Jednoduché sacharidy: Co je to VitarGo a jaké jsou jeho největší výhody?
Hledáte nápoj, který vám poskytne skutečně rychlý přísun energie, ale přitom nezatíží trávicí trakt, abyste mohli podávat špičkový sportovní výkon - ať už v přírodě nebo ve fitku? V tomto článku si povíme o produktu VitarGo®, jedinečném zdroji jednoduchých sacharidů, jakémsi vyšším levelu běžně dostupných energetických nápojů, které nejsou z hlediska výživy tou nejlepší volbou.
Potréninkový čas je bezpochyby jedno z klíčových období pro každého cvičícího jedince, který si chce vybudovat svou postavu a zároveň zlepšit svůj sportovní výkon. Živiny, které tehdy do svého těla přijmeme, mají výrazný vliv na dosahování našich stanovených cílů. Vždyť ne nadarmo se říká, že postava se z drtivé části tvoří právě v kuchyni. Mnozí z vás už určitě slyšeli o tzv. anabolickém okně, zlatých 60 minutách, kdy kvalita živin má ovlivňovat potréninkovou stimulaci růstu svalů, metabolismus živin a regeneraci. Proto mnohé společnosti a obchody s výživovými doplňky kladou v rámci marketingu důraz na tuto problematiku a využívají ho jako argument k prodeji svých produktů, obzvláště jednoduchých sacharidů, resp. gainerů, které jsou na přípravu finančně nenáročné a spolu s marží obchodníka přinášejí pověstných ,,za málo peněz hodně muziky“. My v NaMaximum tento přístup rozhodně neuznáváme. Na jedné straně proto, že víme, že anabolické okno netrvá 60 minut, ale prakticky celých 24 hodin [1], a jednak proto, že je naší absolutní prioritou přinést zákazníkům jen ty nejkvalitnější produkty, mezi které VitarGo® rozhodně patří.
V šedesátých letech minulého století vědecké týmy ze dvou švédských univerzit začaly pracovat na výzkumu zabývajícím se problematikou metabolismu sacharidů, resp. jejich zásobní formy - glykogenu [2 - 5]. Už předtím měly na svém kontě práce, ve kterých analyzovaly vlastnosti kreatinu, dnes už nedílné součásti výživy každého správného sportovce. Jejich výzkum později vedl k vývoji patentovaného produktu, jedinečného sportovního nápoje, který by se svými vlastnostmi lišil od běžně dostupných energetických nápojů, které sice vedou k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi a následnému přívalu energie, ale jejich účinek je krátkodobý, a proto nevhodný pro sportovce věnující se dlouhodobým tréninkům s vyšší intenzitou. Kromě toho jsou náročné na trávení, způsobují žaludeční potíže či nadýmání a jejich rehydratační schopnost je nedostatečná. Bylo proto logickým vyústěním přijít na trh s něčím, co bude disponovat přesně opačnými vlastnostmi, a tak vzniklo VitarGo®.
VitarGo® představuje patentovanou sacharidovou směs vyrobenou extrakcí nejčastěji z kukuřičného nebo ječného škrobu. Obecně, pokud jde o samotnou extrakci sacharidů, nezáleží na tom, jakého původu škrob je. Ať už mluvíme o bramborovém, pšeničném, rýžovém či zmíněném kukuřičném nebo ječném, sacharidy z něj získáme tak či tak. To, co z výsledného sacharidu dělá produkt, schopný nahradit spotřebovaný glykogen po cvičení, je způsob samotné extrakce, který je v případě VitarGo® rovněž patentovaný, realizovaný technikou tzv. ,,handprintu“. Díky tomu má VitarGo® nízkou osmolalitu (zjednodušeně řečeno, nenatahuje do své struktury přebytečnou vodu a má tak nízký výsledný objem, umožňující rychlý přechod trávicím traktem) a vysoce rozvětvenou molekulární strukturu [6]. Díky těmto vlastnostem nepředstavuje zátěž pro trávicí trakt a v žaludku se rychle zpracovává - jeho vstřebávání do krve probíhá ve srovnání s jinými komerčními produkty dvojnásobnou rychlostí. Čím rychleji se do krve dostane, tím rychleji se umožní doplnění glykogenu ve svalech a játrech, který je pro rekonvalescenci klíčový. Nemluvě o tom, že nepříjemné bolesti břicha, nadýmání a plynatost jsou v případě VitarGo® čirou utopií [7, 8].
Rychlé vyprazdňování žaludku a trávení má za následek rychlé zvýšení hladiny glukózy (glykémie) v krvi. V této chvíli se uplatňuje účinek hlavního antikatabolického hormonu inzulínu, který specifickými signálními cestami umožňuje svalovým buňkám přijmout glukózu, aminokyseliny a další důležité látky, na straně druhé brání odbourávání bílkovin, které nastává po intenzivním tréninku. Čím rychleji tyto procesy probíhají, tím rychlejší je výsledná rekonvalescence. Z tohoto pohledu VitarGo® těžko hledá rovnocennou konkurenci. Ukazuje se, že VitarGo® je nejvhodnější pro zlepšení výkonu během tréninků s krátkou oddechovou pauzou. V jedné z publikovaných studií se tři skupiny mužů podrobily třem různým tréninkům navrženým tak, aby u nich nastalo úplné vyčerpání svalového glykogenu. První skupině bylo následně podáno 100 gramů suplementu VitarGo®, druhé stejné množství polysacharidu maltodextrinu a třetí skupina vypila vodu oslazenou umělým sladidlem. Všechny tři skupiny testovaly svou výkonnost na bicyklovém ergometru v 15 minutových cyklech s dvouhodinovým odpočinkem. Skupina užívající VitarGo® dosahovala po druhém tréninkovém cyklu lepších výsledků než zbývající dvě skupiny a vzestup hladiny inzulínu byl přibližně 1,8krát vyšší a rychlejší ve srovnání s maltodextrinem [9].
Doporučená jednorázová dávka VitarGo® je 30 gramů. Doporučenou dávku rozmíchejte v přibližně 400 mililitrech studené vody nebo v oblíbeném nápoji. Doporučené je jeho užívání buď 30 minut před tréninkem, během delších tréninků jako doplněk v průběhu cvičení, nebo do 10 minut po ukončení tréninku. VitarGo® lze v jídelníčku uplatnit různými způsoby. Je oblíbený jako součást palačinek, cereálií, ovesných vloček či koláčů, ale je také skvělým doplňkem do sportovních nápojů a gelů. Pokud užíváte kreatin, doporučujeme, abyste ho užívali současně s ním, vzhledem k již zmíněnému zvyšování sekrece inzulínu, který zlepšuje jeho zabudovávání do svalů stimulací příslušných buněčných transportérů. Totéž platí i v případě, pokud užíváte například BCAA, esenciální aminokyseliny (EAA), kofein, L-glutamin, elektrolyty nebo karnitin.
ZDROJE
- Kopunec, S. Anabolické okno po tréningu - zbytočný strašiak alebo čarovný čas pre svalové prírastky? Prevzaté z: https://fitclan.sk/strava/anabolicke-okno-po-treningu-zbytocny-strasiak-alebo-carovny-cas-pre-svalove-prirastky/
- Bergstrom, J., Hermansen, L., Hultman, E., & Saltin, B. (1967). Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiologica Scandinavica, 71, 140 – 150.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1966). Muscle glycogen synthesis after exercise: An enhancing factor localized to the muscle cells in man. Nature, 210, 309 – 310.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967a). A study of the glycogen metabolism during exercise in man. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 19, 218 – 228.
- Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967b). Synthesis of muscle glycogen in man after glucose and fructose infusion. Acta Medica Scandinavica, 182, 93 – 107.
- Oliver, J. M., Almada, A. L., Eck, L. E. V., et al. (2016). Ingestion of High Molecular Weight Carbohydrate Enhances Subsequent Repeated Maximal Power: A Randomized Controlled Trial. Plos One, 11(9).
- J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Sö. (2000). Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 35(11), 1143–1149.
- Aulin, K. P., Söderlund, K., & Hultman, E. (2000). Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. European Journal of Applied Physiology, 81(4), 346–351.
- Stephens, F. B., Roig, M., Armstrong, G., & Greenhaff, P. L. (2008). Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise. Journal of Sports Sciences, 26(2), 149–154.