Ketogenní dieta

Ketogenní dieta je způsob stravování, při kterém člověk konzumuje ve zvýšené míře tuky na úkor redukce příjmu sacharidů, s dostatečným množstvím proteinů [1]. Přesný poměr makroživin je přizpůsoben na míru konkrétnímu člověku, ale obecně jde o poměr 75% tuků, 15-20% proteinů a pouze 5-10% sacharidů.

PŘÍNOSY KETOGENNÍ DIETY:

  • redukce tělesné hmotnosti [2]
  • zvýšené využívání tuku jako hlavního zdroje energie při současném zachování zásob svalového glykogenu [3]
  • podpora sportovního výkonu [4]
  • snížení množství tělesného tuku při současném zvýšení množství svalové hmoty [2, 5]
  • podílí se na kontrole hladiny krevního cukru [6]
  • snižuje pocit hladu

 

TYPY KETOGENNÍ DIETY

  • STANDARDNÍ KETOGENNÍ DIETA (SKD) - dieta s vysokým obsahem tuků (75%), středním obsahem bílkovin (20%) a nízkým obsahem sacharidů (5-10%)
  • CYKLICKÁ KETOGENNÍ DIETA (CKD) - stravování, během kterého se střídají dny s konzumací nízkého množství sacharidů s dny, kdy se konzumuje vysoké množství sacharidů, přičemž nízkosacharidové dny převažují
  • CÍLENÁ KETOGENNÍ DIETA (TKD) - stravování, během kterého se střídají tréninkové dny s konzumací vysokého množství sacharidů s netréninkovými dny, kdy se konzumuje nízké množství sacharidů
  • VYSOKOPROTEINOVÁ KETOGENNÍ DIETA - podobná standardní ketogenní dietě s upraveným poměrem makronutrientů: 60% tuků, 35% bílkovin, 5-10% sacharidů [7]

 

Doporučenou je právě cyklická ketogenní dieta, ve které se střídá vysoký a nízký příjem sacharidů. Jde o nejbezpečnější způsob stravování s nízkým obsahem sacharidů. [7]

 

SLOŽENÍ STRAVY

  • SACHARIDY - měly by být vyloučeny prakticky úplně, povolena je zejména zelená a ta s nízkým obsahem sacharidů (rajčata, lilek, chřest, brokolice, květák, listová zelenina), jejichž celkové množství by nemělo přesáhnout více než 50 gramů. Zelenina je důležitá zejména z důvodu dostatečného příjmu mikroživin (vitamínů, minerálů a stopových prvků)
  • BÍLKOVINY - důležitá součást ketogenní formy stravování, která se rozhodně nesmí zanedbávat ani v tomto případě. 

Cílové hodnoty doporučeného denního příjmu bílkovin se liší v závislosti na životním stylu konkrétního člověka:

  • KAŽDÝ BEZ OHLEDU NA VĚK - 0.8 g/kg tělesné hmotnosti [8]
  • BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.4 -2.0 g/kg tělesné hmotnosti [9]
  • UDRŽENÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.6 g/kg tělesné hmotnosti [10]

  - mezi ideální potraviny, které tělu dodají dostatečné množství kvalitního proteinu, patří maso (kuřecí, krůtí, hovězí), ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky (zejména plnotučné), semínka, ořechy a přírodní oříšková másla a proteinové nápoje, zejména ty, které jsou vyrobeny ze syrovátkového proteinu.

  • TUKY - alfa a omega tohoto typu diety, které by měly představovat největší část denního energetického příjmu. Doporučujeme preferovat rostlinné zdroje tuků před živočišnými. Za ideální potraviny lze z tohoto hlediska považovat kvalitní rostlinné oleje, avokádo, již zmíněná semínka, ořechy a oříšková másla a chybět nesmí ani čím dál populárnější avokádo.

 

 

REFERENCE:

  1. Masino SA, Rho JM. Mechanisms of ketogenic diet action. Epilepsia. 2010;51(SUPPL. 5):85.
  2. Yang MU, Van Itallie TB. Composition of weight lost during short-term weight reduction. Metabolic responses of obese subjects to starvation and low-calorie ketogenic and nonketogenic diets. J Clin Invest. 1976;58(3):722-730. doi:10.1172/JCI108519
  3. Phinney SD. Ketogenic diets and physical performance. Nutr Metab (Lond). 2004;1:2.
  4. Phinney SD, Bistrian BR, Evans WJ, Gervino E, Blackburn GL. The human metabolic response to chronic ketosis without caloric restriction: Preservation of submaximal exercise capability with reduced carbohydrate oxidation. Metabolism. 1983;32(8):769-776.
  5. Volek JS, Sharman MJ, Love DM, et al. Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-restricted diet. Metabolism. 2002;51(7):864-870.
  6. Bolla AM, Caretto A, Laurenzi A, Scavini M, Piemonti L. Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients. 2019;11(5):962.
  7. Johnstone AM, Horgan GW, Murison SD, Bremner DM, Lobley GE. Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):44-55.
  8. Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M; Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine, The National Academies. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc. 2002;102(11):1621-1630.
  9. Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20.
  10. Walberg JL, Leidy MK, Sturgill DJ, Hinkle DE, Ritchey SJ, Sebolt DR. Macronutrient content of a hypoenergy diet affects nitrogen retention and muscle function in weight lifters. Int J Sports Med. 1988;9(4):261-266.
Číst dál Skrýt popis

Filtr

Cena:

Značka:

Seřadit podle: