Vaječné bílky nebo celé vejce? Která volba je rozumnější pro budování svalové hmoty?

Vaječné bílky nebo celé vejce? Která volba je rozumnější pro budování svalové hmoty?

Je nepopiratelným faktem, že vedle mléčných zdrojů bílkovin (syrovátkový proteinkasein), je vaječná bílkovina díky své vstřebatelnosti nejlepším přírodním zdrojem proteinů. Tento skvělý zdroj bílkovin však často rozpoutává vášnivé debaty o tom, zda je vhodné konzumovat vejce celé, nebo se zaměřovat jen na vaječné bílky, které neobsahují žádný tuk, kterému se vyhýbá velké množství sportovců. Jak to tedy je?   



Ve videích slavných sportovců často vídáme vyhazování vaječných žloutků do koše. Proč? -vaječné bílky, na rozdíl od žloutků neobsahují žádný tuk a jsou tedy dokonalým zdrojem bílkovin. Ve snaze zbavit se posledních zbytků tuku jdou vaječné žloutky stranou. Proč tedy vůbec uvažovat nad konzumací celých vajec s obsahem tak obávaných tuků?
Odpověď je docela jednoduchá - většina videí známých sportovců je natáčena v období přípravy na výkonnostní či kulturistické soutěže, kde je sportovec často v pololetní nebo delší dietě. Vyhazování žloutků je tak jednou z posledních úprav jídelníčku. Tomuto vyhazování často předchází např. vyřazování mléčných výrobků, umělých sladidel, pečiva, či jakýchkoliv druhů surovin, které u daného sportovce vyvolávají jakýkoliv druh zánětů, alergií či trávicích potíží.
Má tedy užívání celých vajec význam pro "běžné lidi" či sportovce, kteří právě nefinišují předsoutěžní přípravu? URČITĚ ANO!


PROČ?

Z nutričního hlediska je pravidelné plýtvání žloutky obrovská chyba! Žloutek totiž obsahuje všechny výživné látky, které v bílku nenajdete a s nimi i polovinu obsahu bílkovin z celého vajíčka. ANO - pokud jste dosud vyhazovali žloutky, vyhazovali jste vysoce hodnotný zdroj bílkovin.
Přestože žloutek obsahuje jistou dávku nasycených tuků, největší obsah tuků tvoří právě mono-nenasycené tuky. Ano - jsou to právě ty zdravé tuky, které můžeme najít v panenském olivovém oleji a ve většině ořechů. U tohoto tuku existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že u člověka, který sportuje alespoň na rekreační úrovni, se v těle uloží do podoby tuku. Rovněž tento tuk nijak neinhibuje spalování tuků - ať už jste v jakékoliv dietě. Výhoda obsahu těchto tuků je i fakt, že Vám poskytnou energetickou zásobu na podstatně delší dobu, než v případě jakýchkoliv sacharidů.


Další z potencionálních výhod užívání celých vajec je příjem cholesterolu právě z vaječných žloutků. Zdá se Vám tato věta divná? - Nezapomínejte, že právě z cholesterolu se tvoří jeden z nejanaboličtějších hormonů těla - testosteron!


Co to znamená pro mě?

Jsem rekreační cvičenec s vyváženou stravou a makám 3-5 krát týdně:
Klidně si dopřeji celá vejce (3-5), ideálně na snídani pro úspěšný start dne.

Dostanu tak do těla dostatek bílkovin a vzácných tuků, které mi dodají energii na dlouhou dobu. Po tréninku mohu ještě vypít vaječný protein např. v kombinaci se syrovátkovým proteinem, abych doplnil aminokyselinový profil.


Jsem aktivní sportovec v období přibližně 1 měsíc před soutěží:
Pokud moje forma odpovídá soutěžním předpokladům, mohu konzumovat celá vejce, dokud mi to trenér nezakáže, případně budu s přibližující se soutěží příjem žloutků redukovat.


Nesportuji a nemám speciálně upravenou stravu:
Konzumuji celá vejce, avšak v omezeném množství. Např. 1 celé vejce denně, případně jedna pořádná smaženice (3-6 vajec) jednou týdně.

Pokud nemáš v oblibě konzumaci vajec, tak vyzkoušej naše sušené vaječné bílky (egg albumen) nebo celé vejce v prášku (whole egg), Které můžeš použít do šejků, pečení či vaření.




 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…