Vitamíny
Vitamíny jsou látky anorganického původu, které hrají roli při mnoha metabolických procesech. Mají nezastupitelnou roli při udržování mnoha tělesných funkcí a jako prevence před negativními vlivy vnějšího prostředí. Naše tělo si tyto látky vytváří pouze v omezené míře, a proto je odkázáno na jejich příjem prostřednictvím vyvážené stravy.
ROZDĚLENÍ VITAMÍNŮ:
- rozpustné ve vodě: vitamíny B-komplexu, vitamín C
- rozpustné v tucích: vitamíny A, D, E a K
CHARAKTERISTIKA VITAMÍNŮ:
VITAMÍN B1 - THIAMIN
Thiamin je koenzymem enzymů ze skupiny tzv. dekarboxylázy, které jsou důležité pro metabolismus glukózy, a tím energetické zásobení nervových a svalových buněk. Jeho hlavními zdroji jsou maso, ryby, obilniny, kvasnice a luštěniny.
VITAMÍN B2 - RIBOFLAVIN
Riboflavin je součástí koenzymů flavinadeninnukleotidu (FAD) a flavinmononukleotidu (FMN), které hrají klíčovou roli v oxidačním metabolismu buněk. Jeho hlavními zdroji jsou maso, mléko a mléčné výrobky, najdeme ho také v rybách, vnitřnostech, zelenině, vejcích a celozrnných výrobcích.
VITAMÍN B3 - NIACIN
Niacin je součástí koenzymů nikotinamidadenindinukleotidu (NAD+) a nikotinamidadenindinkleotidfosfátu (NADP+), které hrají důležitou roli v oxidačně-redukčním buněčném metabolismu. Jeho hlavními zdroji jsou maso, ryby a obilniny.
VITAMÍN B5 - KYSELINA PANTOTHENOVÁ
Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A, který je důležitý pro energetický metabolismus buněk. Jejími hlavními zdroji jsou kvasnice, játra, maso, mléko, celozrnné potraviny a luštěniny, v malém množství se nachází téměř ve všech potravinách.
VITAMÍN B6 - PYRIDOXIN
Název vitamín B6 v sobě zahrnuje skupinu několika sloučenin - pyridoxinu, pyridoxinaminu, pyridoxalu a jejich fosfátů. Je koenzymem více než 50 enzymových reakcí, ovlivňuje správné fungování nervového systému, imunity a syntézu červeného krevního barviva - hemoglobinu. Pyridoxin je bohatě zastoupen ve všech potravinách.
VITAMÍN B7 - BIOTIN
Biotin, známý nejen jako vitamín B7, ale také jako vitamín H či faktor R, je důležitý pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin, je kofaktorem enzymů ze skupiny karboxyláz. Biotin je nejvíce zastoupen v droždí, játrech, vaječném žloutku, ořeších a čočce.
VITAMÍN B9 - KYSELINA LISTOVÁ
Kyselina listová je společně s vitamínem B12 nezbytná pro tvorbu nukleových kyselin, a tím i pro syntézu DNA, účastní se všech procesů buněčného dělení. Jejími největšími zdroji jsou játra, kvasnice, listová zelenina, najdeme ji také v celozrnných produktech, mase, mléce, vejcích a luštěninách.
VITAMÍN B12 - KOBALAMIN
Vitamín B12 je společný název pro několik sloučenin, které mají v centru své struktury kobalt. Kobalamin hraje roli v mnoha biologických funkcích - krvetvorbě, vývoji centrální nervové soustavy v dětském věku, tvorbě nukleových kyselin, anabolických procesech. V nutričně významném množství se vyskytuje pouze v živočišných potravinách. Jeho bohatými zdroji jsou játra, ledviny, maso teplokrevných živočichů, ryby, vaječný žloutek a mléčné výrobky. Rostlinná strava obsahuje jeho stopové množství pouze v případě, pokud bylo zpracováno mikrobiální fermentací (kyselé zelí, pivo).
VITAMÍN C
Jeden z nejdůležitějších vitamínů vůbec. Působí jako antioxidant, podporuje imunitu, vstřebávání železa, oxidaci mastných kyselin. Zvyšuje aktivitu enzymů, zrychluje detoxikaci cizorodých látek. Najdeme ho v převážné většině druhů ovoce, zeleniny, a také v játrech.
VITAMÍN A
Vitamín A je potřebný pro stabilizaci membrán, zrání a diferenciaci epitelů, integritu kůže a sliznic, podporu imunitních reakcí, tvorbu hlenu, metabolismus kostí a zubů, vývoj placenty, tvorbu spermií. Nachází se pouze v živočišných potravinách - nejbohatšími zdroji jsou játra, najdeme ho také v tucích, žloutkách a mase. Prekurzor vitamínu A (betakaroten) se nachází v zelenině a ovoci.
VITAMÍN D
Vitamín D využívají prakticky všechny orgány našeho těla - mozek, kosterní svalstvo, střeva, kosti, srdce, nadledvinky i imunitní buňky. Podílí se například na hospodaření organismu s minerálními látkami, přispívá k dobré náladě a zvyšuje citlivost organismu na inzulín. Odpovídá za pevnost kostí, zlepšuje svalovou regeneraci, podporuje správné fungování imunitního systému.
VITAMÍN E
Skupina chemických sloučenin s různou biologickou aktivitou. Je potřebný pro vývoj svalstva, udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin, chrání tuky před oxidací, zlepšuje stabilitu membrán. Přirozený vitamín E je syntetizován pouze rostlinami. Je obsažen v potravinách s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje).
VITAMÍN K
Vitamín K má zásadní význam pro krvetvorbu. Podílí se také na funkcích dalších bílkovin, především těch, které pro svou funkci potřebují vápník. Vyskytuje se zejména v zelenině (především listové), dále v mléce a mléčných výrobcích, mase, vejcích, obilninách a ovoci. Značné množství vitamínu K produkují i střevní bakterie, avšak využitelnost této formy vitamínu je přinejmenším sporná.