Karobový prášek: Alternativa kakaa s blahodárnými účinky

Karobový prášek: Alternativa kakaa s blahodárnými účinky

Karob, karobový prášek, svatojánský chléb i chléb svatého Jana. Také tyto názvy pojmenovávají potravinu, která je nejen vynikající alternativou kakaa, ale také se mu i podobá, a tak si ho s ním mohou lidé velmi snadno splést. Přestože si jsou kakao a karob svým vzhledem podobné, obsahem nutričně významných látek a v boji s různými potravinovými alergiemi má karob výrazný náskok. Co může karob našemu tělu nabídnout a jaké je jeho využití?

Karobový prášek se získává z lusků stromu - rohovníku obecného, který roste v oblasti Středozemního moře. Podle legendy přežil Svatý Jan na poušti právě díky těmto luskům, proto se karob někdy označuje jako tzv. Svatojánský chléb. Rohovník je suchomilnou a teplomilnou rostlinou, nenáročnou na pěstování.

Karob představuje vynikající náhradu kakaa a čokolády (i navzdory odlišné chuti), a to díky nižší energetické hodnotě, vysokému obsahu vlákniny a nízkému množství tuku [1]. Na rozdíl od čokolády karob neobsahuje oxaláty - látky vázající na sebe vápenaté kationty, a tím snižující vstřebávání vápníku v těle. Karob neobsahuje ani kofein a na rozdíl od kakaa je sladší, není tím pádem nutné přidávat dodatečný cukr. Jaké další pozitivní vlastnosti zdobí karob?

  • JE VYNIKAJÍCÍM ZDROJEM VÁPNÍKU - vápník je minerál důležitý pro naše kosti, srdce, nervy a svaly. Dvě polévkové lžíce karobu ho obsahují až 42 miligramů, a proto je jeho konzumace skvělou prevencí několika onemocnění, včetně osteoporózy. Karob je alternativou pro lidi s intolerancí laktózy, nekonzumující mléko a mléčné výrobky, kteří jsou náchylnější na nedostatečný příjem vápníku [2]
  • PODPORUJE SPRÁVNÉ FUNGOVÁNÍ TRÁVICÍHO SYSTÉMU - obsah přírodních cukrů v karobu dokáže nejen účinně eliminovat střevní toxiny, ale slouží i jako prevence před šířením škodlivých bakterií.
  • UDRŽUJE VYROVNANÉ HLADINY KREVNÍHO CUKRU - navzdory své sladké chuti karob disponuje sníženým obsahem cukru. Pomáhá při prevenci nárůstů hladiny cukru v krvi, a proto se považuje za bezpečnou volbu pro pacienty s cukrovkou, pro které je také vhodnou alternativou čokolády s přidanou hodnotou v podobě vysokého obsahu vlákniny [4]
  • VYSOKÝ OBSAH VLÁKNINY - dvě polévkové lžíce karobu obsahují téměř 5 gramů vlákniny, což představuje více než pětinu doporučené denní dávky. Vláknina se účastní procesů vstřebávání a dalšího zpracování sacharidů, když snižuje rychlost, s jakou rychlostí se tato kaskáda dějů uskutečňuje. Tím umožňuje inzulínu, hormonu snižujícího hladinu cukru v krvi, efektivněji se uvolňovat do krevního oběhu. Kromě toho zhmotňuje potravu do větší masy tím, že na sebe váže vodu, zpomaluje trávení, a tím zvyšuje pocit sytosti 
  • DISPONUJE VYSOKÝM MNOŽSTVÍM ANTIOXIDANTŮ - v karobu se podařilo identifikovat téměř tři desítky polyfenolových sloučenin, z nichž jsou nejvýznamnějšími kyselina gallová a flavonoidy. Ukázalo se, že obě zmíněné sloučeniny snižují oxidační stres tím, že vychytávají volné radikály, a tak zabraňují poškození buněk. Ve srovnání s kakaem karob neobsahuje alkaloidy (kofein, teobromin), proto je vhodný pro osoby citlivé na kofein a pro lidi s vysokým krevním tlakem

Karob se jako náhrada kakaa skvělé hodí do mnoha sladkých koláčů, brownies či sušenek, dále všude tam, kde byste za normálních okolností použili čokoládu nebo její alternativu. Skvěle se hodí i při přípravě domácí zmrzliny, sladkého pečiva či palačinek, kde udělá práci k nerozeznání od tradičních sladidel. Fyzicky aktivnější osoby si jím mohou ozvláštnit oblíbené smoothies, případně jakékoliv sladké snídaně. Na druhé straně se karob neztratí ani při přípravě slaných pokrmů, především omáčky k pečenému masu nebo zelenině. Doporučená denní dávka karobu je 5 gramů.

 

Výživové údaje
ve 100 g

Energetická hodnota

222 Kcal

Bílkoviny

4,6 g

Sacharidy

81 g

z toho cukry

40,5 g

Tuky

0,65 g

z toho nasycené mastné kyseliny

0,09 g

 

ZDROJE

  1. Nasar-Abbas SM, E-Huma Z, Vu TH, Khan MK, Esbenshade H, Jayasena V. Carob Kibble: A Bioactive-Rich Food Ingredient. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2016;15(1):63-72.
  2. Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Sci Nutr. 2018;6(8):2151-2161.
  3. Wenzl TG, Schneider S, Scheele F, Silny J, Heimann G, Skopnik H. Effects of thickened feeding on gastroesophageal reflux in infants: a placebo-controlled crossover study using intraluminal impedance.Pediatrics. 2003;111(4 Pt 1):e355-e359.
  4. Bañuls C, Rovira-Llopis S, Falcón R, et al. Chronic consumption of an inositol-enriched carob extract improves postprandial glycaemia and insulin sensitivity in healthy subjects: A randomized controlled trial.Clin Nutr. 2016;35(3):600-607.
  5. Behall KM, Lee KH, Moser PB. Blood lipids and lipoproteins in adult men fed four refined fibers.Am J Clin Nutr. 1984;39(2):209-214.
Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…