Slyšeli jste o Moringe? Poznejte účinky stromu života
Moringa, víceúčelová užitná rostlina, obsahuje mnoho důležitých látek a cenných živin, jejichž obsah ji proslavil po celém světě. Má vysoký obsah životně důležitých aminokyselin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Spolupodílí se na přenosu kyslíku v organismu, zvýšení koncentrace a podpoře ostatních kognitivních funkcí mozku. Mnohostranně využitelná rostlina, která nabízí velkou část přírodního bohatství.
Domovskou oblastí Moringy je jižní úpatí Himalájí, odkud se rozšířila na celý indický subkontinent, do Arábie a Afriky včetně Madagaskaru. V současnosti se její nejrůznější kultivary pěstují v teplých oblastech téměř po celé zeměkouli. Využitelné jsou všechny části rostliny, pro naše potřeby mají největší význam listy, resp. prášek z nich, který obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek:
- proteinogenní aminokyseliny - základní stavební jednotky bílkovin
- vitamín A - pro dobrý zrak
- vitamín C - pro silný imunitní systém
- vápník - pro zdravé kosti a zuby, pro správné fungování nervového systému
- hořčík - pro dobře fungující krevní oběh a odolnou psychiku
- draslík - pro správný metabolismus
- železo - pro zásobování buněk kyslíkem
- omega-3 mastné kyseliny - pro vaše srdce a cévy
Kromě výše uvedených látek v Moringe najdeme i vysoký podíl antioxidantů, které chrání tělo před působením volných radikálů. Tzv. ORAC hodnota (Oxygen Radical Absorbance Capacity) hovoří o tom, do jaké míry jsou vychytávány volné radikály, u Moringy jsou mnohem vyšší než u jiných rostlin.
Další významnou součástí listů Moringy je zeatin - původně růstový hormon odpovědný za její rychlý růst, jehož obsah v ní je tisícinásobně vyšší než u jiných rostlin. V lidském těle plní zeatin roli chemického přenašeče, který transportuje výše uvedené látky v lidském těle na místo určení tak, aby ho dokázalo v maximální možné míře využít. Kromě toho blokuje odbourávání listového barviva chlorofylu, díky čemuž se všechny zdraví prospěšné látky odbourávají výrazně pomaleji, a tím je jejich obsah ve zpracovaných listech více než dostatečný.
Listy Moringy se nejčastěji konzumují v syrovém, vařeném, dušeném nebo smaženém stavu, ale poslouží i na přípravu čaje, který se buď preventivně popíjí, nebo aplikuje při kožních problémech přímo na tělo. V našich podmínkách nachází největší využití prášek z těchto listů, které sušením, mletím, případně následným vyformování do kapslí získají dostatečnou trvanlivost na to, aby přežily náročný export a svým obsahem přispěly k dobrému zdraví člověka a poskytly mu pořádnou porci důležitých živin.
Pravidelná konzumace Moringy je vhodná pro všechny skupiny obyvatelstva bez rozdílu věku a pohlaví, ale především pro:
- těhotné a kojící ženy - podpora zdravého vývinu plodu a produkce mateřského mléka
- děti - pozitivní účinek na růst a podporu jejich nervového a imunitního systému
- sportovce - kvůli zvýšené spotřebě energie a zdraví prospěšných látek, které je nutné rychle a efektivně doplňovat
- seniory - aby vyšší věk nebyl trápením, ale požehnáním
- vegetariány a vegany - absence konzumace masa, případně i dalších živočišných produktů, vede k nedostatečnému příjmu mnoha látek, které užívání Moringy dokáže alespoň zčásti vynahradit
ZDROJE
- Sultana S. Nutritional and functional properties of Moringa oleifera. Metabol Open. 2020;8:100061.
- Abdull Razis AF, Ibrahim MD, Kntayya SB. Health benefits of Moringa oleifera. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(20):8571-8576.
- Anwar F, Latif S, Ashraf M, Gilani AH. Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytother Res. 2007;21(1):17-25.