5 skvostných receptů, ve kterých využijete kakaové máslo
LEHKÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
INGREDIENCE (vyjdou na 13 košíčků):
- 200 g kakaového másla
- 3-5 lžic javorového sirupu
- 100 g neslazeného kakaového prášku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- kakaové boby
POSTUP:
Do hrnce nalijte 0.5 litru vody a nechte ji vařit na středním plynu. Do vody přidejte kakaové máslo a nechte ho pomalu roztát (cca 2-3 min.). Do roztáté směsi za stálého míchání přidejte javorový sirup, dokud nevytvoříte co nejtekutější směs, následně odeberte hrnec z plynu. Přidejte kakaový prášek, vanilku, sůl a míchejte, dokud se Vám směs nezačne shlukovat, resp. tvořit hrudky. Směs ochutnejte a podle chuti dochuťte javorovým sirupem, agávový sirupem, cukrem či medem. Směs vlijte do předpřipravených formiček (v našem případě košíčků) a posypte kakaovými boby. Vložte do lednice, dokud směs kompletně neztuhne a podávejte.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na jeden košíček):
Kalorie: 162
Bílkoviny: 1.1 g
Sacharidy: 2.5 g (vláknina 1.8 g)
Tuky: 16.5 g
minimalistbaker.com
DOMÁCÍ COOKIES
INGREDIENCE (vyjdou na 28 cookies):
- 100 g kakaového másla
- 250 g cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- špetka muškátového oříšku
- 100 g neslaného másla
- 1 velké vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 200 g mléčné čokolády
- 30 g kakaových bobů
POSTUP:
Do hrnce nalijte 0.5 litru vody a nechte ji vařit na středním plynu. Do vody přidejte kakaové máslo a nechte ho pomalu roztát (cca 2-3 min.). Rozpuštěnou směs odstavte, nechte chladnout, a mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Do rozpuštěného kakaového másla přidejte cukr, sůl, kypřící prášek, muškátový oříšek a neslané máslo. Všechny ingredience mixujte ručním mixérem cca 3 minuty, dokud nevznikne jemná, bělavá směs. Za stálého mixování přidejte vejce a vanilku. Mixér odstavte a směs posypte čokoládou a kakaovými boby podle chuti. Směs prostřednictvím dávkovače rozdělte rovnoměrně na celý plech, avšak ponechte mezi nimi dostatek prostoru (kvůli postupnému zvětšování při pečení). Pečte cca 15 minut, následně nechte vychladnout alespoň 5 minut a podávejte.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na jeden cookie):
Kalorie: 283
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 39 g (vláknina 1.2 g)
Tuky: 17 g
seriouseats.com
SKVOSTNÉ PROTEINELLA BROWNIES
INGREDIENCE (vyjdou na 16 brownies):
- 400 g Proteinelly
- 200 g kakaového másla
- 200 g tmavé čokolády
- 175 g cukru
- 3 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 75 g hladké mouky
- 30 g kakaového prášku
- 2 čajové lžičky soli
POSTUP:
Velký plech na pečení potřete máslem, aplikujte pečící papír a po celé jeho ploše rozetřete Proteinellu. Nechte vychladnout v lednici po dobu 1 hodiny, mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů. Do teplo rezistentní nádoby vhoďte máslo, tmavou čokoládu a zahřejte na plynu, případně v mikrovlnné troubě, dokud nedojde k jejímu roztavení (cca 1 min.). Nechte směs pár minut vychladnout, přidejte vejce, cukr, vanilku a míchejte mixérem. Přidejte mouku, kakaový prášek, sůl a opět míchejte. Vychladlou Proteinellu vyjměte z plechu do druhého, čistého plechu. Na původní plech vylijte polovinu směsi a rovnoměrně ji rozetřete. Vychladlou Proteinellu položte na plech s rozetřenou směsí a polijte ji druhou polovinou směsi. Pečte asi 35 minut, nechte vychladnout a podávejte.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na jeden brownie):
Kalorie: 328
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 31 g (vláknina 2 g)
Tuky: 18 g
DOMÁCÍ NUTELLA
INGREDIENCE:
- 250 g lískových (libovolných) ořechů
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce kakaového másla
- 80 g kakaového prášku
- 130 ml mléka
- 50 ml vody
- 2 lžíce javorového sirupu
POSTUP:
Vložte 200 gramů ořechů do kuchyňského robota a mixujte na nejvyšší rychlosti cca 15 minut, dokud se nevytvoří kašovitá hmota. Do vytvořené hmoty přidejte všechny zbývající ingredience s výjimkou zbývajících ořechů. Všechny ingredience v robotu mixujte dohladka. Směs odstavte, nadávkujte do libovolných nádob a posypte zbývajícími ořechy. Nádoby nechte vychladnout a podávejte. V lednici skladujte po dobu 1 týdne.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na 100 gramů):
Kalorie: 420
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 25 g (vláknina 5 g)
Tuky: 37 g
HORKÁ ČOKOLÁDA, KTERÁ ZAHŘEJE I POHLADÍ NA DUŠI
INGREDIENCE:
- 50 g kakaového másla
- 400 ml kokosového mléka
- 1-2 polévkové lžíce medu
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- ½ mátového extraktu
POSTUP:
Do hrnce nalijte 0.5 litru vody a nechte ji vařit na středním plynu. Do vody přidejte kakaové máslo a nechte ho pomalu roztát (cca 2-3 min.). Do roztáté směsi za stálého míchání přidejte mléko a med, dokud nevytvoříte co nejtekutější směs, následně odeberte hrnec z plynu. Přidejte vanilkový a mátový extrakt, rozlijte do sklenic a podávejte.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na 100 mililitrů):
Kalorie: 86
Bílkoviny: 2.5 g
Sacharidy: 9.5 g (vláknina 1.2 g)
Tuky: 4 g
lecremedelacrumb.com