Vaječné proteiny

Vaječné proteiny, známé také pod názvem vaječné albuminy, jsou zdroje bílkovin vysoké kvality pocházející z vaječných bílků. Na trhu jsou dostupné ve dvou základních formách - tekuté vaječné bílky nebo sušený proteinový prášek. Tekutá forma je ideální pro přípravu jídel v teplé kuchyni, sušená forma vaječného proteinu slouží spíše k obohacení již připravených jídel o dodatečné bílkoviny.‌‌ 

PŘÍNOSY‌ U‌ŽÍVÁNÍ‌ VAJE‌ČNÉHO ‌PROTEINU:‌‌ 

  • koncentrovaný zdroj kvalitních bílkovin
  • podporuje růst a udržení svalové hmoty a síly
  • podporuje regeneraci po náročném fyzickém výkonu
  • obsahuje vyvážené množství peptidů a jednotlivých aminokyselin, přičemž disponuje vysokým množstvím esenciálních aminokyselin BCAA [1]
  • podporuje redukci tělesného tuku - větším zasycením v průběhu dne
  • významná zásobárna dusíku
  • podpora syntézy důležitých látek organismu (enzymy, hormony, obranné látky apod.)
  • v porovnání s ostatními proteiny se vstřebává delší dobu, a tím poskytuje tělu pomalý, stabilní a účinný zdroj důležitých látek [2]
  • jako přirozeně bezlaktózový zdroj bílkoviny je vhodný i pro osoby trpící nesnášenlivostí laktózy‌

 

O‌ VAJE‌ČNÉM ‌PROTEINU

Jak už říká samotný název, vaječný protein se vyrábí z vajec, konkrétně separací žloutků od bílků a následné dehydratace (odstranění přebytečné vody) z bílků. Jde o zajímavou alternativu komplexního proteinu ke známějším druhům. Tekuté vaječné bílky obsahují ve 100 mililitrech 10 gramů bílkovin a zanedbatelné množství sacharidů a tuků (oba do 1 gramu). Pasterizací jsou bílky zbaveny nežádoucích bakterií s dlouhou spotřební dobou a zachovány ve své původní podobě. Sušený proteinový prášek obsahuje 80% bílků na nízké množství sacharidů (1-3 gramy) a tuků (do 1 gramu) [3].‌‌‌

Vaječný protein je vhodný pro každého, kdo ocení vysoký obsah bílkovin pocházejících z kvalitního vaječného albuminu. Ocení ho především sportovci a jedinci, kteří konzumují jídla s větším časovým odstupem (minimálně 3 až 4 hodiny) a chtějí být zásobeni kvalitními bílkovinami delší dobu. Vaječný protein je rovněž skvělou volbou pro lidi, kteří z pracovních či jiných důvodů nestíhají konzumovat běžnou stravu v pravidelných, kratších časových intervalech.‌ 


DÁVKOVÁNÍ‌ A ZPŮSOB U‌ŽÍVÁNÍ

Cílové hodnoty doporučeného denního příjmu bílkovin se liší v závislosti na životním stylu konkrétního člověka:‌

  • KAŽDÝ‌ BEZ‌‌ OH‌LEDU ‌NA‌‌ VĚK‌‌ -‌ 0.8‌ g/kg ‌‌tělesné ‌‌hmotnosti‌‌ [4]‌‌ ‌
  • BUDOVÁNÍ‌ SVALOVÉ HMOTY‌‌ -‌‌ 1.4‌-‌2.0 ‌g/kg ‌‌tělesné hmotnosti ‌‌[5]‌‌ ‌
  • UDRŽENÍ ‌SVALOVÉ HMOTY ‌‌-‌‌ 1.6 ‌g/kg‌‌ ‌‌tělesné hmotnosti ‌‌[6]‌‌ ‌


Proteinový nápoj lze konzumovat kdykoliv v průběhu dne, ale největší užitek z něj budete mít těsně před tréninkem nebo po něm. Je totiž vědecky prokázáno, že kombinace kvalitního proteinu a silového tréninku maximalizuje tvorbu svalových bílkovin, a tím i růst svalové hmoty [7]. Nezapomínejte však na to, že protein je v této podobě pouze výživovým doplňkem a nepředstavuje náhradu plnohodnotné stravy. Naopak kvalitní strava, poctivý trénink a ještě poctivější regenerace včetně spánku jsou při budování svalové hmoty klíčové.

 

 

REFERENCE:‌ ‌‌

  1. van‌‌Vliet‌‌S,‌‌Burd‌‌NA,‌‌van‌‌Loon‌‌LJ.‌‌The‌‌Skeletal‌‌Muscle‌‌Anabolic‌‌Response‌‌to‌‌Plant-‌‌versus‌‌Animal-Based‌‌Protein‌‌Consumption‌.‌‌J‌‌ Nutr‌.‌2015;145(9):1981‌-1991.‌ ‌
  2. Bilsborough‌ S,‌‌ Mann‌‌ N‌.‌ A‌‌ review‌‌ of‌‌ issues‌‌ of‌‌ dietary‌‌ protein‌‌ intake‌‌ in‌‌ humans‌‌.‌ ‌Int‌ ‌J‌ ‌Sport‌ ‌Nutr‌ ‌Exerc‌ ‌Metab‌.‌‌ 2006;16(2):129-152.‌ ‌
  3. EFSA‌ Panel‌‌ on‌‌ Dietetic‌‌ Products,‌‌ Nutrition‌‌ and‌‌ Allergies‌‌ (NDA)‌‌ (2010)‌‌ Scientific‌‌ Opinion‌‌ on‌‌ lactose‌‌ thresholds‌‌ in‌‌ lactose‌‌‌ intolerance‌and‌‌galactosaemia:‌‌Lactose‌‌thresholds‌‌in‌‌lactose‌‌intolerance‌‌and‌‌galactosaemia‌‌.‌EFSA‌‌Journal‌.‌‌ ‌ 
  4. Trumbo‌‌P,‌‌Schlicker‌‌S,‌‌Yates‌‌AA,‌‌Poos‌‌M;‌‌Food‌‌and‌‌Nutrition‌‌Board‌‌of‌‌the‌‌Institute‌‌of‌‌Medicine,‌‌The‌‌National‌‌Academies.‌‌Dietary‌‌ reference‌ intakes‌‌ for‌‌ energy,‌‌ carbohydrate,‌‌ fiber,‌‌ fat,‌‌ fatty‌‌ acids,‌‌ cholesterol,‌‌ protein‌‌ and‌‌ amino‌‌ acids‌‌.‌ J‌Am‌‌ Diet‌‌ Assoc‌‌.‌‌ 2002;102(11):1621-1630.‌ ‌
  5. Jäger‌‌R,‌‌Kerksick‌‌CM,‌‌Campbell‌‌BI,‌‌et‌‌al.‌‌International‌‌Society‌‌of‌‌Sports‌‌Nutrition‌‌Position‌‌Stand:‌‌protein‌‌and‌‌exercise.‌‌‌J‌‌Int‌‌Soc‌‌ Sports‌Nutr‌‌.‌2017;14:20‌.‌ ‌
  6. Walberg‌‌JL,‌‌Leidy‌‌MK,‌‌Sturgill‌‌DJ,‌‌Hinkle‌‌DE,‌‌Ritchey‌‌SJ,‌‌Sebolt‌‌DR.‌‌Macronutrient‌‌content‌‌of‌‌a‌‌hypoenergy‌‌diet‌‌affects‌‌nitrogen‌‌ retention‌and‌‌muscle‌‌function‌‌in‌‌weight‌‌lifters‌‌.‌Int‌J‌‌Sports‌‌Med‌‌.‌1988;9(4):261‌-266.‌
  7. Stokes‌ T,‌‌ Hector‌‌ AJ,‌‌ Morton‌‌ RW,‌‌ McGlory‌‌ C,‌‌ Phillips‌‌ SM‌.‌ Recent‌‌ ‌Perspectives‌‌Regarding‌‌the‌‌Role‌‌of‌‌Dietary‌‌Protein‌‌for‌‌the‌‌ Promotion‌of‌‌Muscle‌‌Hypertrophy‌‌with‌‌Resistance‌‌Exercise‌‌Training‌‌.‌Nutrients‌‌.‌2018;10(2):180‌.‌
Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: