Superpotraviny: Které potraviny si opravdu zaslouží toto pojmenování?

Superpotraviny: Které potraviny si opravdu zaslouží toto pojmenování?

Jako superpotraviny se označují potraviny a výživové doplňky, které jsou výjimečné obsahem živin důležitých pro lidský organismus - bílkoviny, vitamíny či minerály, mají antioxidační účinky, pozitivně ovlivňují imunitní systém a jejich účinek je potvrzen výsledky klinických studií [1-3]. Navíc jde o potraviny, jejichž účinky lidstvo zná celá staletí, ale jak už to bývá, mnohé z nich se ocenily až s odstupem času.

 

Ze superpotravin má člověk největší užitek tehdy, když je konzumuje v přirozené a nezpracované podobě, protože pouze za těchto okolností z nich dokáže vytěžit potřebné množství živin, které v lidském těle plní množství nejrůznějších úkolů a o jejich pozitivních účincích pravidelně píšeme i v našich článcích. Superpotraviny obsahují především: 

  • bílkoviny
  • vitamíny a minerály
  • enzymy a koenzymy
  • antioxidanty
  • vlákninu

 

Mezi superpotraviny řadíme, například:

  • zelené potraviny (zelený ječmen, zelená pšenice, chlorella, spirulina, moringa)
  • ovoce (borůvky, ostružiny, rozinky, maliny, brusinky, lucuma, schizandra, acai, goji, kokos)
  • semena (konopná, chia, quinoa, slunečnicová, sezamová, lněná)
  • ořechy (vlašské, lískové, para, makadamové, kešu, piniové)
  • oleje a másla (kokosový, olivový, avokádový, sezamový, konopný, dýňový, lněný)
  • houby (cordyceps, reishi, shiitake, hlíva)
  • sladidla (stévie, kokosový cukr, med a jiné včelí produkty, agáve, javorový sirup)
  • luštěniny (cizrna, čočka, hrách, fazole)
  • koření (skořice, kurkuma, zázvor)
  • ostatní (matcha, maca, psyllium, karob, guarana, zeleninové a ovocné šťávy)

 

Pokud do svého jídelníčku zařadíte kteroukoliv z výše vyjmenovaných potravin, určitě neprohloupíte a Vaše tělo se Vám s odstupem času odvděčí vysokým výkonem a celkově výborným stavem. V následujících řádcích podrobněji rozebereme některé z nich a řekneme si, čím jsou výjimečné.

 

ZÁZVOR

Jde o aromatický, světle hnědý kořen, resp. hlízu rostliny, která je v České republice známá také jako zázvor. Jeho historie sahá přibližně 4000 let do dávné minulosti, kdy se jeho pozitivní účinky objevily v Asii. Už od samotného počátku se používá jako koření, což je dodnes nejznámější způsob jeho využití.

Vybrané účinky [4]:

  • protizánětlivý - blokuje vznik cytokinů, molekul imunitního systému uplatňujících se v procesu boje s cizorodými podněty, viry či bakteriemi
  • protinádorový - spolupodílí se na boji s rakovinnými buňkami, zejména těmi, které se vyskytují v tlustém střevě
  • antisklerotický - chrání cévní výstelku před ukládáním škodlivého LDL cholesterolu, a tím snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění
  • expektorační - usnadňuje vykašlávání
  • vasodilatační - podporuje rozšiřování cév, a tím prokrvení zejména periferních částí těla jako jsou ruce či chodidla
  • podporuje správnou činnost trávicího systému

 

SKOŘICE

Nevím jak Vy, ale jakmile ucítím vůni skořice, chytne mě vánoční nálada. Toto výrazné aromatické koření pro svou charakteristickou vůni a poměrně všestranné využití (zejména v kuchyni) patřilo v dávných dobách mezi nejpopulárnější na světě. Rozlišujeme dva základní druhy - cejlonskou, která je světlejší a jemnější, a čínskou, která je tmavší a silnější.

Vybrané účinky [5]:

  • snižuje hladinu krevního cukru tím, že podporuje účinek inzulínu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • snižuje krevní tlak
  • je účinný antioxidant
  • podporuje boj se škodlivými bakteriemi či plísněmi
  • podporuje správnou činnost střevní peristaltiky

 

PSYLLIUM

Psyllium představuje ve vodě rozpustnou formu vlákniny. Náš trávicí trakt ji prostřednictvím svých enzymů nedokáže účinně strávit. Při průchodu trávicím traktem, který je plný šťáv i tekutých složek stravy, výrazně nabobtná a výrazně zvětší svůj objem. V takové podobě postupně přejde až do tlustého střeva, kde představuje hodnotný zdroj výživy pro zdravé bakterie, které obsahuje a použijí ho jako zdroj energie, ale zároveň vyprodukují látky, které jsou významné pro výživu a ochranu střevní sliznice.

Vybrané účinky [6]:

  • příznivě ovlivňuje činnost probiotické střevní mikroflóry a celkového fungování trávicího systému
  • podporuje pravidelné a pohodlné vyprazdňování
  • snižuje hladinu cholesterolu

 

LNĚNÁ SEMÍNKA

Jsou lesklá, tmavě hnědá či žlutá semínka s velikostí podobnou sezamu. Samotný len se využívá nejen v gastronomii, resp. potravinářství (semeno, olej, mouka), ale i na technické účely (olej). Lněná semínka obsahují velké množství důležitých látek - makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky), vitamínů, minerálů a antioxidantů. Důležitou vlastností lněných semínek je vysoká stabilita, což v praxi znamená, že při správném způsobu skladování se jejich biologická hodnota nesníží ani po mnoha měsících.

Vybrané účinky [7]:

  • snižují riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
  • podporují správnou činnost imunitního systému
  • příznivě ovlivňují metabolismus žlučových kyselin
  • podporují správnou činnost trávicího systému

 

CHLORELLA

Chlorella je druh zelené řasy s biologickými a farmakologickými vlastnostmi prospěšnými pro lidské zdraví. Pro své unikátní a zároveň komplexní složení je vynikajícím zdrojem celého spektra makro a mikronutrientů včetně bílkovin, omega-3 mastných kyselin, polysacharidů, vitamínů a minerálů.

Vybrané účinky [8]:

  • snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění tím, že snižuje hladiny cholesterolu a krevního cukru
  • je velmi silný antioxidant

 

KURKUMA

Jde o poměrně silné koření, které je charakteristické nejen velmi specifickým a pronikavým aroma, ale i sytě žlutou barvou, pro kterou si vysloužilo přezdívku Indický šafrán, přestože s tímto kořením nemá absolutně nic společného. Právě indická kuchyně obsahuje obrovské množství tohoto koření, které spolu s dalšími kořeními tvoří směs curry. Když se řekne kurkuma, pravděpodobně většinu z nás jako první napadne právě Indie.

Vybrané účinky [9]:

  • antioxidační
  • protizánětlivý
  • podporuje správné fungování trávicího systému - pozitivně ovlivňuje činnost žaludku, jater a žlučníku
  • antibakteriální - reguluje množení bakterie Helicobacter pylori v žaludku
  • snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění

 

ZELENÝ ČAJ

O oblíbenosti listů čajovníku se na tomto místě rozepisovat rozhodně nebudeme, bylo by to zbytečné. Snad jen připomeneme, že rozlišujeme tři základní druhy čaje v závislosti na stupni fermentace, resp. oxidace lístků na vzduchu:

  • bílý (nejmladší lístky)
  • zelený 
  • černý (získaný fermentací zeleného čaje)

Listy zeleného čaje obsahují především velké množství alkaloidů (včetně kofeinu) a polyfenolů.

Vybrané účinky [10]:

  • antioxidační a detoxikační - díky vysokému obsahu polyfenolů
  • stimulační - díky obsahu kofeinu
  • snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění

 

 

ZDROJE

  1. Healthline. 2020. 16 Superfoods That Are Worthy Of The Title. [online] Available at: <https://www.healthline.com/nutrition/true-superfoods> [Accessed 15 August 2020].
  2. Medicalnewstoday.com. 2020. Superfoods: Health Benefits, Uses, And Risks. [online] Available at: <https://www.medicalnewstoday.com/articles/303079#supplement_tips> [Accessed 15 August 2020].
  3. The Nutrition Source. 2020. Superfoods Or Superhype?. [online] Available at: <https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/superfoods/> [Accessed 15 August 2020].
  4. Anh NH, Kim SJ, Long NP, et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(1):157. Published 2020 Jan 6. doi:10.3390/nu12010157
  5. Gruenwald J, Freder J, Armbruester N. Cinnamon and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010;50(9):822-834. doi:10.1080/10408390902773052
  6. Jalanka J, Major G, Murray K, et al. The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. Int J Mol Sci. 2019;20(2):433. Published 2019 Jan 20. doi:10.3390/ijms20020433
  7. Kajla P, Sharma A, Sood DR. Flaxseed-a potential functional food source. J Food Sci Technol. 2015;52(4):1857-1871. doi:10.1007/s13197-014-1293-y
  8. Yunes P, Behrad D, et al. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties”, Current Pharmaceutical Design (2016) 22: 164. https://doi.org/10.2174/1381612822666151112145226
  9. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  10. Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13