Sacharidové vlny: tipy na efektivní jídelníček
Stravování na principu sacharidových vln je dalším populárním způsobem, jak zhubnout přebytečný tuk ve snaze být zdravý, krásný a cítit se dobře. Je ale takový postup skutečně zdraví prospěšný? A jsou principy skrývající se za touto metodikou podloženy vědeckými poznatky? Pro koho je tento způsob stravování vhodný? Dá se udržet v dlouhodobém měřítku? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v tomto článku. A v jeho závěru přihodíme i efektivní jídelníček, který může pomoci všem, kteří se sacharidovými vlnami začínají.
CO JSOU SACHARIDOVÉ VLNY?
Sacharidové vlny představují v současnosti velmi populární způsob stravování, kdy se vědomě upravuje příjem sacharidů na denní, týdenní či měsíční bázi. Nejčastěji ho využívají osoby, které chtějí zhubnout, ale v oblibě ho mají i ti, kteří si chtějí udržet výkonnost v období diety, případně poskytnout stimul v období, kdy se číslo na váze zastaví a nechce dále klesat. Jinak řečeno, cílem sacharidových vln je dodat tělu sacharidy v době, kdy z nich může maximálně vytěžit, a vyloučit je tehdy, když je až tak nepotřebuje [1]. Konkrétní plán je možné (a velmi vhodné) přizpůsobit konkrétnímu cíli:
- formování postavy: redukce sacharidů během diety nebo rýsovací fáze a jejich příjem v objemové nebo výkonnostní fázi
- tréninkové a netréninkové dny: zvýšený příjem sacharidů v období tréninku, nízký příjem během odpočinku
- soutěžní příprava, modeling apod.: vytrvalostní sportovci více ,,cukří“ těsně před závodem, modelové a modelky si přizpůsobí jídelníček úměrně s blížícím se focením či přehlídkou
- typ tréninku: čím delší a intenzivnější trénink je, tím větší příjem sacharidů je potřebný, a naopak
- množství tělesného tuku: čím hubenější člověk je, tím větší množství sacharidů přijímá, a naopak
Typický týden může sestávat ze dvou dní, kdy je příjem sacharidů vysoký (high-carb days), ze dvou dní mírného příjmu (moderate-carb days) a ze tří nízkosacharidových dní (low-carb days). Příjem bílkovin zůstává stabilní v průběhu celého týdne, příjem tuků se mění v závislosti na příjmu sacharidů.
CO NA TO ŘÍKÁ VĚDA?
Sacharidové vlny jsou poměrně novým stravovacím způsobem, a proto je malé množství studií, které by se tomuto tématu intenzivně věnovaly [2]. Cílem je sladit konzumaci sacharidů ke kalorickému příjmu či potřebě glukózy. Například high-carb days mají za cíl dodat tělu zdroje pro budování svalového glykogenu, který jako zásobní forma energie zlepšuje výkon a snižuje rozpad svalové hmoty, stejně tak i uvolňování hormonů, které regulují apetit (leptin a ghrelin) [3, 4]. Na druhé straně, low-carb days mají za úkol přepnout tělo do módu, ve kterém bude prioritně spalovat tuky, což mu dodá dostatečnou flexibilitu k tomu, aby bylo schopno spalovat tělesný tuk v dlouhodobém měřítku [5]. Dalším důvodem je manipulace s inzulínem - low-carb days zvyšují citlivost na tento pankreatický hormon [6].
SKUTEČNĚ MI SACHARIDOVÉ VLNY POMOHOU ZHUBNOUT?
Při hubnutí platí námi tolikrát omílaná rovnice - jakmile je kalorický příjem menší než výdej, dostáváme se do kalorického deficitu, a tím pádem hubneme. Vyloučením určitého množství sacharidů ze stravy při totožném příjmu bílkovin a tuků dosáhneme v naší stravě výpadku určitého množství kalorií, které pokud nenahradíme, zhubneme. Samozřejmě toto tvrzení platí i opačně.
POMŮŽE MI TENTO ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ NABRAT SVALY A ZVÝŠIT VÝKON?
Stručná vědecky podložená odpověď: ano [7]. Zvýšený příjem sacharidů v období fyzické aktivity napomáhá regeneraci, distribuci živin, obnově glykogenových zásob, a také růstu svalů. Avšak existují i výzkumy, které napovídají, že sacharidy nejsou potřebné k tomu, abychom dosáhli růstu svalů, ale za předpokladu, že budeme přijímat dostatečné množství bílkovin [8].
JAKÉ JINÉ BENEFITY PRO NÁS SACHARIDOVÉ VLNY MOHOU MÍT?
Období sníženého příjmu sacharidů [9]:
- zvyšuje senzitivitu na inzulín
- zvyšuje spalování tělesného tuku
- zlepšuje hladinu krevního cholesterolu
- podporuje správné fungování metabolismu
Období zvýšeného příjmu sacharidů [10]:
- reguluje hladinu některých hormonů (štítné žlázy, testosteronu, leptinu, ghrelinu)
- snižuje pocit hladu
- podporuje správné fungování metabolismu
- zvyšuje fyzickou výkonnost
JAK NA TO?
Existuje množství variací toho, jak přistoupit k praktikování stravování na principu sacharidových vln, a to jak na denní, tak i na dlouhodobé bázi, rovněž i rozdělení na high-carb a low-carb cykly. Výběr je potřeba přizpůsobit Vašim potřebám, fyzické aktivitě a tomu, jak jste schopni výslednou podobu dodržovat. Vzorový týden může vypadat například takto:
Den | Trénink | Sacharidy | Tuky | Množství sacharidů |
---|---|---|---|---|
pondělí | silový | high-carb | low-fat | 200 g |
úterý | aerobní | mod-carb | mod-fat | 100 g |
středa | odpočinek | low-carb | high-fat | 30 g |
čtvrtek | silový | high-carb | low-fat | 200 g |
pátek | silový | high-carb | low-fat | 200 g |
sobota | odpočinek | low-carb | high-fat | 30 g |
neděle | odpočinek | low-carb | high-fat | 30 g |
Vzorový jídelníček v závislosti na jednotlivých dnech může vypadat například takto:
HIGH-CARB DAY
- snídaně: 3 tenké krajíce celozrnného chleba, 3 vejce natvrdo, libovolná zelenina, miska lesního ovoce (60 g sacharidů)
- oběd: 1 velký batát, 200 g vybraného libového masa nebo ryby, zeleninový salát (45 g)
- předtréninkovka: 1 porce ovesných vloček, mandlové mléko, 100 g borůvek, odměrka syrovátkového proteinu (50 g)
- večeře: 100 g rýže, 200 g kuřecího masa, zeleninový salát (70 g)
MOD-CARB DAY
- snídaně: veganský jogurt, 100 g borůvek, stévie, 1 ČL libovolných semínek (25 g)
- oběd: 1 velký brambor, 200 g kuřecího masa (25 g)
- předtréninkovka: syrovátkový nápoj z jedné dávky proteinu, 1 banán (30 g)
- večeře: batátové hranolky z 1 batátu, 200 g libového hovězího masa, zeleninový salát (40 g)
LOW-CARB DAY
- snídaně: 3 vejce natvrdo, 100 g libové šunky, zeleninový salát (10 g)
- oběd: 200 g lososa, 1 PL olivového oleje (10 g)
- předtréninkovka: hrst ořechů, 100 g libové šunky (10 g)
- večeře: 200 g steak, polovina avokáda, zeleninový salát (16 g)
DOPORUČENÉ ZDROJE KVALITNÍCH SACHARIDŮ
- celozrnné produkty: hnědá rýže, ovesné vločky, quinoa
- zelenina: čím pestřejší příjem, tím lépe
- syrové ovoce: platí to samé, co v případě zeleniny, je však potřeba uhlídat množství, abychom přehnaně nezvýšili kalorický příjem
- luštěniny: skvělý zdroj nejen pomalu stravitelných sacharidů, ale i vlákniny a minerálů
- lilkovité plodiny: brambory, batáty apod.
ZDROJE
- Coyle EF. Timing and method of increased carbohydrate intake to cope with heavy training, competition and recovery. J Sports Sci. 1991;9 Spec No:29-52.
- Boden G, Sargrad K, Homko C, Mozzoli M, Stein TP. Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. Ann Intern Med. 2005;142(6):403-411.
- Ivy JL. Glycogen resynthesis after exercise: effect of carbohydrate intake. Int J Sports Med. 1998;19 Suppl 2:S142-S145.
- Dirlewanger M, di Vetta V, Guenat E, et al. Effects of short-term carbohydrate or fat overfeeding on energy expenditure and plasma leptin concentrations in healthy female subjects. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000;24(11):1413-1418.
- Volek JS, Noakes T, Phinney SD. Rethinking fat as a fuel for endurance exercise. Eur J Sport Sci. 2015;15(1):13-20.
- Reaven GM. Effects of differences in amount and kind of dietary carbohydrate on plasma glucose and insulin responses in man. Am J Clin Nutr. 1979;32(12):2568-2578.
- Pizza FX, Flynn MG, Duscha BD, Holden J, Kubitz ER. A carbohydrate loading regimen improves high intensity, short duration exercise performance. Int J Sport Nutr. 1995;5(2):110-116.
- Koopman R, Beelen M, Stellingwerff T, et al. Coingestion of carbohydrate with protein does not further augment postexercise muscle protein synthesis. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2007;293(3):E833-E842.
- Gower BA, Goss AM. A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity in adults at risk of type 2 diabetes. J Nutr. 2015;145(1):177S-83S.
- Trexler ET, Smith-Ryan AE, Norton LE. Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11(1):7.