Vaječné proteiny
Vaječné proteiny, známé také pod názvem vaječné albuminy, jsou zdroje bílkovin vysoké kvality pocházející z vaječných bílků. Na trhu jsou dostupné ve dvou základních formách - tekuté vaječné bílky nebo sušený proteinový prášek. Tekutá forma je ideální pro přípravu jídel v teplé kuchyni, sušená forma vaječného proteinu slouží spíše k obohacení již připravených jídel o dodatečné bílkoviny.
PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ VAJEČNÉHO PROTEINU:
- koncentrovaný zdroj kvalitních bílkovin
- podporuje růst a udržení svalové hmoty a síly
- podporuje regeneraci po náročném fyzickém výkonu
- obsahuje vyvážené množství peptidů a jednotlivých aminokyselin, přičemž disponuje vysokým množstvím esenciálních aminokyselin BCAA [1]
- podporuje redukci tělesného tuku - větším zasycením v průběhu dne
- významná zásobárna dusíku
- podpora syntézy důležitých látek organismu (enzymy, hormony, obranné látky apod.)
- v porovnání s ostatními proteiny se vstřebává delší dobu, a tím poskytuje tělu pomalý, stabilní a účinný zdroj důležitých látek [2]
- jako přirozeně bezlaktózový zdroj bílkoviny je vhodný i pro osoby trpící nesnášenlivostí laktózy
O VAJEČNÉM PROTEINU
Jak už říká samotný název, vaječný protein se vyrábí z vajec, konkrétně separací žloutků od bílků a následné dehydratace (odstranění přebytečné vody) z bílků. Jde o zajímavou alternativu komplexního proteinu ke známějším druhům. Tekuté vaječné bílky obsahují ve 100 mililitrech 10 gramů bílkovin a zanedbatelné množství sacharidů a tuků (oba do 1 gramu). Pasterizací jsou bílky zbaveny nežádoucích bakterií s dlouhou spotřební dobou a zachovány ve své původní podobě. Sušený proteinový prášek obsahuje 80% bílků na nízké množství sacharidů (1-3 gramy) a tuků (do 1 gramu) [3].
Vaječný protein je vhodný pro každého, kdo ocení vysoký obsah bílkovin pocházejících z kvalitního vaječného albuminu. Ocení ho především sportovci a jedinci, kteří konzumují jídla s větším časovým odstupem (minimálně 3 až 4 hodiny) a chtějí být zásobeni kvalitními bílkovinami delší dobu. Vaječný protein je rovněž skvělou volbou pro lidi, kteří z pracovních či jiných důvodů nestíhají konzumovat běžnou stravu v pravidelných, kratších časových intervalech.
DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ
Cílové hodnoty doporučeného denního příjmu bílkovin se liší v závislosti na životním stylu konkrétního člověka:
- KAŽDÝ BEZ OHLEDU NA VĚK - 0.8 g/kg tělesné hmotnosti [4]
- BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.4-2.0 g/kg tělesné hmotnosti [5]
- UDRŽENÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.6 g/kg tělesné hmotnosti [6]
Proteinový nápoj lze konzumovat kdykoliv v průběhu dne, ale největší užitek z něj budete mít těsně před tréninkem nebo po něm. Je totiž vědecky prokázáno, že kombinace kvalitního proteinu a silového tréninku maximalizuje tvorbu svalových bílkovin, a tím i růst svalové hmoty [7]. Nezapomínejte však na to, že protein je v této podobě pouze výživovým doplňkem a nepředstavuje náhradu plnohodnotné stravy. Naopak kvalitní strava, poctivý trénink a ještě poctivější regenerace včetně spánku jsou při budování svalové hmoty klíčové.
REFERENCE:
- vanVlietS,BurdNA,vanLoonLJ.TheSkeletalMuscleAnabolicResponsetoPlant-versusAnimal-BasedProteinConsumption.J Nutr.2015;145(9):1981-1991.
- Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006;16(2):129-152.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2010) Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intoleranceandgalactosaemia:Lactosethresholdsinlactoseintoleranceandgalactosaemia.EFSAJournal.
- TrumboP,SchlickerS,YatesAA,PoosM;FoodandNutritionBoardoftheInstituteofMedicine,TheNationalAcademies.Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc. 2002;102(11):1621-1630.
- JägerR,KerksickCM,CampbellBI,etal.InternationalSocietyofSportsNutritionPositionStand:proteinandexercise.JIntSoc SportsNutr.2017;14:20.
- WalbergJL,LeidyMK,SturgillDJ,HinkleDE,RitcheySJ,SeboltDR.Macronutrientcontentofahypoenergydietaffectsnitrogen retentionandmusclefunctioninweightlifters.IntJSportsMed.1988;9(4):261-266.
- Stokes T, Hector AJ, Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Recent PerspectivesRegardingtheRoleofDietaryProteinforthe PromotionofMuscleHypertrophywithResistanceExerciseTraining.Nutrients.2018;10(2):180.