Nízkohistamínová dieta
Histaminová intolerance je patologický proces způsobený nedostatečným odbouráváním histaminu v lidském těle. Zvýšené hodnoty histaminu v lidském organismu bývají nejčastěji způsobeny buď jeho zvýšeným příjmem v potravě, nebo vlastní nadprodukcí histaminu. Hromadění histaminu může být také způsobeno nedostatečnou aktivitu enzymu diaminooxidázy, který zajišťuje jeho odbourávání. U těchto lidí je důležité konzumovat jídla s nízkým obsahem histaminu. Zvýšené hodnoty histaminu v potravě vznikají činností bakterií (potraviny staršího data), technologickou úpravou (kvašení, fermentace) nebo přirozeně (kakao, špenát, rajčata atd.).
PRAVIDLA NÍZKOHISTAMINOVÉ DIETY:
- vyhněte se nebo omezte konzumaci konzervovaných a hotových potravin
- vyhněte se nebo omezte konzumaci zrajících a fermentovaných potravin (zrající sýry, alkohol, produkty obsahující kvasnice apod.)
- potraviny konzumujte co nejčerstvější, protože množství histaminu se zvyšuje při jejich skladování
- maso zpracujte ihned po jeho koupi / vytažení z mrazáku (lednice)
- udržujte čistotu kuchyně
- připravujte si jídla co nejvíce sami
- uvařená jídla konzumujte ihned po uvaření, neodkládejte si je na následující dny do lednice
VHODNÉ POTRAVINY:
- čerstvé maso jakéhokoliv druhu
- vaječný žloutek
- čerstvé ovoce (kromě jahod)
- čerstvá zelenina (kromě rajčat)
- rýže, kukuřice, oves a produkty z nich
- čerstvé pasterované mléko a mléčné produkty
- kokosové a rýžové mléko
- většina olejů
- většina listových bylinek
- většina necitrusových ovocných džusů
- bylinné čaje (s výjimkou níže uvedených)
NEVHODNÉ POTRAVINY:
- alkohol (existují však bezhistaminová vína)
- nakládané a konzervované potraviny
- zrající sýry
- uzeniny
- mořské plody
- luštěniny
- oříšky
- kakao a čokoláda
- citrusy
- pšenice a produkty z ní
- ocet
- hotová jídla
- slané pochutiny a sladkosti
- potraviny s obsahem aditiv
- vaječné bílky v syrovém stavu
- vybrané čaje (černý, zelený, maté)
- energetické nápoje