Jak si vybrat kvalitní serrapeptázu? Poradíme vám

Jak si vybrat kvalitní serrapeptázu? Poradíme vám

Serrapeptáza je proteolytický enzym (schopný rozkládat bílkoviny) pocházející z bakterií přirozeně se vyskytujících v trávicím traktu larev bource morušového, který je známý schopností produkovat hedvábí. Serrapeptáza hraje klíčovou roli v rozpouštění zámotků bource (ochranných kukel), a tím umožňuje jejich opuštění. Ukazuje se, že je velmi účinná jako doplněk v oblasti kloubní výživy. Proč byste měli do její koupě investovat i vy?

Serrapeptáza je proteolytický enzym ceněný pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Produkují ji bakterie rodu Serratia, které se nacházejí ve střevech bource morušového. Samotný enzym je produkován několika druhy této bakterie (indica, marcescens, plymuthica, piscatorum), přičemž ve světě výživy je nejvíce využívána serrapeptáza produkovaná serratií marcescens [1]. Sestává z řetězce 470 aminokyselin a ve své struktuře obsahuje atomy zinku, který ještě více umocňuje jeho enzymatickou aktivitu [2]. Vzhledem ke skutečnosti, že k jejímu rozkladu dochází v kyselém prostředí žaludku, je nutné ji přijímat ve formě acidorezistentních kapslí, které odolávají účinkům kyseliny chlorovodíkové, a tak se bezpečně dostane do tenkého střeva, kde dojde k jejímu vstřebání. Z tohoto důvodu je nejlepší načasovat její příjem buď minimálně 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. Samotné všestranné využití serrapeptázy dokázaly desítky studií.

Například ve studii sestávající ze dvou skupin dobrovolníků po operaci čelisti, kde jedna skupina po operaci užívala serrapeptázu a druhá ne, pociťovala první skupina mnohem slabší bolesti než druhá skupina. Pouze pro srovnání, k dosažení stejného protibolestivého efektu stačilo 15 miligramů serrapeptázy, zatímco v případě paracetamolu bylo nutné přijmout až 1000 miligramů [3]Další studie opakovaně prokázaly, že enzymatická aktivita serrapeptázy umožňuje rozkládat jiné enzymy, jako například bradykinin, histamin či serotonin, které odpovídají za otok jednotlivých tkání [4]. Jde o chemické sloučeniny, které se dostávají ke slovu tehdy, když se například popálíte o kopřivy, nebo když vás štípne dotěrný hmyz.

Serrapeptáza je také známá díky svému působení na vrstvu hlenu, kterou napomáhá rozložit a jednoduchým způsobem odstranit ze sliznice. U osob s chronickými onemocněními dýchacích cest užívajících 30 miligramů enzymu denně po dobu 4 týdnů došlo jak k významnému úbytku množství hlenu, tak i frekvence kašle, resp. vykašlávání hlenu. Podobného efektu se podařilo dosáhnout i v případě sekretu z nosní dutiny [5].

A JAK SI TEDY VYBRAT KVALITNÍ PREPARÁT?

  • volte tablety nebo kapsle - nejvyšší účinnost má serrapeptáza v enterosolventních tabletách či kapslích, protože pouze v této formě bezpečně projde žaludkem, kde odolá účinku kyseliny chlorovodíkové a následně se vstřebá v tenkém střevě do krevního oběhu
  • sledujte počet obsažených mezinárodních jednotek - enzymatická aktivita serrapeptázy se uvádí v několika mezinárodních jednotkách, nejčastěji IU, SPU a SU. Certifikovaní výrobci nejčastěji používají IU (International Agreed Units of Activity), která se používá více než 35 let. SPU a SU (Serrapeptase Unit) jsou novějšími jednotkami, které používají prodejci produktů, nikoliv samotní výrobci suroviny a ve srovnání s IU nejsou mezinárodně registrovány ani akceptovány jako oficiální měrné jednotky. Obecně platí, že čím více jednotek produkt má, tím lépe
  • přítomnost certifikátu kvality - COA (Certificate of Analysis) potvrzuje kvalitu a čistotu původní suroviny. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) a GMP (Good Manufacturing Practice) hovoří o tom, že výrobce dohlíží na kvalitu a důsledně dodržuje legislativní předpisy

Serrapeptázu doporučujeme všem aktivně sportujícím lidem, těm, kteří se potýkají s častými zraněními nebo podstoupili chirurgický zákrok, osobám trpícím bolestmi nebo otoky kloubů či svalů, a v neposlední řadě i seniorům. Užívání tohoto enzymu se obecně nedoporučuje pouze dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. V současné době legislativa nepovoluje prodej Serrapeptázy v Česku ani na Slovensku. Svými benefity nejpodobnější schválenou alternativou je produkt Nattokináza.

 

ZDROJE

  1. MATSUMOTO, K. a kol. Purification and characterization of four proteases from a clinical isolate of Serratia marcescens kums 3958. Journal of Bacteriology. Ročník 159, číslo 1, 1984.
  2. NAKAHAMA, K. a kol. Cloning and sequencing of Serratia protease gene. Nucleic Acids Research. Ročník 14, číslo 14, 1986.
  3. AL KHATEEB, TH. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase on swelling, pain and trismus after surgical extraction of mandibular third molars. Internal Journal of Maxillofacial Surgery. Ročník 37, číslo 3, 2008.
  4. MALSHE PC. A preliminary trial of serratiopeptidase in patients with carpal tunnel Syndrome. Journal of Association of Physicians in India. Ročník 48, číslo 11, 2000.
  5. NAKAMURA, S. a kol. Effect of the proteolytic enzyme serrapeptase in patients with chronic airway disease. Respirology. Ročník 8, číslo 3, 2003.
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…