Svalová únava po cvičení: 5 tipů, jak ji zmírnit

Svalová únava po cvičení: 5 tipů, jak ji zmírnit

Svalová únava nebo lidově řečeno "namožené svaly" jsou po fyzickém cvičení zcela přirozené. Pokud to se zátěží přeženete, můžete pociťovat bolesti, které se však dají zmírnit pomocí několika procesů. Jak bojovat s křečí, aby nás na pár dní neodepsala a my tak mohli  dále cvičit podle plánu?


Zajděte si na masáž

Jemná masáž vždy uleví našemu trápení. Dejte si však pozor, masáž od partnera může být příjemná, ale neprofesionální stlačování bolavého svalstva vám může způsobit ještě větší problémy. Navštivte profesionálního maséra, ten vám doporučí i různé masti, které pomáhají regulovat bolest způsobenou svalovou únavou.  

Sauna či koupel? Pozor na teplo!

Někteří trenéři doporučují skočit do horké vany nebo absolvovat pár intervalů v suché sauně. Toto řešení je však velmi rizikové. Příliš vysoká teplota může na unavené tělo působit velmi negativně a můžete si přivodit nepříjemné a nebezpečné záněty! Při regeneraci zacházejte s teplem velmi opatrně, nedoporučujeme experimentovat se saunou nebo s vodou, ze které jde pára.

Klín se klínem vybíjí

Samozřejmě, že si nenaložíte na benchpress stejnou váhu jako první den, ale množství lidí jde namožené svaly prostě "vycvičit". Mírné cvičení (jaké absolvujeme například po nemoci) nebo pomalý běh vám může pomoci a snížit bolest ze škod napáchaných předchozí den.

Doplňte tělu chybějící vitamíny

Při vzniku svalové únavy tělu nejčastěji chybí některé důležité vitamíny a minerály. Je velmi pravděpodobné, že při silné křeči potřebujete doplnit nedostatek hořčíku a vápníku. Každý však ví, že svaly potřebují k regeneraci i optimální příjem proteinů. Nezapomínejte po vydatném tréninku tělu dodat doporučenou dávku bílkovin a nikdy nepřekračujte spodní, ale ani horní doporučenou hranici denního příjmu.

 Strečink? Opatrně

Intenzivní strečink by mohl ještě více poškodit mikroskopické svalové trhlinky. Pokud se po předchozím dni v posilovně nemůžete ani pořádně pohnout z postele, začněte pomalým a jemným strečinkem. Ztuhlé svaly, které byly celou noc v jedné poloze, postupně rozhýbete a můžete se alespoň dostat do práce.


Nezapomínejte, regenerace je stejně důležitá jako trénink, vydatná strava a doplňky výživy. Kvalitní spánek je základem úspěšné regenerace a růstu svalstva.


Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…