Mandlové kari
Potřebné suroviny:
- 500g kuřecích prsou
Na pastu:
- 1 červená cibule
- 1 velká rajče
- Hrst mandlí - rozmixováno na prášek
- 1 ČL mleté chilli
- 1 PL čerstvý nastrouhaný zázvor
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL mletý koriandr
- 2 ČL garam masala
Dále:
- 100 g bílý hustý jogurt
- 100 ml kokosové mléko, nebo smetana ke šlehání
- 1/2 mletá kurkuma
- 2 kari lístky, nebo 1 větší bobkový list
- 1 ČL hnědý cukr
- 1 PL ghee
- Čerstvý koriandr
- Sůl podle potřeby
Příloha: Basmati rýže, nebo chléb naan.
Postup:
- Kuřecí maso si očistíme a nakrájíme na větší kousky. Přesuneme si je do misky.
- Do mixéru vložíme všechny suroviny na pastu (cibuli a rajče nakrájejte na kousky) a vše spolu rozmixujeme.
- Pastu přesuneme k masu a přidáme bílý jogurt.
- Zlehka promícháme. Necháme marinovat v chladničce alespoň jednu hodinu.
- Po cca hodině marinování si do pánve přidáme lžíci ghee.
- Následně přidáme kari listy (nebo bobkový list), které chvilku osmahneme.
- Přidáme marinované kuřecí kousky, špetku soli a restujeme pod pokličkou cca 10-15min.
- Když bude maso orestováno, přidáme kurkumu, cukr, kokosové mléko (nebo smetanu) a lehce promícháme.
- Podle potřeby dosolíme.
- Kari odstavíme z ohně a posypeme nasekaným koriandrem.
- Podáváme s rýží nebo jinou zvolenou přílohou
Autor: Kristína Kucká