BIO proteiny
Proteinové přípravky jsou nejrozšířenější a nejprodávanější skupinou doplňků výživy. Představují základní součást jídelníčku každého správného sportovce, který usiluje o nárůst svalové hmoty, síly a co nejrychlejší regeneraci. Využít je mohou i ostatní skupiny lidí, především ti, jejichž denní příjem bílkovin nedosahuje doporučeného množství. Produkty, které najdete v této sekci, jsou vyráběny v souladu s principy ekologického zemědělství.
PŘÍNOSY UŽÍVÁNÍ PROTEINOVÝCH PŘÍPRAVKŮ:
- koncentrované zdroje kvalitních bílkovin
- podpora růstu a udržení svalové hmoty a síly
- podpora regenerace po náročném fyzickém výkonu
- vysoký termický efekt (podpora redukce tělesného tuku)
- významná zásobárna dusíku
- podpora syntézy důležitých látek organismu (enzymy, hormony, obranné látky apod.)
O PROTEINECH
Bílkoviny (proteiny) jsou společně se sacharidy a tuky základními makroživinami, které najdeme v produktech denní spotřeby, především v mase, mléčných výrobcích, ořeších, luštěninách a podobně. Jsou tvořeny aminokyselinami, stavebními bloky, které se podílejí na struktuře jednotlivých tkání a orgánů. Ať už mluvíme o kostech, kůži, vlasech, ale i svalech, všude tam se bez dostatečného množství kvalitních bílkovin neobejdeme. Apropo, svaly. Ty nenarostou jen tak, potřebují hmotu a energii, kterou jim proteiny mohou poskytnout.
OBECNĚ O BIO PROTEINECH
BIO proteiny jsou vyráběny v souladu s principy ekologického zemědělství, které je garancí kvality, ochrany životního prostředí a dobrého zacházení se zvířaty. Ekologickým zemědělstvím označujeme udržitelný systém respektující životní prostředí a dobré životní podmínky zvířat a zároveň se vztahuje na dodavatelský řetězec - od dodávek jednotlivých surovin přes jejich zpracování, skladování, transport, distribuci až po prodej. V BIO produktech nejsou použity žádné chemické pesticidy či umělá hnojiva - naopak, zemědělci udržují svou půdu úrodnou díky střídání plodin. Rovněž jsou zakázány geneticky modifikované organismy (GMO) a použití veterinárních antibiotik je přísně omezeno. Zvířata jsou chována ve volných výbězích a krmena biokrmivem. Ve výsledku ekologické zemědělství přispívá k udržování biodiverzity, dobré kvality půdy a k zadržování vody v krajině. Koupí těchto produktů tak nejen podporujete lokální pěstitele, chovatele a obchodníky, ale přispíváte také k ochraně životního prostředí.
CHARAKTERISTIKA VYBRANÝCH BIO PROTEINŮ
Nejpopulárnější protein na trhu, absolutní alfa a omega (nejen) ve fitness světě. S tímto proteinem se prostě nedá udělat chybu.
Jeho základem je mléčná syrovátka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra z mléka.
+ podporuje růst čisté svalové hmoty, ztrátu tělesného tuku, fungování kardiovaskulárního systému a metabolismu, rychle se vstřebává, je dostupný ve velkém množství různých příchutí [1]
- mléčný cukr (laktóza) je pro mnohé lidi alergenem a nevstřebatelnou součástí mléčných výrobků
- dosažení některých příchutí si mnozí výrobce usnadňují přidáním různých sladidel či jiných umělých přísad
Rýže je nejen zdrojem kvalitních polysacharidů, ale také bílkovin. V tomto směru je nejlepším druhem hnědá rýže, která se stala standardním zdrojem pro výrobu tohoto vegetariánského výživového doplňku.
+ hnědá rýže, ze které je tento protein vyroben, je kromě sacharidů a bílkovin bohatá i na vitamín B či vlákninu
- lehce stravitelný, a tím téměř plně využit
- na rozdíl od sóji neobsahuje rýže všechny aminokyseliny, zejména lysin
Vyrábí se ze semen konopí, které na jedné straně, a to zejména ve světě, zaznamenává stále větší oblibu pro obsah živin.
+ lehce stravitelný, bohatý na esenciální aminokyseliny, vegan friendly
- jelikož se konopí legálně pěstuje pouze v některých zemích, navíc na sezónní bázi, patří mezi proteiny, které mají o něco dražší cenovkou
Vyrábí se ze semen žlutého hrachu a je jednou z nejpopulárnějších vegetariánských a veganských alternativ nejen na našem trhu.
+ lehce stravitelný, podporuje správnou činnost trávicího systému
- na rozdíl od sóji neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, zejména methionin a cystein
SLUNEČNICOVÝ PROTEIN
+ kromě bílkovin je kvalitním zdrojem vlákniny a rozvětvených aminokyselin BCAA [2]
- nízký obsah lysinu
DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB UŽÍVÁNÍ
Cílové hodnoty doporučeného denního příjmu bílkovin se liší v závislosti na životním stylu konkrétního člověka:
- KAŽDÝ BEZ OHLEDU NA VĚK - 0.8 g/kg tělesné hmotnosti [3]
- BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.4 -2.0 g/kg tělesné hmotnosti [4]
- UDRŽENÍ SVALOVÉ HMOTY - 1.6 g/kg tělesné hmotnosti [5]
Proteinový nápoj lze konzumovat kdykoliv v průběhu dne, ale největší užitek z něj budete mít těsně před tréninkem nebo po něm. Je totiž vědecky prokázáno, že kombinace kvalitního proteinu a silového tréninku maximalizuje tvorbu svalových bílkovin, a tím i růst svalové hmoty [6]. Nezapomínejte však na to, že protein je v této podobě pouze výživovým doplňkem a nepředstavuje náhradu plnohodnotné stravy. Naopak kvalitní strava, poctivý trénink a ještě poctivější regenerace včetně spánku jsou při budování svalové hmoty klíčové.
REFERENCE:
- Josse AR, Phillips SM. Impact of milk consumption and resistance training on body composition of female athletes. Med Sport Sci. 2012;59:94-103
- Guo, S., Ge, Y., & Na Jom, K. (2017). A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chemistry Central journal, 11(1), 95. https://doi.org/10.1186/s13065-017-0328-7
- Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M; Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine, The National Academies. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc. 2002;102(11):1621-1630.
- Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20.
- Walberg JL, Leidy MK, Sturgill DJ, Hinkle DE, Ritchey SJ, Sebolt DR. Macronutrient content of a hypoenergy diet affects nitrogen retention and muscle function in weight lifters. Int J Sports Med. 1988;9(4):261-266.
- Stokes T, Hector AJ, Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Recent Perspectives Regarding the Role of Dietary Protein for the Promotion of Muscle Hypertrophy with Resistance Exercise Training. Nutrients. 2018;10(2):180.