Kokosové oleje

Pokud hledáte zdroj kvalitních a zdravých tuků, který je vhodný i na vaření či pečení, pak je kokosový olej pro vás tím správným výběrem. Tuk obsažený v kokosovém oleji patří mezi ty nejzdravější na světě. Nejenže napomáhá spalování tuku, a tím ke ztrátě hmotnosti, ale je také skvělým zdrojem energie každého správného sportovce.

PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ KOKOSOVÉHO OLEJE:

  • vysoký obsah triglyceridů se středně dlouhými řetězci (MCTs, Medium-Chain Triglycerides)
  • skvělý zdroj energie, který na rozdíl od sacharidů nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • přispívá ke snižování hladiny LDL a zvyšování hladiny HDL cholesterolu v krvi
  • vynikající náhrada za olej či máslo, vhodná do teplé i studené kuchyně

 

O KOKOSOVÝCH OLEJÍCH OBECNĚ

Panenský kokosový olej, který najdete i v naší nabídce, se získává výhradně z čerstvého kokosu. Při jeho výrobě se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty. V současnosti existují dva způsoby, jak ho získat:

  • rychlé sušení - nejprve se kokos za přísných hygienických podmínek vysuší, a pak se z něj mechanicky vylisuje samotný olej
  • mokré mletí - z čerstvého kokosu se vylisuje kokosové mléko, ze kterého se olej oddělí centrifugací, fermentací, enzymatickými procesy, případně vařením při nízké teplotě

 

CHARAKTERISTIKA KOKOSOVÝCH OLEJŮ

RAFINOVANÝ KOKOSOVÝ OLEJ

  • získaný pomocí hexanu a ostatních rozpouštědel
  • bělený deodorovaný (zbavený přirozené vůně) a smíšený s dalšími přídavnými látkami
  • s přídavkem přebytečné vody, převažuje podíl trans-mastných kyselin (,,špatného“, ztuženého tuku)
  • jeho konzumace se dává do souvislosti s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění a zvýšenou hladinou LDL (,,špatného“) cholesterolu

 

EXTRA PANENSKÝ KOKOSOVÝ OLEJ

  • nízký podíl trans-mastných kyselin
  • produkce je v souladu se standardy mezinárodní kokosové komunity
  • svěží vzhled, vynikající chuť a vůně
  • odolný vůči oxidaci či jinému znehodnocení
  • jeho konzumace se dává do souvislosti se ztrátou tělesného tuku a udržováním dobrého stavu srdce a cév

 

Z tohoto porovnání jasně vyplývá, že jediný druh kokosového oleje, který stojí za vaše peníze, je extra panenský, dostupný ve formě bílé až bílo-šedé drobivé pasty. Jeho složení z něj dělá jednoho z mála zástupců skupiny, která v angličtině získala za vše hovořící název ,,superfood“. Patří do ní například avokádo, chia semínka či goji.

 

PRO KOHO JE URČEN?

  • pro kulturisty - kteří na jedné straně potřebují přijmout dostatek energie, na straně druhé se chtějí vyvarovat konzumaci velkého množství tuku
  • pro vytrvalce - kteří potřebují dostatek energie na delší dobu
  • pro vyznavače ketodiet - kterým ideálně zapadá do stravovacího konceptu

 

DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ

O něco složitější je odpověď na otázku, kolik kokosového oleje je zdravé konzumovat. Podle dostupných údajů se jedná o jednu až dvě polévkové lžíce denně. Vzhledem ke své chemické struktuře se jako nejlepší způsob využití kokosového oleje jeví vaření či pečení, jelikož vydrží teplotu do 450 stupňů Celsia. Pro svou konzistenci může sloužit jako adekvátní náhrada všude tam, kde byste za jiných okolností použili máslo, ale chybu neuděláte ani při přípravě oblíbených zeleninových salátů, smaženice nebo omelety. Konečný výběr je pouze na vás - kokosový olej se hodí do teplé i studené kuchyně.

Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: