Elixír mládí a vitality: Co dělá s vaším tělem kyselina hyaluronová?

Elixír mládí a vitality: Co dělá s vaším tělem kyselina hyaluronová?

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová, známá také jako hyaluronan, je přirozeně se vyskytující látka, která se nachází v lidském těle – zejména v kůži, kloubech a očích. Je to typ glykosaminoglykanu – dlouhý řetězec cukrů, které se nacházejí v pojivové tkáni těla. Kyselina hyaluronová má jedinečnou schopnost přitahovat a zadržovat molekuly vody, což pomáhá udržovat pokožku a jiné tkáně dostatečně hydratované.

V péči o pleť se tato kyselina běžně používá jako zvlhčující látka a složka proti stárnutí. Často je součástí sér, krémů a jiných výrobků, které pomáhají zlepšit hydrataci pokožky, snížit výskyt jemných linek nebo vrásek či podpořit mladistvější a zářivější vzhled pleti. Používá se také při lékařských zákrocích, například při injekcích do kloubů, které pomáhají zmírnit bolest a zánět způsobený onemocněními, jako je artritida.

Jak vhodně používat kyselinu hyaluronovou?

Lidé používají kyselinu hyaluronovou různými způsoby. Obecně je dostupná ve třech formách – lokální ošetření, doplněk stravy a injekce. Při lokálním ošetření se jedná o produkty jako oční kapky, kontaktní čočky, krémy nebo gely. Výrobky se obvykle doporučují aplikovat jeden nebo dvakrát denně na vlhkou pokožku.

Dalším typem jsou výživové doplňky. Kyselina hyaluronová od značky Warrior se doporučuje užívat 1x denně dvě kapsle, takže denně přijmete 100 mg této látky. U doplňků výživy nemusíte řešit nic navíc, jen zapít každý den dvě kapsle, což je jejich největší výhoda.

Výhody kyseliny hyaluronové

Kyselina hyaluronová vám nabízí řadu výhod, které jsou důležité pro vaši pokožku a klouby. Správným dávkováním dosáhnete požadovaného efektu a maximalizujete své výsledky.

Podporuje zdravější a pružnější pokožku

Kyselina hyaluronová se běžně používá jako složka v péči o pleť. Díky ní vypadá pružnější, a mnohé důkazy naznačují, že to může být pravda. V jedné studii bylo zjištěno, že lidé, kteří si dvakrát denně aplikovali sérum a pleťovou vodu s kyselinou hyaluronovou a následně krém s jejím obsahem, měli po dvou týdnech hladší, hydratovanější a pružnější pleť.

Další studie zjistila, že dávky 120-240 miligramů denně po dobu nejméně jednoho měsíce výrazně zvyšují vlhkost pokožky a u dospělých snižují její suchost. Hydratovaná pokožka také snižuje počet vrásek, což může vysvětlovat, proč několik studií ukazuje, že její doplňování může způsobit, že pokožka vypadá hladší.

Snižuje bolest kloubů

Při přirozené produkci pomáhá kyseliny hyaluronové snižovat bolest kloubů a předcházet jí tím, že snižuje zánět a poskytuje tlumení. Proto nedochází ke tření v místech, kde se kosti setkávají. Tento prostor udržuje promazaný, takže se snižuje pravděpodobnost, že se budou kosti o sebe třít a způsobovat nepříjemnou bolest.

Ukázalo se, že užívání 80 až 200 mg kyseliny hyaluronové denně po dobu nejméně 2 měsíců výrazně snižuje bolest kolen u lidí s osteoartrózou, zejména ve věku od 40 do 70 let. Další výzkumy naznačují, že kombinace perorálních doplňků kyseliny hyaluronové s injekcemi může pomoci prodloužit účinek na zmírnění bolesti a prodloužit čas mezi samotnými injekcemi.

Zmírňuje příznaky suchého oka

Zajímavostí je, že přibližně 11 % starších dospělých pociťuje příznaky suchého oka v důsledku snížené tvorby slz nebo jejich příliš rychlého odpařování. Protože kyselina hyaluronová výborně zadržuje vlhkost, často se používá k léčbě suchého oka.

Jedna studie na 24 lidech zjistila, že kombinace lokální a perorální kyseliny hyaluronové byla účinnější při zlepšování příznaků suchého oka než samotná lokální kyselina hyaluronová. Pokud se tato kyselina přidá do kontaktních čoček, může také zabránit nedostatečné tvorbě slz.

Zklidňuje příznaky refluxu

Doplňky kyseliny hyaluronové mohou pomoci zmírnit příznaky refluxu. U tohoto jevu je obsah žaludku vyvržen do hrdla, což způsobuje bolest a poškození sliznice jícnu. Dobrou zprávou však je, že kyselina hyaluronová vám může pomoci uklidnit poškozenou sliznici jícnu a urychlit proces zotavení.

V jedné studii z roku 2012 bylo zjištěno, že aplikace směsi kyseliny hyaluronové a chondroitin sulfátu na tkáň v krku pomohla jeho zhojení mnohem rychleji, než když nebyla použita žádná léčba. V další studii bylo zjištěno, že užívání doplňku s kyselinou hyaluronovou a chondroitin sulfátem spolu s léky na snížení kyselosti snížilo příznaky refluxu o 60 % více než užívání samotných léků na reflux.

Pomáhá hojit rány

Kyselina hyaluronová se v těle podílí na každé fázi hojení ran, neboť může pomáhat regulovat zánět a stimulovat růst tkáně. Jedna studie ukázala, že natírání gázy s obsahem kyseliny hyaluronové na žilní vředy na nohou pomohlo rány zahojit rychleji než samotná gáza. Tento výzkum ukázal také to, že aplikace kyseliny hyaluronové do úst může pomoci při hojení vředů a snížit bolest po operaci zubů.

Další studie z roku 2016 naznačuje, že aplikace kyseliny hyaluronové na pokožku při hojení ran může pomoci zmírnit zánět a regulovat obnovu tkáně.

Může užívání kyseliny hyaluronové způsobit vedlejší účinky?

Podle dostupných výzkumů se kyselina hyaluronová při lokálním použití na kůži obecně dobře snáší a nemá žádné vedlejší účinky. Samozřejmě, po injekčním vpichu se může stát, že pokožka bude zarudlá nebo oteklá, ale jde jen o dočasný jev. Tyto nepříjemnosti po pár dnech ustoupí, můžete je však zmírnit pomocí ledu či dostatkem odpočinku.

Pokud se však po užití kyseliny hyaluronové vyskytnou závažné vedlejší účinky, jako jsou potíže s dýcháním, bolest na hrudi nebo otok obličeje, úst či hrdla, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24688623/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014997/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814393/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6778932/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3387832/ 

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…