslíte, ale výsledek bude stát za to. Když budete dělat palačinky pomalu a na nízké úrovni, budou perfektní. Na tomto receptu je dobré to, že jej můžete donekonečna obměňovat různými druhy arašídového másla.

Smoothie

Recept na smoothie s arašídovým máslem je velmi jednoduchý a zvládne jej každý. Potřebovat na něj budete:

  • 2 banány rozlomené na kousky
  • 2 šálky mléka
  • ½ šálku arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 šálky kostek ledu


Následně do mixéru vložte banány, mléko, arašídové máslo, med a kostky ledu. Mixujte, dokud nebude konzistence hladká, přibližně 30 sekund. A to je všechno. Užijte si své arašídové smoothie, doufáme, že vám bude chutnat!

Tento jednoduchý recept si ovšem můžete přizpůsobit podle vaší chuti. Například můžete vyzkoušet různé druhy mléka (sójové, mandlové, kešu) nebo přidejte trochu kakaového prášku. Přidat můžete i mletá lněná semínka, chia semínka nebo řecký či ochucený jogurt. Fantazii se meze nekladou.

Pokud ovšem chcete ušetřit čas, náš Peanut Snack je určen přímo pro vás. Kromě toho, že nabízí vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin, energie a vlákniny, obsahuje 100% arašídů. Dobrou zprávou je, že se v něm nenacházejí žádné přidané cukry, soli, palmový olej, aromata, barviva či konzervační látky.

Jaké výhody vám nabízí arašídové máslo

Arašídové máslo je oblíbeným pokrmem u velkého množství lidí, přičemž je také dobrým zdrojem bílkovin. Na druhé straně však může být nebezpečné pro lidi alergické na arašídy a některé značky mají vysoký obsah přidaných cukrů a tuků. Níže se dozvíte o výhodách, které vám arašídové máslo může nabídnout.

Vysoký obsah zdravých tuků

Navzdory vysokému obsahu kalorií je konzumace mírného množství kvalitního arašídového másla nebo samotných arašídů při redukční dietě naprosto v pořádku. Jelikož je arašídové máslo bohaté na srdci prospěšné tuky a je dobrým zdrojem bílkovin, může být vhodnou volbou pro vegetariány nebo ty, kteří dodržují rostlinnou stravu.

Dobrou zprávou je, že polovinu tuku v arašídovém másle tvoří kyselina olejová, zdravý typ mononenasyceného tuku, který se ve velkém množství nachází také v olivovém oleji. Kyselina olejová se spojuje s více zdraví prospěšnými účinky, jako je například lepší citlivost na inzulín.

Bohaté na antioxidanty

Jako většina nezpracovaných potravin obsahuje i arašídové máslo více než jen základní vitamíny a minerály. Nachází se v něm množství dalších biologicky aktivních živin, které mohou mít určité zdravotní účinky. Arašídové máslo je poměrně bohaté na antioxidanty, jako je kyselina p-kumarová, která může snižovat výskyt artritidy u potkanů.

Může chránit před Alzheimerovou chorobou a jinými neurodegenerativními onemocněními

Arašídy patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem niacinu a u lidí, kteří konzumují potraviny bohaté na tento vitamín, je menší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby nebo jiných poruch paměti. Niacin obsažený v arašídovém másle také pomáhá při obnově poškození buněk mozku, což poskytuje ochranu před tímto onemocněním.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463472/ 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…