Zapomeňte na jarní únavu - s fenylalaninem a vitaminem B6

Zapomeňte na jarní únavu - s fenylalaninem a vitaminem B6

Zimní období je úspěšně za námi, ale někteří z nás nyní musí čelit obávané jarní únavě. Venku je krásné, slunečné počasí a místo toho, aby vás slunce vytáhlo za práh dveří, vy usínáte dokonce i na židli, musíte číst tytéž stránky 2x, nedokážete si spoustu zapamatovat - jednoduše jste unavení, i když nemáte důvod.


Co se to děje?

Jarní únava není způsobena viry, ani bakteriemi - není nemocí, ale určitým stavem mysli. Ale jakým?
Každá myšlenka, každá vzpomínka, každá emoce, dokonce vůle pohybovat svaly je způsobena uvolněním neurotransmiterů v mozku. Jde o přírodní látky produkované neurony v mozku. Neurotransmitery přenášejí informace z jednoho neuronu do druhého (proto se jim také říká neurotransmitery).

Noradrenalin (neurotransmiter) hraje důležitou roli v mozkových procesech, včetně mentální energie, bdělosti, pozornosti,...
Pokaždé, když vyjdeme ze dveří do chladného, mrazivého počasí, se noradrenalin probudí. Jak zima skončí, dny jsou teplejší, jasnější adelší. Což je sice příznivé, ale takové oteplení z části podporuje ospalost, protože inhibuje uvolňování noradrenalinu.

Jak zmírnit symptomy jarní únavy?

Na to, abyste jí alespoň z části předešli, je třeba mozek nutričně vyživit tak, aby byl schopen produkovat neurotransmitery (jako je i zmíněný noradrenalin) potřebné pro správnou funkci organismu.
Základní živinou je esenciální aminokyselina L-fenylalanin v kombinaci s vitamínem B6 (potřebný pro přeměnu tryptofanu na serotonin), vitamínem Ckyselinou listovou.


L-fenylalanin

Fenylalanin se vyskytuje vd 3 formách: L-fenylalanin, D-fenylalanin a DL-fenylalanin.
L-fenylalanin je přirozená forma aminokyseliny, D-fenylalanin se připravuje v laboratoři a DL-fenylalanin obsahuje oba zmíněné typy.

Po požití se L-fenylalanin přeměňuje na L-tyrosin, neesenciální aminokyselinu potřebnou pro správnou produkci hormonů štítné žlázy abílkovin, včetně neurotransmiterů dopaminu a adrenalinu.

I přesto, že tato aminokyselina je důležitá, její množství v těle musí být pod kontrolou.
Vysoká úroveň může způsobit neurologické problémy a malé množství zas může snížit produkci proteinů. Fenylalanin má tendenci kolísat av takovém případě enzym fenylalaninhydroxyláza ovládá jeho úroveň.

Někteří lidé však tento enzym nemají a nedokážou tak tuto hladinu kontrolovat. Musí neustále sledovat příjem bílkovin a vyhýbat se výrobkům s obsahem aspartamu. Pro takové lidi (tzv. fenylketonuriky) je užívání této aminokyseliny nepřípustné!

Vždy se snažte tuto aminokyselinu užívat ráno, aby nedošlo k narušení spánkového cyklu. Stejně jako jiné aminokyseliny i tuto je vhodné užívat na lačný žaludek a odděleně od jiných doplňků s obsahem bílkovin.



 Autor článku: Vladimír Roško - Kult tela z môjho pohľadu

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…