Problémy s trávením? Vyzkoušejte ostropestřec mariánský
Vypadá jako bodlák, a přece to není bodlák. Roste i u nás, ale větší cenu má ten, který roste v zahraničí. Je to rostlina mnoha jmen, celosvětově známá, ale v trendech na sociálních sítích byste ji zřejmě hledali marně. V okolí fyzicky sportujících lidí je přehlížen a v pozadí silných hráčů jako syrovátkový protein, kreatin či BCAA. Ostropestřec mariánský je přitom dar přírody, který bychom rozhodně neměli odmítat, ale přijímat s otevřenou náručí. Pro naše zdraví může mít totiž cenu zlata. Proč je ostropestřec tak výjimečný? Dozvíte se v tomto článku.
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je známý také jako strakáč, ostrolist či Kristova koruna, jedná se o dvouletou rostlinu, která dorůstá do výšky 60 až 150 centimetrů a svým vzhledem nápadně představuje v našich končinách to, co známe jako bodlák. Má svůj původ ve Středomoří a na pobřeží Atlantiku, na Kanárských ostrovech, najdeme ho i v zemích Malé a Přední Asie. Dozrává v druhé polovině září. Znalosti o jeho pozitivních účincích sahají až do období starověkého Říma - v lidovém léčitelství našel uplatnění zejména jako účinný prostředek při problémech s játry a žlučníkem, ale používal se i při léčbě moru, malárie, a pro vysoký obsah antioxidantů jako ,,životabudič“. Ostropestřec za své pozitivní reference vděčí obsahu komplexu zdraví prospěšných látek, tzv. flavolignanům - sylibinu, silydianinu a silychristinu, souhrnně nazývaným silymarin [1, 2]. Ten je známý také jako velmi silný a účinný antioxidant, který se uplatňuje v boji proti volným radikálům, které poškozují jednotlivé tkáně a orgány.
Silymarin se v ostropestřci vytváří celoročně, ale především právě v období druhé poloviny září, resp. počátkem října, tedy ve stejném období, ve kterém ostropestřec dozrává. Největší množství silymarinu najdeme v jeho semenech, menší koncentraci v listech a v kořenu [3]. Semena jsou také bohatým zdrojem dalších zdraví prospěšných látek - bílkovin (27% celkového obsahu rostliny), kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin (30%), aminokyselin, sacharidů, quercetinu a vitamínu E. Při výběru preparátů s obsahem výtažků z ostropestřce je potřeba dbát na jeho původ - jelikož rostlina potřebuje pro svůj růst průměrnou roční teplotu přibližně 25°C, ostropestřec rostoucí v našich podmínkách obsahuje ve srovnání se svým středomořským kolegou výrazně menší množství silymarinu a pro lidské zdraví je bezvýznamný (a jako nežádoucí plevel v našich zahradách také) [4].
Proč je tedy ostropestřec a v něm obsažený silymarin tak zdraví prospěšný?
- přispívá k ochraně jater a žlučníku a pomáhá udržovat jejich normální funkce - přispívá k regeneraci jaterního a žlučníkového parenchymu, podporuje tvorbu a distribuci žluči, podporuje detoxikační procesy probíhající v játrech
- podporuje udržování příznivých hladin krevního cukru
- silný antioxidační účinek - podporuje ochranu organismu proti negativnímu působení volných radikálů
- přispívá ke zvýšené obranyschopnosti organismu
- pomáhá udržovat normální chuť k jídlu
- příznivě ovlivňuje stimulaci tvorby trávicích šťáv a pohyby gastrointestinálního traktu
Z pravidelné konzumace ostropestřce může profitovat opravdu každý. Na druhé straně je několik skupin osob, kterým můžeme jeho užívání doporučit ještě o něco více [5]:
- ti, kteří trpí zdravotními problémy s játry nebo žlučníkem - ačkoliv játra mají jako jeden z mála orgánů našeho těla výraznou schopnost sebeobnovy, silný antioxidační účinek ostropestřce dokáže tyto procesy velmi účinně podpořit
- ti, kteří bojují nebo úspěšně zdolali závislost na alkoholu či jiných návykových látkách - jejich negativní účinek na lidský organismus se po určitém čase velmi často projeví. Ostropestřec se jako účinný doplněk při nastolení zdravé životosprávy může velmi hodit, protože podporuje regeneraci poškozených a tvorbu nových buněk
- aktivní i rekreační sportovci, kteří usilují o zvýšení výkonnosti a udržování dobrého stavu svého zdraví - užíváte několik doplňků výživy, v kombinaci s ostropestřcem můžete z jejich pozitivních účinků vytěžit ještě o něco více. Na druhé straně, pokud patříte mezi ty, kterým není cizí užívání anabolických steroidů či prohormon, silymarin obsažený v ostropestřci bude mít pro váš organismus podobný efekt jako oáza uprostřed pouště
- ti, kteří jsou vystaveni negativnímu vlivu znečištěného životního prostředí - ať už bydlíte v blízkosti průmyslového podniku, nelegální skládky odpadu, případně pracujete s chemikáliemi či jinými toxickými látkami, detoxikaci v tom pravém slova smyslu (ne jako zaklínadlo pro rádoby influencery) byste rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Ostropestřec vás v tomto směru určitě nezklame
ZDROJE
- Rainone F. Milk thistle. Am Fam Physician. 2005;72(7):1285-1288.
- Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future.Phytother Res. 2010;24(10):1423-1432.
- Vargas-Mendoza N, Madrigal-Santillán E, Morales-González A, et al. Hepatoprotective effect of silymarin. World J Hepatol. 2014;6(3):144-149.
- Wilasrusmee C, Kittur S, Shah G, et al. Immunostimulatory effect of Silybum Marianum (milk thistle) extract. Med Sci Monit. 2002;8(11):BR439-BR443.
- Salmi HA, Sarna S. Effect of silymarin on chemical, functional, and morphological alterations of the liver. A double-blind controlled study. Scand J Gastroenterol. 1982;17(4):517-521.