Zónová dieta
Zónová dieta vychází z principů Atkinsonovy diety, jejím tvůrcem je americký biochemik Barry Sears. Spoléhá se na přesné rozložení makronutrientů ve stravě - každé jídlo má obsahovat 30 % tuků, 30 % bílkovin a 40 % sacharidů. Díky doplňování dostatečného množství bílkovin a tuků tělo nemá hlad a při hubnutí si je schopno udržet svalovou hmotu. Dostává se do jakéhosi ideálního hormonálního rozložení, když tvoří inzulín a glukagon ve správném poměru, který se nazývá Sears zóna. Odtud pojmenování Zónová dieta.
PŘÍNOSY ZÓNOVÉ DIETY:
- vyhnete se hladovění a náporu na tělo kvůli nedostatku důležitých živin. Jídelníček diety je velmi otevřený a lze jíst v přiměřeném množství skoro všechny složky potravy, které budou rozloženy do 5 až 6 porcí denně, s dvou až čtyřhodinovými odstupy mezi jednotlivými chody
- pravidelnost stravy, a to zejména u osob, které na pravidelnost nebyly zvyklé
- kromě hubnutí dochází především k vyrovnání hormonální hladiny v těle, k jakémusi ideálnímu stavu těla a ke zdravé změně životního stylu
- přirozenost. Díky svému pomalému průběhu a postupnému ubývání tělesné hmotnosti tělo hubne skutečně tak, jak potřebuje. Zónová dieta není monotónní, lze ji praktikovat dlouhodobě, vede k udržení výkonnosti, síly a energetizace organismu. Při praktikování zónové diety přemýšlíte nad jídlem a skladbou potravin, představuje změnu životního stylu.
PRAVIDLA ZÓNOVÉ DIETY:
- snídaně, pokud je to možné, ihned po probuzení
- odstupy mezi jednotlivými jídly by neměly přesáhnout více než 3 až 4 hodiny
- poslední jídlo by mělo být zkonzumováno těsně před spaním
- s každým jídlem by měla být vypita velká sklenice vody
- u sacharidových potravin mají přednost ty s nízkým glykemickým indexem
- omezená až vyloučená konzumace kofeinových nápojů a tvrdého alkoholu (víno je povoleno v přiměřeném množství)
VHODNÉ A MÉNĚ VHODNÉ ENERGETICKÉ ZDROJE:
BÍLKOVINY
- VHODNÉ - kuřecí a krůtí maso bez kůže, ryby a mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky (jogurty, sýry, mléko, kefíry), vaječné bílky, sójové maso, hovězí maso, šunka z krůtích či kuřecích prsou s nízkým obsahem soli
- NEVHODNÉ - vepřové maso, vaječné žloutky, polotučné a plnotučné mléko, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (např. smetanové jogurty), uzeniny, tavené sýry
TUKY
- VHODNÉ - olivový olej, rostlinné tuky, avokádo, makadamové ořechy, mandle
- NEVHODNÉ - máslo, sádlo, smetana, ztužený rostlinný tuk
SACHARIDY
- VHODNÉ - syrová zelenina (listové saláty, papriky, rajčata, zelí, ředkvičky), vařená zelenina (pórek, špenát, brokolice, květák, fazole), ovoce (jablko, grapefruit, nektarinka, jahody, meloun, pomeranč, maliny, kiwi, banán, mango) v maximálním množství 150 gramů denně, ovesné vločky, celozrnný chléb, naturální rýže, celozrnné těstoviny, brambory
- NEVHODNÉ - oplatky, kukuřičné lupínky, med, cukr, zmrzlina, sladké pečivo, popcorn, bílý chléb, bílé těstoviny, rýže, kukuřice, džusy