Ekdysterón: Tajemství silových sportovců odhaleno

Ekdysterón: Tajemství silových sportovců odhaleno

Ekdysterón představuje zajímavou sloučeninu, o které se říká, že je jakousi legální náhradou steroidů. Je však toto tvrzení založeno na pravdě? Opravdu dokáže ekdysteron nahradit anabolické steroidy? To vše a ještě více se dozvíte v tomto článku.

Co je ekdysteron?

Ekdysteron patří do skupiny ekdysteroidů. Jedná se o steroidní hormony rozpustné v tucích, které vznikají modifikací cholesterolu a jsou podobné lidským androgenům, jako je testosteron. Přirozeně se vyskytuje v několika druzích hmyzu a rostlin – například quinoa a špenát.

Z technického hlediska se jedná o fytoektisteroid. Je však důležité poznamenat, že se nejedná o syntetické anabolické steroidy. V závislosti na tom, kde si tento doplněk stravy zakoupíte, může být znám také jako beta-ekdysteron, alfa-ekdyson či 20-hydroxy-ekdysteron.

Zajímavostí je, že ekdysteron je produkován několika žlázami v larvách hmyzu. Odhaduje se, že ekdysteroidy se nacházejí až v 6 % všech rostlin. Známým rostlinným zdrojem ekdysteronu je Rhaponticum carthamoides také nazýván Maral. Jedná se o rostlinu pěstovanou v subalpinských oblastech Ruska a východní Evropy.

Další známou rostlinou je Pfaffia paniculata, známá také jako brazilský ženšen, která roste v celé Jižní Americe, kde se používá jako zdravotní tonikum.

Jaké výhody vám ekdysteron nabízí?

Ekdysteron se teprve relativně nedávno objevil ve světě fitness, proto jsou studie ohledně této sloučeniny poměrně omezené. Dostupné výzkumy a zkušenosti mnoha uživatelů však potvrzují přínosy ekdysteronu pro zlepšení výkonu a budování svalů. Ekdysteron má podobnou chemickou strukturu jako testosteron. Není to však totéž jako užívání anabolických steroidů, takže vám nehrozí žádné vedlejší účinky.

Níže naleznete seznam výhod, které by vám ekdysteron mohl nabídnout.

Lepší svalové přírůstky
Ekdysteron stimuluje syntézu svalových bílkovin ovlivněním signálních drah P13K/Akt (1). To znamená, že usnadňuje nabírání svalové hmoty naturálním sportovcům. Samozřejmě za předpokladu, že provádíte pravidelný silový trénink a také máte kvalitní a vyvážený jídelníček. Zajímavostí je, že ekdysteron měl dobré výsledky při zvyšování svalového růstu i síly u myší (1).

Několik výzkumných prací ukazuje, že doplněk má vysoký anabolický poměr, což znamená, že může přispět k přestavbě a růstu kostí, tvorbě svalových buněk, syntéze bílkovin z aminokyselin a tvorbě červených krvinek.

Anabolické účinky jsou zprostředkovány jeho vlastnostmi vazby na estrogenové receptory. Signalizace těchto receptorů napomáhá růstu a regeneraci kosterního svalstva a zároveň zlepšuje imunitní funkci pro zdraví a fyzickou pohodu.

Kvalitnější regenerace

Syntéza svalových bílkovin je proces, který v těle probíhá přirozeně a slouží k opravě poškození svalů způsobeného intenzivním odporovým nebo kardiovaskulárním cvičením. Funguje to tak, že aminokyseliny se vážou na bílkoviny kosterního svalstva, čímž svaly opravují a ty se následně zvětší. Ekdysteron urychluje regeneraci tím, že rychleji opravuje malé svalové trhliny.

Zlepšení citlivosti na inzulín

Jedna studie na zvířatech zjistila, že suplementace ekdysteronem může podpořit metabolické zdraví tím, že zabrání inzulínové rezistenci. Test provedený v roce 2009 ukázal, že denní podávání ekdysteronu potkanům v dávce 10 mg na kilogram tělesné hmotnosti snížilo obezitu a inzulínovou rezistenci během 13 týdnů.

Během studie potkani jedli stravu s vysokým obsahem tuků, ale doplněk zabránil jakémukoli významnému nárůstu hmotnosti či nárůstu tukové hmoty ve srovnání s kontrolní skupinou. Kromě toho měly výrazně sníženou hladinu inzulínu v plazmě a toleranci glukózy.

Zvyšuje sílu a sportovní výkon

Ekdysteron zvyšuje sílu tím, že snižuje svalovou únavu. Jedna z hlavních studií zaměřených na tento konkrétní přínos zahrnovala 46 účastníků, kteří dostávali doplněk ekdysteronu nebo placebo. Ti, kteří ekdysteronu užívali, si v průměru zvýšili osobní rekord v dřepu o 19,4 %.

U těch, kteří užívali ekdysteron, bylo rovněž prokázáno výrazné zvýšení maxima v tlaku na lavičce, aniž by trpěly nežádoucími účinky, jako je zvýšené poškození svalů nebo příliš dlouhá regenerace.

Podpora imunitního systému

Pár studií naznačuje, že ekdysteron má několik adaptogenních účinků, které tělu pomáhají zvládat stres a patogeny. Tato sloučenina podporuje zdravou hemostázu a funkci imunitního systému několika způsoby. Například tak, že může zvýšit počet červených krvinek, stimuluje regeneraci kostí, zlepšuje kvalitu spánku a může mít antioxidační a protizánětlivé účinky.

Užívání a dávkování ekdysteronu

Užívání ekdysteronu nemá stanovenou žádnou konkrétní dávku. V mnoha studiích na zvířatech se používá dávka 5 mg/kg za jeden den, což odpovídá 500 mg denně pro člověka vážícího 100 kg. Mnozí užívající však hlásili pozitivní účinky při dávce 1 gram denně, rozložené do čtyř dávek po 250 mg. Každý člověk může na ekdysteron reagovat odlišně, proto doporučujeme začít s nižšími dávkami a sledovat, jak tělo reaguje.

Zdroje:

(1) Gorelick-Feldman J, Maclean D, Ilic N, Poulev A, Lila MA, Cheng D, Raskin I. Phytoecdysteroids increase protein synthesis in skeletal muscle cells. J. Agric Food Chem. 2008 May 28;56(10):3532-7.

(2) Dinan L, Lafont R.Effects and applications of arthropod steroid hormones (ecdysteroids) in mammals. J Endocrinol. (2006)

https://www.nutraingredients.com/Article/2019/07/02/Spinach-extract-effect-potent-enough-to-feature-on-WADA-banned-list-say-researchers  

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…