Jak správně užívat kreatin?

Jak správně užívat kreatin?

Věděli jste, že vyšší dávky kreatinu (do 20 g) jsou v prvních dnech užívání ve většině případů zbytečné? Kreatin vám pomůže nabrat svaly, ale jeho užívání je potřeba přizpůsobit vaší stravě, hmotnosti a druhu tréninků.

Když je vaším hobby například běh, kreatin vám nemusí být nápomocný. Jedině, pokud běháte krátké tratě na čas. Oceníte ho, pokud jste kulturistou, hrajete fotbal či hokej. A má to i svůj důvod.


Dopuje svaly, a tedy i vás

Tato organická kyselina se nachází v našich svalech. Kromě toho, že pomáhá svalům růst, doplňuje energii a plní regenerační funkci po trénincích. Nejvíce prospěšný je při větších a krátkých zátěžích, a tudíž je vhodnější pro fitness trenéry či kulturisty.
Když cvičíte, ve vašem těle se děje mnoho procesů. Jedním z nich je, že složka ATP (adenosintrifosfát) se rozkládá na další části. Díky ní máte dostatek energie během tréninku. V momentě, kdy dojde, dojde energie i vám. Bingo. V tomto případě je užitečný kreatin. Jeho užívání před či po tréninku zvyšuje váš výkon. Chcete-li, aby svaly správně pracovaly, musíte si určit správnou míru cvičení, druh sportu, stejně tak i množství kreatinu, které budete užívat.
 

Monohydrát jako nejúčinnější forma

Nejznámějším druhem je zajisté kreatin monohydrát. Z pohledu vědců je zkoumán z každé strany. Bylo na něm dělaných několik výzkumů, z nichž vyplývá, že kreatin monohydrát je zcela bezpečný. Na druhou stranu, nemůžete očekávat, že jeho užíváním vám kouzelným proutkem přibudou svaly, i když se s ním skamarádíte dlouhodobě. Jeho efektem je nafouknutí svalů, protože spolu s ním se v těle vytváří voda.
Existují i další druhy, například kreatin ethyl-ester, kreatin nitrát nebo kre-alkalyn. Každý výrobek obsahuje doporučené dávkování, avšak to se mění podle hmotnosti a fyzické zátěže. Pokud si nejste jisti, jak užívat kreatin, nejlepší bude, když se poradíte s trenérem nebo prodejcem.

Jak mám užívat kreatin

Doporučená dávka je 5 g na den. Uvádí se, že v prvních dnech, a tedy v úvodní fázi, můžete přijmout šarže až 20 g. Nicméně, když nejste profesionální sportovec, vaše tělo to i tak nezužitkuje. Z kreatinu se tvoří kreatinin, který se ledvinami dostává až do moči.
Důležité je mít vyváženou stravu. Složkou, díky které kreatin lépe pracuje, je cukr. Při podávání ho rozmíchejte ve 2 dcl vody nebo džusu.Během užívání nezapomeňte na dostatek vody a vynechte kofein ze svého pitného režimu.
Po 2 - 3 měsících si od něj dejte pauzu na 4 až 6 týdnů. Tělo potřebuje čas na to, aby vrátilo hodnoty kreatinu do původního stavu.Přestávka může být i delší. Podstatné je, abyste to s ním nepřehnali.

Čistý kreatin za výborné ceny

Na trhu najdete množství druhů kreatinu. Kreatin monohydrát Pure je složením nejčistší z dostupných kreatinů na trhu. Nese patent verze Creapure, která je vyráběna jedině v Německu.
V našem e-shopu najdete kreatin v prášku i jako tablety. Naše výživové doplňky pod značkou Natural Nutrition najdete ve 100% čisté formě bez přidaných konzervačních látek. S kreatinem je dobré užívat i kvalitní glutamin.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…