Diety
V této sekci najdete různé druhy výživových doplňků a potravin, které jsou vhodnou volbou do různých druhů diet - bezlepkové, bezlaktózové, ketogenní, Dukanovy, Atkinsonovy, zónové či dokonce nízkohistaminové. Naše nabídka zahrnuje široké spektrum produktů se sníženým obsahem sacharidů či tuků, ale také pochoutky nabité kvalitními bílkovinami.
BEZLEPKOVÁ DIETA - způsob stravování, při kterém se nekonzumují potraviny s obsahem lepku (glutenu). Je podstatou managementu osob trpících celiakií, alergií na lepek nebo jiných lepkových intolerancí. Problémy způsobují zejména obilniny a výrobky z nich, především pšenice a oves, vzácně i žito a ječmen. V poslední době se stává populární i mezi osobami, které si tento druh stravování zvolili jako způsob svého zdravého životního stylu. Bezlepková dieta může pomoci při hubnutí - toto stravování vás podpoří v konzumaci většího množství čerstvého ovoce a zeleniny, vzhledem k nutnosti pozorného zkoumání složení jednotlivých výrobků vás naučí vybírat ty nejvhodnější. V neposlední řadě omezíte konzumaci velkého množství pečiva a koláčů. Jedním dechem však musíme dodat, že tato dieta je prioritně určena osobám s intolerancí lepku. V případě, že do této skupiny nepatříte, o tomto poměrně radikálním způsobu stravování se poraďte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.
BEZLAKTÓZOVÁ DIETA - nejčastěji ji dodržují lidé s laktózovou intolerancí či alergií na mléko. Představuje reakci na některou složku mléka, která se u jedince může projevit v kterémkoliv období života. Tato reakce se může projevit problémy v oblasti trávicího, dýchacího či kožního systému. Laktóza je mléčný, jednoduchý cukr, který se nachází v mléce, mléčných výrobcích (máslo, jogurty, zmrzlina, sýry), dokonce jako plnivo v tabletách. Zatímco laktózová intolerance zasahuje výhradně trávicí systém, při alergii na kravské mléko mohou být potíže i dýchacího či kožního charakteru. Při intoleranci laktózy se příznaky objevují u konzumace jakéhokoliv mléka, při mléčné alergii pouze u kravského mléka.
KETOGENNÍ DIETA - způsob stravování, při kterém člověk konzumuje ve zvýšené míře tuky na úkor redukce příjmu sacharidů, s dostatečným množstvím proteinů. Přesný poměr makroživin je přizpůsoben na míru konkrétnímu člověku, ale obecně jde o poměr 75% tuků, 15-20% proteinů a pouze 5-10% sacharidů. Mezi její hlavní přínosy patří redukce tělesné hmotnosti, zvýšené využívání tuku jako hlavního zdroje energie při současném zachování zásob svalového glykogenu, podpora sportovního výkonu, snížení množství tělesného tuku při současném zvýšení množství svalové hmoty, podílí se na kontrole hladiny krevního cukru a snižuje pocit hladu.
DUKANOVA DIETA - suverénně nejpopulárnější dieta na světě, kterou se alespoň jednou určitě zabýval každý, kdo chtěl dostat svou tělesnou hmotnost a stravovací návyky pod kontrolu. Vyznačuje se vysokou účinností, k tomu nepochybně přispívá skutečnost, že se v rámci ní není nutné striktně držet jakékoliv předepsané předlohy, přičemž hlavní podmínkou je, aby hlavní část kalorického příjmu představovaly bílkoviny z kvalitních zdrojů. Na rozdíl od jiných diet není v případě Dukanovy diety nutné omezovat se na konzumaci úzkého okruhu potravin; naopak, dopřát si lze prakticky všechno, je však nutné vědět to, kolik dané potraviny mohu sníst a kdy ji mohu jíst. Přispívá k odstranění nezdravých stravovacích návyků tím, že pomáhá odnaučit lidi konzumovat potraviny s velmi vysokým obsahem nezdravých forem cukrů a tuků.
ATKINSONOVA DIETA - jedna z nejpopulárnějších diet, která je založena na výrazném omezení konzumace sacharidů v potravě. Cílem je donutit tělo, aby jako hlavní zdroj energie pro zajištění všech metabolických pochodů používalo tuky. Na rozdíl od jiných diet se při ní není nutné výrazněji omezovat, a zároveň dosáhnout vytoužené postavy. Důkazem, že je Atkinsonova dieta celosvětovým hitem, je více než 45 miliónů prodaných knih, které se tomuto způsobu stravování věnují. Mezi její hlavní přínosy patří redukce tělesné hmotnosti, podíl na udržování vyrovnaných hladin krevního cholesterolu, snížení pocitu hladu, podpora oddálení pocitu únavy a vyčerpání a přispění k udržování dobrého stavu kloubů.
ZÓNOVÁ DIETA - vychází z principů Atkinsonovy diety, jejím tvůrcem je americký biochemik Barry Sears. Spoléhá se na přesné rozložení makronutrientů ve stravě - každé jídlo má obsahovat 30% tuků, 30% bílkovin a 40% sacharidů. Díky doplňování dostatečného množství bílkovin a tuků tělo nemá hlad a při hubnutí si je schopno udržet svalovou hmotu. Dostává se do jakéhosi ideálního hormonálního rozložení, když tvoří inzulín a glukagon ve správném poměru, který se nazývá Sears zóna. Jídelníček diety je velmi otevřený a lze jíst v přiměřeném množství skoro všechny složky potravy, které budou rozloženy do 5 až 6 porcí denně, s dvou až čtyřhodinovými odstupy mezi jednotlivými chody. Díky svému pomalému průběhu a postupnému ubývání tělesné hmotnosti tělo hubne skutečně tak, jak potřebuje. Zónová dieta není monotónní, lze ji praktikovat dlouhodobě, vede k udržení výkonnosti, síly a energetizace organismu. Při praktikování zónové diety přemýšlíte nad jídlem a skladbou potravin, představuje změnu životního stylu.
NÍZKOHISTAMINOVÁ DIETA - určena lidem trpícím histaminovou intolerancí, kdy dochází k nedostatečnému odbourávání histaminu v lidském těle. Zvýšené hodnoty histaminu v lidském organismu bývají nejčastěji způsobeny buď jeho zvýšeným příjmem v potravě, nebo vlastní nadprodukcí histaminu. Hromadění histaminu může být také způsobeno nedostatečnou aktivitu enzymu diaminooxidázy, který zajišťuje jeho odbourávání. U těchto lidí je důležité konzumovat jídla s nízkým obsahem histaminu. Zvýšené hodnoty histaminu v potravě vznikají činností bakterií (potraviny staršího data), technologickou úpravou (kvašení, fermentace) nebo přirozeně (kakao, špenát, rajčata atd.).