Diety

V   této  sekci  najdete   různé  druhy  výživových   doplňků  a  potravin,   které  jsou  vhodnou   volbou  do  různých   druhů  diet  -  bezlepkové,  bezlaktózové,   ketogenní,  Dukanovy,  Atkinsonovy,   zónové  či  dokonce   nízkohistaminové.  Naše  nabídka   zahrnuje  široké  spektrum   produktů  se  sníženým   obsahem  sacharidů  či  tuků,  ale  také  pochoutky   nabité  kvalitními  bílkovinami.

 

BEZLEPKOVÁ  DIETA  -  způsob  stravování,   při  kterém  se  nekonzumují  potraviny   s  obsahem  lepku  (glutenu).  Je  podstatou  managementu   osob  trpících  celiakií,   alergií  na  lepek  nebo  jiných   lepkových  intolerancí.  Problémy   způsobují  zejména  obilniny   a  výrobky  z  nich,  především   pšenice  a  oves,  vzácně  i  žito  a  ječmen.  V  poslední  době  se  stává  populární  i  mezi  osobami,   které  si  tento  druh  stravování   zvolili  jako  způsob   svého  zdravého  životního   stylu.  Bezlepková  dieta  může  pomoci   při  hubnutí  -  toto  stravování   vás  podpoří  v  konzumaci  většího   množství  čerstvého  ovoce  a  zeleniny,   vzhledem  k  nutnosti   pozorného  zkoumání  složení   jednotlivých  výrobků  vás  naučí  vybírat   ty  nejvhodnější.  V  neposlední  řadě  omezíte  konzumaci   velkého  množství  pečiva   a  koláčů.  Jedním   dechem  však  musíme   dodat,  že  tato  dieta  je  prioritně  určena   osobám  s  intolerancí   lepku.  V  případě,   že  do  této  skupiny  nepatříte,   o  tomto  poměrně   radikálním  způsobu  stravování   se  poraďte  se  svým  lékařem   nebo  nutričním  terapeutem.

 

BEZLAKTÓZOVÁ  DIETA  -  nejčastěji   ji  dodržují  lidé  s  laktózovou   intolerancí  či  alergií   na  mléko.  Představuje   reakci  na  některou   složku  mléka,  která  se  u  jedince  může  projevit  v  kterémkoliv  období   života.  Tato  reakce   se  může  projevit   problémy  v  oblasti   trávicího,  dýchacího  či  kožního  systému.   Laktóza  je  mléčný,   jednoduchý  cukr,  který  se  nachází   v  mléce,  mléčných   výrobcích  (máslo,  jogurty,   zmrzlina,  sýry),  dokonce   jako  plnivo  v  tabletách. Zatímco  laktózová   intolerance  zasahuje  výhradně   trávicí  systém,  při  alergii  na  kravské  mléko  mohou  být  potíže  i  dýchacího  či  kožního  charakteru.   Při  intoleranci  laktózy   se  příznaky  objevují   u  konzumace  jakéhokoliv   mléka,  při  mléčné   alergii  pouze  u  kravského  mléka.

 

KETOGENNÍ  DIETA  -  způsob   stravování,  při  kterém   člověk  konzumuje  ve  zvýšené  míře  tuky  na  úkor  redukce   příjmu  sacharidů,  s  dostatečným  množstvím   proteinů.  Přesný  poměr  makroživin  je  přizpůsoben  na  míru  konkrétnímu   člověku,  ale  obecně   jde  o  poměr  75%  tuků,  15-20%  proteinů   a  pouze  5-10%  sacharidů.  Mezi  její  hlavní   přínosy  patří  redukce   tělesné  hmotnosti,  zvýšené   využívání  tuku  jako  hlavního  zdroje   energie  při  současném   zachování  zásob  svalového   glykogenu,  podpora  sportovního   výkonu,  snížení  množství   tělesného  tuku  při  současném  zvýšení   množství  svalové  hmoty,   podílí  se  na  kontrole  hladiny   krevního  cukru  a  snižuje  pocit  hladu.

 

DUKANOVA  DIETA  -  suverénně   nejpopulárnější  dieta  na  světě,  kterou   se  alespoň  jednou   určitě  zabýval  každý,   kdo  chtěl  dostat   svou  tělesnou  hmotnost   a  stravovací  návyky   pod  kontrolu.  Vyznačuje   se  vysokou  účinností,   k  tomu  nepochybně   přispívá  skutečnost,  že  se  v  rámci  ní  není  nutné  striktně  držet  jakékoliv  předepsané   předlohy,  přičemž  hlavní   podmínkou  je,  aby  hlavní  část  kalorického  příjmu   představovaly  bílkoviny  z  kvalitních  zdrojů.   Na  rozdíl  od  jiných  diet  není  v  případě  Dukanovy   diety  nutné  omezovat   se  na  konzumaci   úzkého  okruhu  potravin;   naopak,  dopřát  si  lze  prakticky   všechno,  je  však  nutné  vědět  to,  kolik  dané  potraviny   mohu  sníst  a  kdy  ji  mohu  jíst.  Přispívá  k  odstranění  nezdravých   stravovacích  návyků  tím,  že  pomáhá   odnaučit  lidi  konzumovat   potraviny  s  velmi  vysokým  obsahem   nezdravých  forem  cukrů  a  tuků.

 

ATKINSONOVA  DIETA  -  jedna  z  nejpopulárnějších  diet,  která  je  založena  na  výrazném  omezení   konzumace  sacharidů  v  potravě.  Cílem  je  donutit   tělo,  aby  jako  hlavní  zdroj  energie  pro  zajištění  všech  metabolických  pochodů   používalo  tuky.  Na  rozdíl  od  jiných  diet  se  při  ní  není  nutné  výrazněji   omezovat,  a  zároveň   dosáhnout  vytoužené  postavy.   Důkazem,  že  je  Atkinsonova   dieta  celosvětovým  hitem,   je  více  než  45  miliónů   prodaných  knih,  které  se  tomuto   způsobu  stravování  věnují.   Mezi  její  hlavní   přínosy  patří  redukce  tělesné   hmotnosti,  podíl  na  udržování  vyrovnaných   hladin  krevního  cholesterolu,   snížení  pocitu  hladu,   podpora  oddálení  pocitu   únavy  a  vyčerpání   a  přispění  k  udržování  dobrého   stavu  kloubů.

 

ZÓNOVÁ  DIETA  -  vychází   z  principů  Atkinsonovy   diety,  jejím  tvůrcem   je  americký  biochemik   Barry  Sears.  Spoléhá   se  na  přesné   rozložení  makronutrientů  ve  stravě  -  každé  jídlo  má  obsahovat   30%  tuků,  30%  bílkovin  a  40%  sacharidů.   Díky  doplňování  dostatečného   množství  bílkovin  a  tuků  tělo  nemá  hlad  a  při  hubnutí  si  je  schopno   udržet  svalovou  hmotu.   Dostává  se  do  jakéhosi  ideálního   hormonálního  rozložení,  když  tvoří  inzulín   a  glukagon  ve  správném  poměru,   který  se  nazývá   Sears  zóna.  Jídelníček   diety  je  velmi  otevřený  a  lze  jíst  v  přiměřeném   množství  skoro  všechny   složky  potravy,  které  budou  rozloženy   do  5  až  6  porcí  denně,  s  dvou  až  čtyřhodinovými  odstupy   mezi  jednotlivými  chody.   Díky  svému  pomalému   průběhu  a  postupnému   ubývání  tělesné  hmotnosti   tělo  hubne  skutečně   tak,  jak  potřebuje.   Zónová  dieta  není  monotónní,  lze  ji  praktikovat   dlouhodobě,  vede  k  udržení  výkonnosti,   síly  a  energetizace   organismu.  Při  praktikování   zónové  diety  přemýšlíte   nad  jídlem  a  skladbou  potravin,   představuje  změnu  životního   stylu.

 

NÍZKOHISTAMINOVÁ  DIETA  -  určena   lidem  trpícím  histaminovou   intolerancí,  kdy  dochází   k  nedostatečnému  odbourávání   histaminu  v  lidském   těle.  Zvýšené  hodnoty   histaminu  v  lidském   organismu  bývají  nejčastěji   způsobeny  buď  jeho  zvýšeným  příjmem   v  potravě,  nebo  vlastní  nadprodukcí   histaminu.  Hromadění  histaminu   může  být  také  způsobeno  nedostatečnou   aktivitu  enzymu  diaminooxidázy,  který  zajišťuje  jeho  odbourávání.  U  těchto  lidí  je  důležité   konzumovat  jídla  s  nízkým   obsahem  histaminu.  Zvýšené   hodnoty  histaminu  v  potravě  vznikají   činností  bakterií  (potraviny   staršího  data),  technologickou  úpravou   (kvašení,  fermentace)  nebo  přirozeně  (kakao,   špenát,  rajčata  atd.).

Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: