Plusy užívání kurkumy: víte o všech?
Kurkuma je bylinou, která se již po staletí používá při mnoha zdravotních problémech. Tento kořen, který je jakýmsi bratrancem zázvoru, pochází z regionu jihovýchodní Asie a pro svou okulahodící zlatavou barvu se často označuje také jako indický šafrán. V tomto článku se budeme zabývat všemi benefity, které s sebou pravidelná konzumace kurkumy přináší a popíšeme i způsoby jejího využití v kuchyni.
CO JE KURKUMA?
Kurkuma pravá (Curcuma longa) je vytrvalá tropická rostlina výše vzrůstu z čeledi zázvorovitá, pocházející převážně z oblastí jihovýchodní Asie (90% celosvětové produkce probíhá v Indii). Pěstuje se ve slunečním prostředí, při mírných teplotách (18 – 30 stupňů Celsia), na místech s vysokým úhrnem srážek. Rostliny se sbírají pro své oddenky, které jsou známé především jako pikantní koření (kaří), obsahující žluté barvivo, které se používá k dochucování a barvení potravin (zejména omáček, vajec, kuřecího masa), ale své využití nachází také v textilním (barvení látek ) a kosmetickém průmyslu či v tradiční ajurvédské medicíně, kde je známá pod názvem haridra. Za zdraví prospěšné účinky vděčí kurkuma obsahu širokého spektra látek – silic, pryskyřic, barviv (kurkuminoidy) a škrobů. Nejvýznamnější složkou je barvivo kurkumin.1 Potraviny s obsahem kurkuminu, jsou ve státech Evropské unie označeny kódem E100.
KURKUMIN
Kurkumín je látka polyfenolického charakteru rozpustná v tucích. Jeho molekula se podobá ubiquinolům a jiným fenolům, a to nejen strukturou, ale především svou silnou antioxidační aktivitou a inhibicí zánětlivých mediátorů (NFkB, cyklooxygenázy-2, lipooxygenázy, inducibilní syntázy oxidu dusnatého, TGF-β). Jeho biologická dostupnost je nejsilnější tehdy, pokud je současně přijímána s piperinem, složkou koření.2 V experimentálních studiích na zvířecích modelech bylo zjištěno, že kurkumin výrazně zlepšil zdravotní stav jedinců s poškozením kardiovaskulárního, endokrinního, respiračního, trávicího, močového a nervového systému.3 Předpokládá se, že kurkumin může zvýšit biodostupnost vitamínů, koncentraci α-tokoferolů a zároveň snížit hladinu celkového cholesterolu.3 Zároveň bylo zjištěno, že chrání před škodlivými účinky slunečního záření tím, že zmírňuje oxidační stres a potlačuje patologické procesy vzniklé vlivem UV záření.4
KURKUMA A JEJÍ PODÍL NA UDRŽENÍ ZDRAVÍ
● kardiovaskulární systém: hyperhomocysteinemie, exprese zvýšené prooxidační aktivity v těle, je považována za rizikový faktor poškození kardiovaskulárního systému. Zvýšený příjem antioxidantů a vitamínů, zejména potravin bohatých na obsah vitamínů B-komplexu, je spojen se snížením hladiny celkového homocysteinu v krevní plazmě, jakož i výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Kurkumin může předcházet peroxidaci tuků, stabilizovat buněčné membrány, zpomalovat množení cévních buněk hladkého svalstva a shlukování krevních destiček3
● hladina inzulínu: syndrom inzulínové rezistence je spojen se zvýšením plazmatického homocysteinu a zvýšenou oxidací lipidů. V jedné studii byl kurkumin podáván v dávce 0.08 g/kg denně po dobu 3 týdnů krysám, u nichž uměle vyvolaly cukrovku. Následně u nich sledovaly hladiny glukózy, hemoglobinu a dalších parametrů, které porovnaly s kontrolní skupinou zdravých krys. Kurkumin významně zlepšil hladinu glukózy, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu, a také plazmatického a jaterního glutationu (důležitého antioxidantu)3
● respirační systém: kurkumin je silným inhibitorem růstových faktorů TGF-β a fibrinogeneze, potlačuje aktivitu enzymů laktátdehydrogenázy, myeloperoxidázy, forbolmyristátacetátu, a také více druhů bílých krvinek (neutrofilů, eosinofilů, makro. Má podobnou strukturu jako látky, které se vážou na regulační proteiny odpovědné za hustotu hlenů tvořících se v plicních buňkách. Potlačováním aktivity výše uvedených látek dochází ke “ředění” hlenu, který se tak snáze dostává z dýchacích cest pryč3
● játra: pravidelné užívání kurkuminu prokazatelně zpomaluje histopatologické změny jaterních buněk, včetně hromadění tukových částic, a to již v dávce 75 mg/kg denně, prostřednictvím potlačení aktivity B-dependentních genů, NFkB, cytokínů, chemokinů a enzymu cyklooxygenázy-2.2
● slinivka břišní: v několika studiích bylo pozorováno, že kurkumin v dávce 200 mg/kg denně významně snižuje pravděpodobnost poškození pankreatické tkáně (poškození jejích buněk, usazování bílých krvinek, samonatrávení enzymy trypsinem, amylázou, chemokiny, kyselým ribozomálním lipoproteínem.
● žaludek: v in vitro studiích byl sledován účinek kurkuminu na aktivitu bakterie Helicobacter pylori zodpovědné za mnoho patologických nálezů v trávicím traktu. Kurkumin prokazatelně snižoval působení všech testovaných koncentrací bakterie na žaludeční stěnu3
● střeva: další studie prokázaly, že užívání kurkuminu v dávce 50mg/kg denně po dobu 10 dny stejně jako v případě žaludku snížil poškození tkáně, infiltraci střevní stěny bílými krvinkami a působení volných radikálů na jeho střevní buňky3
● nervový systém: kurkumin je významný antioxidant, jehož antioxidační aktivita je několikanásobně vyšší než u vitamínu E. Při testování na myších modelech již mírná dávka (24 mg/kg) významně redukovala oxidační poškození nervových buněk. Po podání kurkuminu se významně zlepšily hladiny cholesterolu, fosfolipidů a volných mastných kyselin v mozkové tkáni.3 Kurkumin snadno prochází hemato-encefalickou bariérou, což urychluje jeho působení v organismu
RIZIKA UŽÍVÁNÍ KURKUMY
Vysoké dávky kurkumy mohou být potenciálně nebezpečné. Standardní maximální doporučenou dávkou je 500 mg denně, vyšší množství snižují krevní tlak a cukr, proto by při užívání kurkumy měli být opatrní hypertonici a diabetici. Kurkuma není jen oblíbeným a excelentním pepřem a barvivem, poskytuje mnoho benefitů pro lidský organismus. Pokud jste se jí dosud chtě či nechtě vyhýbali, rozhodně jí dejte šanci. Určitě neprohloupíte.
ZDROJE
- Roy S, Priyadarshi R, Ezati P, Rhim JW. Curcumin and its uses in active and smart food packaging applications - a comprehensive review. Food Chem. 2022;375:131885.
- Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998;64(4):353-356.
- Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, et al. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020;11:01021.
- Liu X, Zhang R, Shi H, et al. Protective effect of curcumin against ultraviolet A irradiation‑induced photoaging in human dermal fibroblasts. Mol Med Rep. 2018;17(5):7227-7237.
- Concetta Scuto M, Mancuso C, Tomasello B, et al. Curcumin, Hormesis and the Nervous System. Nutrients. 2019;11(10):2417.