Syrovátkové proteiny

Syrovátkové proteiny patří mezi nejrozšířenější a nejprodávanější proteinové doplňky výživy pro svou rychlou vstřebatelnost a dobrou stravitelnost. Představují základní součást jídelníčku každého správného sportovce, který usiluje o nárůst svalové hmoty, síly a co nejrychlejší regeneraci. Využít je mohou i ostatní skupiny lidí, především ti, jejichž denní příjem bílkovin nedosahuje doporučeného množství.

 

PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ SYROVÁTKOVÉHO PROTEINU:

  • koncentrovaný zdroj kvalitních bílkovin
  • v porovnání s ostatními proteiny se vstřebává za kratší čas, a tím poskytuje tělu rychlý zdroj důležitých látek [1]
  • podporuje růst a udržení svalové hmoty a síly - jedna z publikovaných studií prokázala, že skupina sportovců konzumujících syrovátkový protein měla o 5 procent větší přírůstek čisté svalové hmoty v porovnání s tou, která syrovátkový protein nekonzumovala [2]
  • podporuje regeneraci po náročném fyzickém výkonu 
  • obsahuje vyvážené množství peptidů a jednotlivých aminokyselin [3]
  • podporuje redukci tělesného tuku - větším zasycení v průběhu dne [4, 5]
  • pozitivní vliv na imunitu
  • významná zásobárna dusíku
  • podpora syntézy důležitých látek organismu (enzymy, hormony, obranné látky apod.)

 

O SYROVÁTKOVÉM PROTEINU

Jak již říká samotný název, syrovátkový protein se vyrábí z mléčné syrovátky. Syrovátka tvoří 20% celkového množství bílkovin vyskytujících se v mléce, zbývajících 80% tvoří kasein. To, proč se syrovátkový protein stal natolik oblíbeným, je pro jeho významný vliv na svalový růst a výkonnost. Toho je dosaženo působením na speciální signální dráhy, které zprostředkovávají aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které jsou v syrovátce obsaženy v ideálním poměru 2:1:1 (leucin:isoleucin:valin). Kromě toho v ní najdeme i další velmi významné látky - alfa a beta laktoglobulin, albumin, imunoglobuliny, vitamíny skupiny A, B, C a E, sodík, draslík, fosfor a vápník.

 

Když si  otevřete svůj oblíbený jogurt, dříve, než do něj ponoříte lžičku, všimněte si čiré a lesklé vrstvy na jeho povrchu. Správně, to je syrovátka. Ta se při výrobě proteinu mechanicky izoluje a současně několikrát přefiltruje, aby se z ní odstranily přebytečné tuky a sacharidy.

 

ROZDĚLENÍ SYROVÁTKOVÝCH PROTEINŮ

  • SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (WPC) - obsah bílkovin se pohybuje na úrovni 40 až 90%, zbytek tvoří nebílkovinné složky - sacharidy, tuky, minerály a voda. Vyrábí se procesem filtrace
  • SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT (WPI) - obsah bílkovin převyšuje 90%. Vyrábí se procesem mikrofiltrace a na rozdíl od syrovátkového proteinu obsahuje minimální množství laktózy, proto je vhodný i pro ty, kteří trpí intolerancí na tento sacharid
  • SYROVÁTKOVÝ HYDROLYZÁT (WPH) - obsah bílkovin se pohybuje na úrovni 80 až 90%. Vyrábí se procesem hydrolýzy - je enzymaticky předtrávený, aby byl co nejvíce a nejrychleji vstřebatelný

 

Který z nich si vybrat? Odpověď není v tomto směru zcela jednoznačná. Z dlouhodobě realizovaných studií nevyplývá, že je některý z nich lepší než ostatní, a proto velmi záleží zejména na vašich preferencích. Pokud vám záleží na chuti, sáhněte po koncentrátu. Na druhé straně, pokud jste na dietě, případně si hlídáte kalorický příjem, volte izolát. A pokud trpíte intolerancí na laktózu, případně máte o něco složitější trávení, nejlepší volbou pro vás bude buď izolát, nebo hydrolyzát.

 

DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ

Cílové hodnoty doporučeného denního příjmu bílkovin se liší v závislosti na životním stylu konkrétního člověka:

  • KAŽDÝ BEZ OHLEDU NA VĚK - 0.8 g/kg tělesné hmotnosti [6]
  • BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.4 -2.0 g/kg tělesné hmotnosti [7]
  • UDRŽENÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.6 g/kg tělesné hmotnosti [8]

 

Proteinový nápoj lze konzumovat kdykoliv v průběhu dne, ale největší užitek z něj budete mít těsně před tréninkem nebo po něm. Je totiž vědecky prokázáno, že kombinace kvalitního proteinu a silového tréninku maximalizuje tvorbu svalových bílkovin, a tím i růst svalové hmoty [9]. Nezapomínejte však na to, že protein je v této podobě pouze výživovým doplňkem a nepředstavuje náhradu plnohodnotné stravy. Naopak kvalitní strava, poctivý trénink a ještě poctivější regenerace včetně spánku jsou při budování svalové hmoty klíčové.

 

 

REFERENCE:

  1. Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrère B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997;94(26):14930-14935.
  2. Candow DG, Burke NC, Smith-Palmer T, Burke DG. Effect of whey and soy protein supplementation combined with resistance training in young adults. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006;16(3):233-244.
  3. Anthony JC, Anthony TG, Kimball SR, Jefferson LS. Signaling pathways involved in translational control of protein synthesis in skeletal muscle by leucine. J Nutr. 2001;131(3):856S-860S.
  4. Paddon-Jones D, Westman E, Mattes RD, Wolfe RR, Astrup A, Westerterp-Plantenga M. Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr. 2008;87(5):1558S-1561S.
  5. Veldhorst MA, Nieuwenhuizen AG, Hochstenbach-Waelen A, et al. Dose-dependent satiating effect of whey relative to casein or soy. Physiol Behav. 2009;96(4-5):675-682.
  6. Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M; Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine, The National Academies. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc. 2002;102(11):1621-1630.
  7. Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20.
  8. Walberg JL, Leidy MK, Sturgill DJ, Hinkle DE, Ritchey SJ, Sebolt DR. Macronutrient content of a hypoenergy diet affects nitrogen retention and muscle function in weight lifters. Int J Sports Med. 1988;9(4):261-266.
  9. Stokes T, Hector AJ, Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Recent Perspectives Regarding the Role of Dietary Protein for the Promotion of Muscle Hypertrophy with Resistance Exercise Training. Nutrients. 2018;10(2):180.
Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: