Mandlové kari

Mandlové kari

Potřebné suroviny:

  • 500g kuřecích prsou

Na pastu:

  • 1 červená cibule
  • 1 velká rajče
  • Hrst mandlí - rozmixováno na prášek
  • 1 ČL mleté chilli
  • 1 PL čerstvý nastrouhaný zázvor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL mletý koriandr
  • 2 ČL garam masala

Dále:

  • 100 g bílý hustý jogurt
  • 100 ml kokosové mléko, nebo smetana ke šlehání
  • 1/2 mletá kurkuma
  • 2 kari lístky, nebo 1 větší bobkový list
  • 1 ČL hnědý cukr
  • 1 PL ghee
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl podle potřeby

Příloha: Basmati rýže, nebo chléb naan.

 

Postup:

  1. Kuřecí maso si očistíme a nakrájíme na větší kousky. Přesuneme si je do misky.
  2. Do mixéru vložíme všechny suroviny na pastu (cibuli a rajče nakrájejte na kousky) a vše spolu rozmixujeme.
  3. Pastu přesuneme k masu a přidáme bílý jogurt.
  4. Zlehka promícháme. Necháme marinovat v chladničce alespoň jednu hodinu.
  5. Po cca hodině marinování si do pánve přidáme lžíci ghee.
  6. Následně přidáme kari listy (nebo bobkový list), které chvilku osmahneme.
  7. Přidáme marinované kuřecí kousky, špetku soli a restujeme pod pokličkou cca 10-15min.
  8. Když bude maso orestováno, přidáme kurkumu, cukr, kokosové mléko (nebo smetanu) a lehce promícháme.
  9. Podle potřeby dosolíme.
  10. Kari odstavíme z ohně a posypeme nasekaným koriandrem.
  11. Podáváme s rýží nebo jinou zvolenou přílohou

 

Autor: Kristína Kucká