Stévie, xylitol, čekankový sirup či kokosový cukr? Velké srovnání nízkokalorických sladidel

Stévie, xylitol, čekankový sirup či kokosový cukr? Velké srovnání nízkokalorických sladidel

Nízkokalorická a umělá sladidla jsou často předmětem bouřlivé diskuse. Jedna skupina tvrdí, že zvyšují riziko rakoviny, zatímco druhá skupina lidí je považuje za naprosto bezpečné. V našem článku tak naleznete srovnání více umělých sladidel. Dozvíte se o jejich výhodách ale i potenciálních nebezpečích.

Co jsou umělá sladidla?
Umělá sladidla, jinak nazývaná také náhražky cukru, jsou chemické látky přidávané do některých potravin a nápojů, aby jim dodaly sladkou chuť. Zajímavostí je, že navzdory téměř nulové kalorické hodnotě mají až tisíckrát sladší chuť než stolní cukr. Ačkoli některá sladidla kalorie obsahují, množství potřebné k oslazení výrobků je tak malé, že v konečném důsledku nekonzumujete žádné kalorie.


Xylitol
Xylitol se řadí mezi cukrové alkoholy, přičemž v malých množstvích se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny – proto se považuje za přírodní. I když je slovo alkohol součástí názvu, není to tentýž alkohol, který vás opije. Cukrové alkoholy jsou pro lidi závislé na alkoholu bezpečné. Xylitol, nazývaný také březový cukr, je běžnou součástí žvýkaček bez cukru, různých bonbonů, potravin vhodných pro diabetiky a výrobků ústní hygieny.

Z chemického hlediska spojují cukrové alkoholy vlastnosti molekul cukru a molekul alkoholu. Jejich struktura jim umožňuje stimulovat chuťové receptory pro sladkost na jazyce. Březový cukr má podobnou sladivost jako běžný cukr, avšak obsahuje o 40 % méně kalorií. Zatímco stolní cukr má 4 kalorie na gram, xylitol obsahuje 2,4 kalorií na gram.

Jelikož jde o rafinované sladidlo, neobsahuje žádné vitamíny, minerály ani bílkoviny – poskytuje tak jen prázdné kalorie. Proč je xylitol mezi lidmi tak oblíbený? Jednoduše nezvyšuje hladinu cukru v krvi, proto se nepočítá mezi čisté sacharidy. Díky tomu je xylitol oblíbeným sladidlem v nízkokalorických výrobcích.


Kokosový cukr
Tento typ cukru se vyrábí ze šťávy kokosové palmy, což je cukrová cirkulující tekutina. Kokosový cukr se často zaměňuje s palmovým cukrem, který je podobný, ale vyrábí se z jiného druhu palmy. Kokosový cukr se odlišuje od klasického stolního tím, že si zachovává poměrně mnoho živin, které se nacházejí v kokosové palmě.

Mezi nejvýznamnější složky v kokosovém cukru patří minerály železo, zinek, vápník či draslík. Navíc se v něm nacházejí i některé mastné kyseliny s mastným řetězcem, například polyfenoly a antioxidanty. Také v něm najdeme vlákninu inulin, díky které má nižší glykemický index než běžný stolní cukr.

Navzdory svým výhodám má kokosový cukr téměř identické množství kalorií jako stolní cukr, takže jej určitě konzumujte s mírou.



Aspartam
O aspartamu jste už s velkou pravděpodobností slyšeli - vedou se totiž o něm mnohé debaty. Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které je přibližně 200krát sladší než cukr, proto jej stačí zkonzumovat jen malé množství. Zajímavostí je, že obsahuje stejné množství kalorií jako cukr – 4 kalorie na gram. Aspartam se často používá jako složka různých nápojů, mléčných výrobků, výživových tyčinek, dezertů, žvýkaček, omáček či koření.

V poslední době se často vedou debaty o tom, zda je aspartam bezpečný pro naše zdraví. Přestože je pravda, že v prvních studiích byly nalezeny určité důkazy o souvislosti mezi konzumací aspartamu a rakovinou u potkanů, v pozdějších studiích se souvislost mezi aspartamem a rakovinou u lidí či primátů nepotvrdila.

Kromě toho se aspartam již více než 30 let běžně používá po celém světě. Během tohoto období nebyla zjištěna žádná souvislost mezi jeho konzumací a rakovinou či jiným onemocněním nebo nemocí. Přesto si veřejnost stále není jistá bezpečností tohoto výrobku.


Hroznový cukr (glukóza)
Co je glukóza? Je to nejjednodušší typ sacharidů, díky čemuž patří mezi monosacharidy. Spolu s tuky a bílkovinami je glukóza jedním z hlavních zdrojů paliva pro naše tělo. Glukózu můžete mimo doplňky výživy přijmout primárně z potravin bohatých na sacharidy – chléb, brambory nebo ovoce. Během konzumace se jídlo dostává do jícnu a poté do žaludku. Tam ji kyseliny a enzymy rozloží na malé kousky a následkem čehož se uvolní glukóza.

Většina buněk v našem těle využívá glukózu spolu s aminokyselinami a tuky pro získávání energie. Glukóza je však hlavním zdrojem paliva pro náš mozek. Poté, co tělo spotřebuje potřebnou energii, zbylá glukóza se uloží do malých svazků zvaných glykogen v játrech a svalech.

Příliš mnoho glukózy v krevním oběhu během dlouhého období může poškodit cévy, které přivádějí krev bohatou na kyslík do našich orgánů. Vysoká hladina cukru v krvi může zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, onemocnění ledvin, poškození nervů nebo mrtvice.

Čekankový sirup
Čekanka je rostlina patřící do čeledi sedmikráskovitých. Je to vytrvalá bylina vysoká až jeden metr s tuhým stonkem. Z ní se vyrábí známý čekankový sirup, který má vysoký obsah prospěšné vlákniny a nízký glykemický index. Výhodou je, že neobsahuje lepek, laktózu, konzervační látky ani různá aromata.

Čekankový sirup můžete použít nejen ke slazení teplých a studených nápojů, ale také na různé dezerty, sušenky, sušenky, palačinky nebo jogurty. Také lze sirup částečně využít jako tuk na vaření. To znamená, že nejenže snižuje kalorickou hodnotu jako náhrada cukru, ale také jako náhrada tuku.

Ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový/agávový sirup) obsahuje až o 95 % méně cukru ao 45 % méně kalorií. Díky tomu je vhodný při redukování tělesné hmotnosti. Čekankový sirup obsahuje na 100 gramů 161 kalorií.


Datlový sirup
Datlový sirup je jedním z nejstarších sladidel, která jsou dnes k dispozici. Jedná se o ovocné přírodní sladidlo, které má charakteristickou tmavě hnědou barvu a výraznou sladkou chuť. Tento sirup je plný důležitých živin včetně hořčíku, draslíku, fosforu, manganu a železa. Navíc v něm najdete několik vitamínů – A, B, C a D. Kromě toho má nižší glykemický index než jiná přírodní sladidla, například javorový sirup, med a agávový nektar.

Sirup vyrobený z datlí obsahuje více vlákniny, což znamená, že spolu s nízkým glykemickým indexem má menší vliv na hladinu cukru v krvi. Díky své bohaté, komplexní karamelové chuti je datlový sirup velkým lákadlem pro lidi, kteří hledají výhodnou alternativu cukru. Datlový sirup obsahuje na 100 gramů 312,48 kalorií.


Sukralóza
Dalším známým sladidlem je sukralóza, přičemž největší výhodou je, že neobsahuje žádné kalorie. Vyrábí se z cukru několikastupňovým chemickým procesem. Sukralóza se běžně používá jako náhrada cukru při vaření a pečení. Přidává se také do velkého množství potravinářských výrobků na celém světě. Toto umělé sladidlo je 400 až 700krát sladší než cukr a nemá hořkou příchuť než mnohá jiná umělá sladidla.

Sukralóza má malý nebo žádný vliv na hladinu cukru a inzulínu v krvi. Může to záviset na vás jako jednotlivce nebo na tom, zda jste zvyklý konzumovat umělá sladidla. Několik studií u lidí s průměrnou hmotností, kteří neměli žádná závažná onemocnění, nezjistilo žádné účinky na hladinu cukru a inzulínu v krvi. Tyto studie však zahrnovaly lidi, kteří pravidelně užívali sukralózu.


Stévie
Stévie je náhražka cukru vyrobená ze stejnojmenné rostliny. Výrobky ze stévie neobsahují celé listy této rostliny. Jsou vyrobeny z vysoce rafinovaného extraktu z listů stévie zvaného rebaudiosid A (Reb-A). Sladidla vyrobená z Reb-A jsou obvykle smíchána s dalšími sladidly, jako je erytritol (cukrový alkohol) a dextróza.

Stévie je přibližně 100 až 300krát sladší než stolní cukr, ale neobsahuje žádné sacharidy, kalorie ani umělé přísady. Ne každému však může vyhovovat její chuť. Někteří lidé ji považují za hořkou, jiní si zas myslí, že chutná jako mentol.

Na rozdíl od jiných náhražek cukru je stévie čistě přírodní. Vyrábí se z listů příbuzných oblíbeným zahradním květům, jako jsou astry a chryzantémy. Zajímavostí je, že v Jižní Americe a Asii lidé používají listy stévie ke slazení čajů již mnoho let.

V jedné studii z roku 2010 na 19 zdravých, štíhlých a 12 obézních účastnících bylo zjištěno, že stévie výrazně snížila hladinu inzulínu a glukózy. Účastníci studie byli po její konzumaci také spokojeni a sytí, a to i přes nižší příjm kalorií.


Erythritol
Opět zde máme další sladidlo ze skupiny cukrových alkohol – tentokrát je jím erythritol. Toto umělé sladidlo se od ostatních cukrových alkoholů (xylitol, sorbitol, maltitol) výrazně liší. V první řadě obsahuje mnohem méně kalorií – 0,24 kalorií na gram. Při velkovýrobě se erythritol vyrábí tak, že jistý druh kvasinek fermentuje glukózu z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Konečný produkt vypadá jako práškové bílé krystalky.

Přibližně 90% erythritolu, který zkonzumujete, se vstřebává do krevního oběhu. Zbývajících 10% putuje nestrávené až do vašeho tlustého střeva. Na rozdíl od většiny ostatních cukrových alkoholů se zdá, že je odolný vůči fermentaci bakteriemi tlustého střeva. Studie podávání 0,7 až 1 gramu na kilogram tělesné hmotnosti ukazují, že je velmi dobře tolerován.

Pokud nezkonzumujete velké množství erythritolu najednou, je nepravděpodobné, že by způsobil žaludeční potíže. Citlivost na toto umělé sladidlo se může u jednotlivých lidí lišit.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19221011/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20420761/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21245879/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/  

Norbert Skoupa
Autor článkov

Mojou najväčšou vášňou je písanie, knihy, šport a hľadanie hraníc, čoho sú ľudské telo a myseľ schopné. V minulosti som viac ako…