Plusy užívání kurkumy: víte o všech?

Plusy užívání kurkumy: víte o všech?

Kurkuma je bylinou, která se již po staletí používá při mnoha zdravotních problémech. Tento kořen, který je jakýmsi bratrancem zázvoru, pochází z regionu jihovýchodní Asie a pro svou okulahodící zlatavou barvu se často označuje také jako indický šafrán. V tomto článku se budeme zabývat všemi benefity, které s sebou pravidelná konzumace kurkumy přináší a popíšeme i způsoby jejího využití v kuchyni. 

CO JE KURKUMA?

Kurkuma pravá (Curcuma longa) je vytrvalá tropická rostlina výše vzrůstu z čeledi zázvorovitá, pocházející převážně z oblastí jihovýchodní Asie (90% celosvětové produkce probíhá v Indii). Pěstuje se ve slunečním prostředí, při mírných teplotách (18 – 30 stupňů Celsia), na místech s vysokým úhrnem srážek. Rostliny se sbírají pro své oddenky, které jsou známé především jako pikantní koření (kaří), obsahující žluté barvivo, které se používá k dochucování a barvení potravin (zejména omáček, vajec, kuřecího masa), ale své využití nachází také v textilním (barvení látek ) a kosmetickém průmyslu či v tradiční ajurvédské medicíně, kde je známá pod názvem haridra. Za zdraví prospěšné účinky vděčí kurkuma obsahu širokého spektra látek – silic, pryskyřic, barviv (kurkuminoidy) a škrobů. Nejvýznamnější složkou je barvivo kurkumin.Potraviny s obsahem kurkuminu, jsou ve státech Evropské unie označeny kódem E100.

KURKUMIN

Kurkumín je látka polyfenolického charakteru rozpustná v tucích. Jeho molekula se podobá ubiquinolům a jiným fenolům, a to nejen strukturou, ale především svou silnou antioxidační aktivitou a inhibicí zánětlivých mediátorů (NFkB, cyklooxygenázy-2, lipooxygenázy, inducibilní syntázy oxidu dusnatého, TGF-β). Jeho biologická dostupnost je nejsilnější tehdy, pokud je současně přijímána s piperinem, složkou koření.2 V experimentálních studiích na zvířecích modelech bylo zjištěno, že kurkumin výrazně zlepšil zdravotní stav jedinců s poškozením kardiovaskulárního, endokrinního, respiračního, trávicího, močového a nervového systému.3 Předpokládá se, že kurkumin může zvýšit biodostupnost vitamínů, koncentraci α-tokoferolů a zároveň snížit hladinu celkového cholesterolu.3 Zároveň bylo zjištěno, že chrání před škodlivými účinky slunečního záření tím, že zmírňuje oxidační stres a potlačuje patologické procesy vzniklé vlivem UV záření.4

KURKUMA A JEJÍ PODÍL NA UDRŽENÍ ZDRAVÍ

● kardiovaskulární systém: hyperhomocysteinemie, exprese zvýšené prooxidační aktivity v těle, je považována za rizikový faktor poškození kardiovaskulárního systému. Zvýšený příjem antioxidantů a vitamínů, zejména potravin bohatých na obsah vitamínů B-komplexu, je spojen se snížením hladiny celkového homocysteinu v krevní plazmě, jakož i výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Kurkumin může předcházet peroxidaci tuků, stabilizovat buněčné membrány, zpomalovat množení cévních buněk hladkého svalstva a shlukování krevních destiček3

● hladina inzulínu: syndrom inzulínové rezistence je spojen se zvýšením plazmatického homocysteinu a zvýšenou oxidací lipidů. V jedné studii byl kurkumin podáván v dávce 0.08 g/kg denně po dobu 3 týdnů krysám, u nichž uměle vyvolaly cukrovku. Následně u nich sledovaly hladiny glukózy, hemoglobinu a dalších parametrů, které porovnaly s kontrolní skupinou zdravých krys. Kurkumin významně zlepšil hladinu glukózy, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu, a také plazmatického a jaterního glutationu (důležitého antioxidantu)3

● respirační systém: kurkumin je silným inhibitorem růstových faktorů TGF-β a fibrinogeneze, potlačuje aktivitu enzymů laktátdehydrogenázy, myeloperoxidázy, forbolmyristátacetátu, a také více druhů bílých krvinek (neutrofilů, eosinofilů, makro. Má podobnou strukturu jako látky, které se vážou na regulační proteiny odpovědné za hustotu hlenů tvořících se v plicních buňkách. Potlačováním aktivity výše uvedených látek dochází ke “ředění” hlenu, který se tak snáze dostává z dýchacích cest pryč3

● játra: pravidelné užívání kurkuminu prokazatelně zpomaluje histopatologické změny jaterních buněk, včetně hromadění tukových částic, a to již v dávce 75 mg/kg denně, prostřednictvím potlačení aktivity B-dependentních genů, NFkB, cytokínů, chemokinů a enzymu cyklooxygenázy-2.2

● slinivka břišní: v několika studiích bylo pozorováno, že kurkumin v dávce 200 mg/kg denně významně snižuje pravděpodobnost poškození pankreatické tkáně (poškození jejích buněk, usazování bílých krvinek, samonatrávení enzymy trypsinem, amylázou, chemokiny, kyselým ribozomálním lipoproteínem.

● žaludek: v in vitro studiích byl sledován účinek kurkuminu na aktivitu bakterie Helicobacter pylori zodpovědné za mnoho patologických nálezů v trávicím traktu. Kurkumin prokazatelně snižoval působení všech testovaných koncentrací bakterie na žaludeční stěnu3

● střeva: další studie prokázaly, že užívání kurkuminu v dávce 50mg/kg denně po dobu 10 dny stejně jako v případě žaludku snížil poškození tkáně, infiltraci střevní stěny bílými krvinkami a působení volných radikálů na jeho střevní buňky3

● nervový systém: kurkumin je významný antioxidant, jehož antioxidační aktivita je několikanásobně vyšší než u vitamínu E. Při testování na myších modelech již mírná dávka (24 mg/kg) významně redukovala oxidační poškození nervových buněk. Po podání kurkuminu se významně zlepšily hladiny cholesterolu, fosfolipidů a volných mastných kyselin v mozkové tkáni.3 Kurkumin snadno prochází hemato-encefalickou bariérou, což urychluje jeho působení v organismu

RIZIKA UŽÍVÁNÍ KURKUMY

Vysoké dávky kurkumy mohou být potenciálně nebezpečné. Standardní maximální doporučenou dávkou je 500 mg denně, vyšší množství snižují krevní tlak a cukr, proto by při užívání kurkumy měli být opatrní hypertonici a diabetici. Kurkuma není jen oblíbeným a excelentním pepřem a barvivem, poskytuje mnoho benefitů pro lidský organismus. Pokud jste se jí dosud chtě či nechtě vyhýbali, rozhodně jí dejte šanci. Určitě neprohloupíte.

ZDROJE

  1. Roy S, Priyadarshi R, Ezati P, Rhim JW. Curcumin and its uses in active and smart food packaging applications - a comprehensive review. Food Chem. 2022;375:131885.
  2. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998;64(4):353-356.
  3. Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, et al. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020;11:01021.
  4. Liu X, Zhang R, Shi H, et al. Protective effect of curcumin against ultraviolet A irradiation‑induced photoaging in human dermal fibroblasts. Mol Med Rep. 2018;17(5):7227-7237.
  5. Concetta Scuto M, Mancuso C, Tomasello B, et al. Curcumin, Hormesis and the Nervous System. Nutrients. 2019;11(10):2417.
Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…