Protein a naše cíle: jaké druhy proteinů známe?

Protein a naše cíle: jaké druhy proteinů známe?

Kvalitní proteinový doplněk výživy je jednou ze základních součástí jídelníčku každého správného sportovce, ať už profesionálního, nebo ,,hobíka“. Není divu, že je jich na trhu skutečně obrovské množství. Konec-konců, i v našem eshopu tvoří velkou část nabídky. Jak se však v takové nabídce správně orientovat? Jaké druhy proteinů známe? Na tyto a mnohé další otázky si odpovíme v tomto článku.

Bílkoviny (proteiny) jsou společně se sacharidy a tuky základními makroživinami, které najdeme v produktech denní spotřeby, především v mase, mléčných výrobcích, ořeších, luštěninách a podobně. Jsou tvořeny aminokyselinami, stavebními bloky, které se podílejí na struktuře jednotlivých tkání a orgánů. Ať už mluvíme o kostech, kůži, vlasech, ale i svalech, všude tam se bez dostatečného množství kvalitních bílkovin neobejdeme. Apropo, svaly. Ty nenarostou jen tak, potřebují hmotu a energii, kterou jim proteiny mohou poskytnout. Mnozí experti zdůrazňují význam správných stravovacích návyků. Dostatečný příjem všech makroživin ve správném poměru je esencí dobrého zdraví a doplňky výživy jsou jednou z možností, jak si k tomu můžeme dopomoci. Ale ne všechny doplňky jsou stejně kvalitní a ne ze všech můžeme mít stejný užitek. Než se však vrhneme do porovnání kladů a záporů jednotlivých proteinových produktů, rozdělíme si je podle dvou základních kritérií:

 

  • KONCENTRÁT vs. IZOLÁT: protein se získává z jednotlivých potravinových zdrojů a dodatečně se koncentruje odebráním neproteinových částí. Pokud je výsledný obsah bílkovin 70 až 85%, jde o koncentrát (zbylý obsah je tvořen převážně sacharidy a tuky). Izolát obsahuje až okolo 95% bílkovin.
  • KOMPLEXNÍ vs. NEÚPLNÉ: Bílkoviny jsou celkově tvořeny dvaceti různými aminokyselinami, z nichž osm je esenciálních, tudíž si je tělo nedokáže samo vytvořit (valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, methionin, threonin). Pokud proteinový suplement obsahuje všechny aminokyseliny, včetně osmi esenciálních, mluvíme o komplexním, v opačném případě o neúplném proteinu.

 

SYROVÁTKOVÝ PROTEIN

Nejpopulárnější protein na trhu, absolutní alfa a omega (nejen) ve fitness světě. S tímto proteinem se prostě nedá udělat chybu. Jeho základem je mléčná syrovátka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra z mléka.

  • podporuje růst čisté svalové hmoty, ztrátu tělesného tuku, rychle se vstřebává, je dostupný ve velkém množství různých příchutí [1]
  • mléčný cukr (laktóza) je pro mnohé lidi alergenem a nevstřebatelnou součástí mléčných výrobků
  • mnoho výrobců přidává pro dosažení některých příchutí různá sladidla či jiné umělé přísady

 

KASEIN

Další populární druh proteinu, který se vyrábí koncentrací nebo izolací mléčného proteinu z mléka a současným odstraněním přídavných sacharidů a tuků. Na rozdíl od syrovátkového proteinu se pomaleji tráví.

  • jelikož se tráví mnohem delší dobu, je ideální ke konzumaci ve večerních hodinách a dodává tělu dostatek výživných látek a energie v průběhu celé noci [2]
  • pro své pomalé vstřebávání není vhodný k užívání bezprostředně po cvičení

 

VAJEČNÝ PROTEIN

Jak už říká samotný název, vaječný protein se vyrábí z vajec, konkrétně separací žloutků od bílků a následně dehydratací (odstranění přebytečné vody) z bílků. Jde o zajímavou alternativu komplexního proteinu ke známějším druhům.

  • vaječný protein je nejen bohatým zdrojem kvalitní bílkoviny, ale také širokého spektra vitamínů a minerálů
  • vejce je podobně jako mléko poměrně častým alergenem, zejména u dětí a mladistvých

 

SÓJOVÝ PROTEIN

Jeden z mála rostlinných zdrojů skutečně kvalitních bílkovin, včetně všech esenciálních aminokyselin. Vyrábí se koncentrací nebo izolací bílkoviny ze sójových bobů, které se nejprve oloupají a následně pomelou na moučku.

  • obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je vhodný pro vegany
  • sója je jednou z nejčastěji geneticky modifikovaných potravin

 

RÝŽOVÝ PROTEIN

Rýže je nejen zdrojem kvalitních polysacharidů, ale také bílkovin. V tomto směru je nejlepším druhem hnědá rýže, která se stala standardním zdrojem pro výrobu tohoto vegetariánského výživového doplňku.

  • hnědá rýže, ze které je tento protein vyroben, je kromě sacharidů a bílkovin bohatá i na vitamín B či vlákninu
  • lehce stravitelný, a tudíž téměř plně využit
  • na rozdíl od sóji neobsahuje rýže všechny aminokyseliny, zejména lysin

 

KONOPNÝ PROTEIN

Vyrábí se ze semen konopí, které na jedné straně, a to zejména ve světě, zaznamenává čím dál větší oblibu pro obsah živin.

  • lehce stravitelný, bohatý na esenciální aminokyseliny, vegan friendly
  • jelikož se konopí legálně pěstuje pouze v některých zemích, navíc na sezónní bázi, patří mezi proteiny, které mají o něco dražší cenovku

 

HRACHOVÝ PROTEIN

Vyrábí se ze semen žlutého hrachu a je jednou z nejpopulárnějších vegetariánských a veganských alternativ nejen na našem trhu.

  • lehce stravitelný, podporuje správnou činnost trávicího systému
  • na rozdíl od sóji neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, zejména methionin a cystein

 

GAINER

Možná trochu překvapivě jsme do tohoto článku zařadili i gainer. I ten obsahuje velké množství proteinu (většinou syrovátkového) v kombinaci se sacharidovou složkou pro větší obsah kalorií. Je oblíbenou volbou cvičenců v objemové fázi tréninku, stejně tak i sportovců s vysokým energetickým výdejem.

  • nabitý kaloriemi, umožňuje přijmout velké množství energie za poměrně ekonomicky výhodných podmínek
  • obsahuje umělá sladidla a množství dalších aditiv
  • u méně zkušených uživatelů může zvýšený příjem kalorií vést ke zvýšenému podílu tělesného tuku na úkor žádané svalové hmoty

 

Nezapomínejte na to, že protein je v této podobě pouze výživový doplněk. Není náhradou plnohodnotné stravy a nemá sloužit k tomu, abyste si odepřeli maso, luštěniny či mléčné produkty. Naopak, kvalitní strava, poctivý trénink a ještě poctivější regenerace včetně spánku jsou při budování těla klíčové.

 

 

ZDROJE

  1. Josse AR, Phillips SM. Impact of milk consumption and resistance training on body composition of female athletes. Med Sport Sci. 2012;59:94-103.
  2. Kung B, Anderson GH, Paré S, et al. Effect of milk protein intake and casein-to-whey ratio in breakfast meals on postprandial glucose, satiety ratings, and subsequent meal intake. J Dairy Sci. 2018;101(10):8688-8701.
  3. Yimit D, Hoxur P, Amat N, Uchikawa K, Yamaguchi N. Effects of soybean peptide on immune function, brain function, and neurochemistry in healthy volunteers. Nutrition. 2012;28(2):154-159.
Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…